Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La cançó d'autor pren la paraula a Xàtiva

Xàtiva celebra enguany la segona edició del Festival Música i Lletra (MiL), un festival dedicat a la cançó d’autor, gènere íntimament relacionat amb la ciutat. Feliu Ventura, músic xativí que compta ja amb una carrera consolidada, és enguany l’encarregat de la direcció artística del festival que va donar el tret d’eixida el passat dissabte 20 de maig amb l’actuació del cantautor de Gandia Carles Pastor. Aquesta cita que recorre el gènere des de la seua vessant més tradicional fins a la més contemporània es desenvolupa fins al 17 de juny amb actuacions de músics com Albert Pla i Diego Cortés, Cesk Freixas, Mireia Vives i Borja Penalba, Abraham Rivas, Ses o, Les Kol·lontai; més de dotze concerts i altres activitats complementàries en els quals 17 artistes actuaran a la capital de la Costera.

En paraules de Feliu Ventura a la Directa, es tracta “del festival de la paraula cantada, un festival estratègic i d’especial atenció dirigit a tot el País Valencià des de la ciutat de Xàtiva, la que entenem que és la capital de la cançó d’autor per algunes qüestions històriques”. Xàtiva ha vist créixer cantautors com ara Raimon, Miquel Gil, Pep Gimeno Botifarra, Abraham Rivas o el mateix Feliu Ventura. Per això, Ventura considera que “la paraula cantada forma part de l’ADN de Xàtiva”, ciutat on sempre s’ha desenvolupat aquest gènere no només en la seua vessant més professional, sinó també en la més popular i al carrer. “Una de les etapes més importants del gènere va ser quan Raimon, xativí, el va internacionalitzar. Des d’ell a Abraham Rivas, n’hi ha molts”, apunta el músic.

El Festival Música i Lletra va nàixer l’any passat des de la Regidoria del Gran Teatre, en un intent de recuperar aquesta essència musical de la ciutat i també per fer renàixer de les cendres el Festival de la Cançó, una cita de música d’autor que va aparéixer a la ciutat en l’última etapa del franquisme però que va haver de tancar les portes davant el bandejament i el menyspreu institucional i la negació dels espais públics, especialment en el cas d’un gènere crític i amb una presència majoritària d’expressió en valencià. El MiL, segons els seus impulsors, va més enllà i intenta mostrar la cançó d’autor sense clixés i en totes les seues variants.

“La meua perspectiva com a director artístic és que en el gènere de la cançó d’autor hi ha moltes artistes dones, així que ha sigut fàcil fer una programació on hi haja dones en normalitat”, explica Feliu Ventura

Per tal d’apropar la música a la ciutadania i que tothom el senta com un projecte seu, enguany el MiL desborda la iniciativa municipal i trasllada part de les seues actuacions al carrer, fet que s’ha pogut portar a terme gràcies a la col·laboració d’altres entitats locals. A més, és la primera edició que té un equilibri de cantautors i cantautores. “La programació paritària no ha estat premeditada, però sí conscient”, assegura Ventura. “La meua perspectiva com a director artístic és que en el gènere de la cançó d’autor hi ha moltes artistes dones, així que ha sigut fàcil fer una programació on hi haja dones en normalitat. De fet, jo pense que és difícil fer una programació on no hi haja dones”.

En la roda de premsa de presentació del certamen – amb Feliu Ventura a la dreta de la imatge- es van explicar un seguit de mesures per garantir unes condicions dignes per a les artistes |Arxiu

 

El festival, a més, vol assegurar unes condicions dignes per a les artistes, un sector castigat econòmicament, especialment en el cas dels cantautors. “Es considera que és un espectacle que necessita menys condicions tècniques i se suposa que quan va una persona sola, no té els mateixos drets quant a sou i laborals que altres formacions”, apunta Ventura. Enfront d’aquesta situació, l’organització del MiL ha establert un sou mínim, així com ha assegurat unes bones condicions tècniques fins i tot al carrer per assegurar una bona qualitat.

Entre les noves iniciatives hi ha el I Certamen de Joves Cantautors i Cantautores Ciutat de Xàtiva que, en opinió de Ventura, “vol ser el planter de les futures edicions”

Aquesta cita té un finançament públic, tot i que una part es finançarà amb les entrades d’aquells concerts que no tinguen entrada lliure. Es desenvoluparà majoritàriament al Gran Teatre de Xàtiva, però també en diverses places de la ciutat amb la voluntat d’estendre el festival per tots els racons de la població. Per això, el MiL compta també amb xicotetes actuacions en format showcase o aparador d’autors menys coneguts però no menys importants, com la uruguaiana Inés Saavedra, els valencians Carles Pastor, Pau Miquel Soler, Alfonso Copé, la catalana Sílvia Tomás Trio o el xativí Carles Vila.

Entre les noves iniciatives hi ha el I Certamen de Joves Cantautors i Cantautores Ciutat de Xàtiva que, en opinió de Ventura, “vol ser el planter de les futures edicions”. A la final del certamen, que és aquest divendres 26 de maig, hi haurà l’actuació conjunta de les dues societats musicals de la ciutat que interpretaran un repertori basat en cançons de cantautors valencians, i on s’estrenarà, per primera vegada a Xàtiva, la “Suite Raimon” d’Adolf Ventas. El MiL es converteix així en una cita que apropa el gènere de la paraula cantada a tota la ciutadania i des de diferents vessants, amb la implicació dels agents locals de Xàtiva però dirigit a tot el País Valencià, amb la voluntat de consolidar la capital de la Costera com el bressol de la cançó d’autor.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;