Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

1977-2017: 40 anys per recordar, celebrar i reflexionar

L’any 2017, l’Ateneu Popular 9 Barris compleix quatre dècades de vida. Són moltes les persones, els projectes i els espectacles que han sorgit en aquest espai, fruit de la conjunció d’un projecte lligat al territori i compromès amb la cultura. Es compleixen 40 anys d’una okupació, nascuda –com tantes altres– de l’acció directa, el suport mutu i la solidaritat dels barris. Encara avui, quan la comunitat s’organitza i gestiona directament les seves necessitats és reprimida i criminalitzada. Amb aquest aniversari, volem reconèixer i reivindicar la legitimitat de tots els projectes que s’estan obrint camí actualment.

Quan la comunitat s’organitza i gestiona les seves necessitats és reprimida i criminalitzada. Volem reconèixer i reivindicar la legitimitat de tots els projectes que s’estan obrint camí actualment

La memòria, la celebració i la reflexió són els tres eixos que esdevindran el fil conductor del 40è aniversari i impregnaran les programacions de l’Ateneu. A través del projecte de memòria, volem mirar enrere, però no per caprici. Volem saber quins han estat els elements determinants que han permès que un projecte eminentment col·lectiu, arrelat al territori, socialment transversal i eclèctic culturalment hagi aconseguit –malgrat la complexitat afegida d’aquestes característiques– mantenir-se viu durant els últims 40 anys sense renunciar als seus orígens, renovant-se contínuament i essent compartit per diferents generacions d’activistes socials i culturals.

A l’hora de fer aquest treball de memòria, també volem destacar alguns dels fets històrics cabdals que han succeït durant els últims 40 anys: la transició política d’un règim dictatorial a un de més democràtic, que va afectar de manera important els moviments veïnals i les seves organitzacions; la decepció i el posterior qüestionament d’aquesta transició política; la descentralització municipal i l’organització per districtes; el naixement dels nous moviments socials que han reorientat les lluites socials i les formes d’organització, i també la recuperació cultural i artística a la ciutat, entre molts altres.

L’arrelament i la influència territorial i la voluntat d’anar més enllà de Nou Barris són elements que han caracteritzat el projecte des d’un bon començament

Creiem que l’eix que pot donar força a aquest treball de recerca és la relació existent entre l’activisme, el compromís cultural del projecte i l’evolució de les formes de gestió –d’autoorganització, en definitiva– i la necessitat recurrent de definir el model de gestió, en què el debat polític i organitzatiu és continu. Aquest model ha desembocat en una proposta innovadora de relació amb els poders públics plenament acceptada actualment, la Gestió Comunitària, que pretén preservar l’autonomia col·lectiva d’influències alienes i defensar allò que considerem públic.

L’arrelament i la influència territorial –molt present als inicis de l’okupació de l’espai– i la voluntat d’anar més enllà de Nou Barris són elements que han caracteritzat el projecte des d’un bon començament. Un projecte cultural amb voluntat d’influir políticament no pot quedar aïllat, ha de trobar la seva raó de ser en les xarxes àmplies i desenvolupar-se, i la relació entre perifèria i ciutat ha estat molt present durant aquests 40 anys.

És evident que 40 anys també s’han de celebrar i, de celebracions, en sabem prou a l’Ateneu. Per això, hem preparat un cicle de cultura crítica i popular excepcional

Un treball de recerca complex i engrescador com el que volem abordar ha de buscar en la memòria oral de les seves protagonistes, als documents escrits i gravats, a la grafia dels cartells, els fanzins i les revistes, i ha d’analitzar les diferents etapes constructives i d’apropiació comuna de l’edifici fins a la seva consolidació. Tot això ha d’esdevenir una font d’informació valuosa per generar memòria històrica i col·lectiva.

És evident que 40 anys també s’han de celebrar i, de celebracions, en sabem prou a l’Ateneu. Per això, hem preparat un Cítric –el cicle de cultura crítica i popular– excepcional. Entre el febrer i el juny, quatre disciplines de les arts escèniques passaran per l’escenari. El febrer serà el torn de la música de la mà de Def Con Dos, una banda que defensa el seu metal-hip hop des de fa gairebé 30 anys sense perdre ni un gram de la radicalitat que la defineix. El març serà per al teatre, amb la companyia Conservas i la seva obra Hazte Banquero, un espectacle que interpreta els correus de Blesa i l’entorn de Bankia en el context d’una de les estafes més grans de la història recent. Abans de l’obra –no podia ser d’altra manera–, es presentarà el llibre Atles de la corrupció als Països Catalans. Durant el mes d’abril, arribarà el circ amb tallers i activitats al carrer i l’actuació de Marcel et ses drôles de femmes. I, per acabar, dansa i cultura urbana amb una festa a l’aire lliure amb el sound system artesanal de Rebelmadiaq i la companyia Iron Skulls dalt de l’escenari.

Però no tot acaba aquí, el 2017 serà molt llarg i encara tenim algunes sorpreses preparades. A l’octubre, emularem el primer gran festival de l’Ateneu celebrat l’any 1978, les 30 hores de cultura, i ho farem amb diversos escenaris simultanis i una programació pensada per a tots els públics.

Però no només volem mirar cap endins i cap al passat, també volem llançar la mirada cap enfora i al futur. És per això que, el mes de novembre, farem unes jornades per poder reflexionar més enllà de les parets de l’Ateneu amb la intenció de repensar-nos i projectar els 40 anys amb una visió de ciutat que ens permeti enfocar el moment que vivim i teixir estratègies de futur col·lectives.

Gràcies a tota la gent que fa possible aquest projecte que és vostre.

Feliç aniversari.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;