“Hem decidit deixar d’ignorar aquest fet” és una frase del llibre Els condemnats de la terra, de Frantz Fanon i és el nom que el col·lectiu editorial Pensaré Cartoneras ha fet servir per a la col·lecció que presenta aquest dimecres a la llibreria La Caníbal, de Barcelona, i el divendres 19 a la llibreria United Minds de València. És l’absència, la necessitat d’emplenar un buit, el que va motivar la creació d’aquesta col·lecció, “de temes sobre els quals hauríem de treballar, escoltar, desaprendre”, ens conten des del col·lectiu editor. “L’objectiu és distribuir aquests textos en espais d’esquerres o alternatius perquè es deixen d’obviar dinàmiques que reprimim, o sobre les quals estem cecs, que tenen a veure amb el colonialisme, el patriarcat i el racisme, o la intersecció d’aquests.”
Així, les editores es llançaren a la recerca d’autores i temes que estaven fora de circulació, ja fos per estar lluny en el temps o per pertànyer a coordenades ben allunyades dels focus tradicionals de pensament hegemònic, és a dir, del món occidental. I aquest és un dels valors principals d’aquest recull de textos, que aporten un reflexionar descentrat i descentralitzat, atenent altres sabers, altres pensaments, altres epistemologies i especialment que afecten vides que ens envolten. “Creguem que hi ha molta ceguera cap als posicionaments altres, també molt d’exotisme i poc compromís afectiu i real amb la història pròpia i la responsabilitat de les nostres genealogies. Per això decidirem deixar d’ignorar tot això com a col·lectiu editorial i posar també en eixe lloc les nostres mans i el nostre cor”, ens expliquen des de l’editorial.
Per ara, la col·lecció consta de vuit textos i pròximament n’eixiran quatre més. Com la resta dels títols d’aquesta editorial, a banda del repositori virtual on es poden trobar els textos amb llicència lliure, els fanzines també són distribuïts en l’àmbit local. A més, els membres del col·lectiu es comprometen a “acompanyar” els textos tractant d’incentivar el debat i la discussió al seu voltant per a motivar la discussió col·lectiva, com ja fan a les xarxes socials. Com ens diuen, “açò és un projecte polític, la idea és que cresquen i es repliquen estos i altres textos, amb l’objectiu de construir juntes societats que no es basen en la dominació: no racistes, no patriarcals, no colonials”. I afegeixen que “no només és un projecte polític. Aquests temes ens han travessat molts anys i quasi no podíem nomenar-ho. És també un xicotet esforç cap a l’interior i la memòria, així com per a teixir, des del que és propi, relacions de no-mort i no-exòtiques amb els altres amb qui compartim aquest món comú”.
“Texto global, tapa local”
El projecte editorial Pensaré Cartoneras va nàixer el 2013 a València. Ha passat molt de temps des d’aleshores i molts esdevenirs fins que, finalment, s’ha consolidat com a projecte quasi itinerant amb un peu a València i altre a Mèxic. “Visibilitzar textos dels màrgens en format de màrgens.” Aquesta és la intenció amb què va nàixer l’editorial, ens conten, “experimentant amb noves formes de fer llibres des del fet col·lectiu”. Compten amb uns 30 títols, principalment d’assaig i materials fets per i per a moviments socials. També feren una línia de contes infantils escrits per xiquets a Mèxic que busca que siguen les mateixes nenes les qui siguen autores d’històries per nenes.
Les presentacions de la col·lecció tindran lloc a la llibreria cooperativa La Caníbal, al barri del Camp de’n Grassot de Barcelona, avui a les 20.30, i a United Minds de València divendres a les 18.30
“La gran potencialitat del món cartonero és que no solament circulen altres textos, sinó també es posen en joc altres formes de fer”, escriuen de l’editorial. El fenomen cartonero sol situar-se a la crisi Argentina del 2001 tot i que a altres zones de Llatinoamèrica ja es feien llibres amb cartó reciclat des dels anys vuitanta. La voluntat és clara: fer llibres a pesar de tot, reutilitzar idees i materials destinats a ser altra cosa. D’aquesta aliança entre cartons i idees va eixir una forma nova de fer llibres que va acabar per democratitzar el llibre, fent-ho més accessible no només econòmicament, sinó també proposant noves formes de relació política amb el llibre al mig. “El mateix format del llibre ens porta, per exemple, a què la distribució siga de proximitat, tant a les llibreries com amb les persones. La forma de fer cartonera, sempre en col·lectiu, dóna la possibilitat del vincle i la seua potència mitjançant el llibre”, ens diu Pensaré. En aquest cas, el format és una petita caixa de cartó, on cada lectora ha de seleccionar els textos que vol introduir per tal de crear una col·lecció pròpia a partir dels textos que es proposen.
Les presentacions de la col·lecció tindran lloc en dos llibreries que són molt més que això: espais de trobada amb el llibre com a excusa. A Barcelona, dimecres a les 20.30 a La Caníbal, una cooperativa al barri del Camp d’en Grassot difusora d’idees transformadores, vinculades a l’art i els feminismes. A València serà divendres 19, a les 18.30, a United Minds, un referent cultural importantíssim amb un parell d’anys d’existència que està centrat en la cultura i l’educació de la diàspora africana. En ambdues ocasions la idea és fer xarxa, acompanyar-nos per escoltar-nos i generar un espai que puga obrir alguna esquerda, per a això hi haurà algunes convidades: les mateixes llibreteres, que exposaran la situació dels llibres com aquests (antiracistes, anticolonials i antipatriarcals) a les seues botigues, autores de la col·lecció com Salma Amzian, o artistes com Daniela Ortiz tenen previst participar-hi a Barcelona. A València, diversos col·lectius antiracistes posaran la veu i l’espill on mirar-se. Un treball, de crítica i autocrítica, que cal seguir fent amb i a través dels llibres tal com proposa el col·lectiu editor d’aquest recull de textos.