Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Suspès indefinidament el desallotjament de Can Sanpere degut a la pressió popular

| Sara Montesinos

“Hem demostrat que necessitem aquest espai a Premià i la resistència pacífica que hem fet ha servit, avui no ens desallotgen, està totalment aturat”. Amb aquestes paraules una membre de Can Sanpere anunciava, passats dos quarts d’onze del matí, que el desallotjament de l’espai veïnal autogestionat de Premià de Mar quedava temporalment suspès.

Dues-centes persones es concentraven des de primera hora del matí a les portes i a l’interior del recinte per aturar el desallotjament amb una “resistència activa i pacífica”. A l’hora que estava prevista l’arribada de la comitiva judicial, una parella de Mossos d’Esquadra de paisà pertanyents a la unitat de mediació s’han acostat discretament per parlar amb les okupants. Poca estona després, han confirmat que no es produiria el desallotjament, que en primera instància quedava temporalment suspès.

Les concentrades s’han desplaçat fins a la plaça de l’Ajuntament, on han exigit la dimissió de l’alcalde del PDeCAT Miquel Buch, a qui consideren responsable directe de la situació 

Des de Can Sanpere consideren que la suspensió és “una victòria perquè l’organització popular ha demostrat que Can Sanpere no es pot desallotjar”. Posteriorment a la notícia, les persones concentrades s’han desplaçat fins a la plaça de l’Ajuntament del municipi, on han exigit la dimissió de l’alcalde del PDeCAT Miquel Buch, a qui consideren responsable directe de la situació. Al crit de “Convergència se’ns acaba la paciència” han convocat una concentració i brindis de celebració aquest vespre a les vuit a la mateixa plaça de la Vila.

Minuts després l’alegria s’ha desbordat. Al contrari del que es pensava en un primer moment, quan es creia que la suspensió era temporal i amb una nova data oberta perquè els Mossos procedissin a buidar l’espai sense previ avís, un portaveu de la Plataforma Can Sanpere ha comunicat que s’ha obert una taula negociadora que atura indefinidament el procés judicial. “Això no acaba aquí, ara és el moment de pressionar de veritat i de fer complir les nostres propostes. Hem demostrat que som capaces de tot!”, ha reblat el jove.

Can Sanpere compta amb el suport de bona part del veïnat del municipi |Sara Montesinos

 

Esther Méndez, membre i mediadora de Can Sanpere, ha explicat a la Directa que l’advocat de la plataforma ha anat a comissaria i el secretari judicial i procurador de Núñez y Navarro li han transmès que se suspenia el desallotjament i que obrien negociacions entre la propietat i Can Sanpere, sense la presència de l’Ajuntament, fet que suposa que no hi haurà data oberta fins que es dugui a terme aquest procés negociador i que se suspèn el desallotjament de forma indefinida.


Mobilització prèvia

Divendres 5 de maig, a tres quarts de deu del matí, estava prevista l’arribada del secretari judicial a Can Sanpere per fer efectiu el seu desallotjament. A la porta de l’emblemàtica fàbrica de paracaigudes de Premià de Mar, convertida des de fa 3 anys en centre social autogestionat, l’esperaven des de les 8 del matí persones dels diferents col·lectius que participen de l’espai.

Des de l’Assemblea Can Sanpere 100% públic també s’havia fet una crida a la resta de veïnes a acudir a les portes de l’espai okupat, del que és propietària l’empresa Núñez i Navarro. “Tenim l’ai al cor, per això hem convocat la gent i durant tot el dia farem actes i intentarem parar el desallotjament”, explica Xavi Àlvarez, un dels portaveus de l’espai.

Des de l’Assemblea Can Sanpere 100% públic també s’havia fet una crida a la resta de veïnes a acudir a les portes de l’espai okupat

Des del consistori, el regidor de territori i participació convergent, Antoni Subirà, ha exposat que l’okupació “és una situació que des de l’ajuntament no voldríem, però això és una cosa que han de solucionar els que han okupat i la propietat”. Àlvarez ha anunciat, que tant si el desallotjament reeixís, com si no, “a les vuit de la tarda hi ha convocada una manifestació pacífica a la plaça de l’Ajuntament”.


La consulta queda enrere

Aquesta mateixa plaça va acollir el cap de setmana passat una acampada per denunciar que l’ajuntament havia fet cas omís a la consulta popular que el consistori va organitzar l’octubre del 2014. D’aquesta en va sortir vencedora l’opció d’expropiar l’espai a Núñez i Navarro per dedicar-lo a espais verds i equipaments -entre ells un centre social-.

Una recreació de l’enterrament de la consulta, el passat divendres, va donar el tret de sortida a l’acampada. “L’ajuntament no ha respectat la votació, tot i que CiU la portava al programa electoral”, exposa Àlvarez. Des de Can Sanpere es denuncia una manca d’implicació en el procés d’expropiació i la promulgació de l’espai com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), un fet que evitaria que Nuñez i Navarro el pogués enderrocar. “No s’ha estudiat fins ara, que ja està tot dat i beneït”, lamenta Àlvarez.

La constructora va rebutjar una oferta de compra i ara, segons Subirà, se segueix “amb un tràmit per aprovar un planejament urbanístic per després passar a l’expropiació”

La constructora va rebutjar una oferta de compra de 4 milions d’euros i ara, segons Subirà, se segueix “amb un tràmit per aprovar un planejament urbanístic per després passar a l’expropiació”. Ell mateix afegeix que, ara per ara, Núñez i Navarro no podria enderrocar l’edifici perquè “té la llicència suspesa a l’espera de la resolució del BCIL. D’aquest s’ha fet l’aprovació inicial i resta a l’espera que la constructora pugui entrar a fer un informe i formular les al·legacions”.

“El planejament previ a l’expropiació contempla l’edificació del 9% del terreny per si necessitem recursos perquè l’operació no sigui una ruïna”, exposa Subirà. Al seu torn, Àlvarez exposa que des del centre s’oposen “frontalment a aquesta opció, que comportaria més habitants en una població amb una densitat de població insuportable i poques prestacions”. Premià de Mar és el cinquè poble amb més densitat de població de Catalunya.


Tres anys d’acció col·lectiva

Després de tres anys de funcionament, actualment, a Can Sanpere hi ha 21 col·lectius que dinamitzen l’espai amb tota mena d’activitats. Desenes de sales on hi han brotat col·lectius de suport psicològic, de circ, de dansa, de jocs de rol, una emissora de ràdio, un camp de futbol, un enorme taller d’arts plàstiques, grups de música i sales de concerts, un armari solidari…

“Per mi Can Sanpere ha sigut un espai on cap cosa s’ha negat, els projectes han funcionat perquè la gent ha tingut ganes que funcionessin, els inspirava l’espai. És l’altaveu del poble, l’acollida de tot. Aquí he après que les persones tenen molt a dir i molt a fer”, explicava la Laia, una de les membres de l’assemblea del col·lectiu, el passat desembre davant la imminent ordre de desallotjament prevista pel 13 de gener. Ara, els membres de l’assemblea de Can Sanpere esperen, com va succeir aquella vegada, postergar el desallotjament i seguir “construint un espai 100% públic i autogestionat”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;