Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'empresari Gustavo Buesa, investigat per la fiscalia, és copropietari del festival Cruïlla

El festival de música Cruïlla ha tancat l’edició d’enguany amb un rècord de visites, més de 57.000. Qui ho imaginava, quan va néixer el 2005 amb un format reduït a Mataró, organitzat per la cooperativa Visual Sonora. A través de l’empresa Barcelona Events Musicals SL, creada el 2011, van dur l’esdeveniment a Barcelona i van aterrar nous inversors. Primer la sala Apolo, després el festival Primavera Sound i finalment, l’any 2013, l’empresari Gustavo Buesa, exsoci de Jordi Pujol Ferrusola i investigat per unes presumptes adjudicacions irregulars de l’Ajuntament de Lloret de Mar. Buesa va aportar un milió d’euros de capital a l’empresa, segons els organitzadors del festival, i des de que Visual Sonora va marxar fa dos anys, concentra la meitat de les accions.

El director del festival Jordi Herreruela, soci de Visual Sonora fins la ruptura fa dos anys, és qui té l’altre 50% de l’empresa que organitza el Cruïlla. Herreruela subratlla que Buesa “no condiciona els continguts” i “és molt bon inversor”. Quan el Primavera Sound va sortir de Barcelona Events Musicals SL, expliquen, van haver de trobar algun inversor per poder mantenir el projecte. Des d’aleshores, Buesa hi participa a través de l’empresa GBI & Monic Promocions SL del Grupo GBI que es dedica al manteniment d’espais públics i gestió de residus.

Buesa va aportar un milió d’euros de capital a l’empresa, segons els organitzadors del festival, i des de que Visual Sonora va marxar fa dos anys, concentra la meitat de les accions

Precisament, el Grupo GBI és objecte d’una investigació judicial. Fa un any que la fiscalia anticorrupció va dur a terme un registre a l’Ajuntament de Lloret de Mar per confiscar els expedients de l’adjudicació milionària, per un total de 79 milions d’euros, al grup empresarial de Buesa per a la recollida d’escombraries i neteja de platges de la localitat. La concessió es va fer just abans de les eleccions municipals, a corre-cuita i amb tota l’oposició en contra. La fiscalia creu que l’empresari hauria fet donacions a la Fundació CatDem, vinculada a CDC, a canvi de contractes públics i que, per tant, s’hauria produït un “tracte de favor” cap a la mercantil. El mateix Buesa, en compareixença parlamentària el 2015, va reconèixer que havia fet donacions per valor de 550.000 euros a fundacions vinculades a CiU. Durant l’operació policial, anomenada Tro, també es va escorcollar el domicili de Buesa, que va ser detingut i posat en llibertat després d’unes hores.

A més, l’empresari, que té gran part del pastís del negoci de la recollida d’escombraries a Catalunya, és un dels executius que figura a la llista Falciani, amb un compte de 2,9 milions de dòlars. Filtrat el 2008 per un empleat del banc HSBC, el document recull el nom de 106.000 evasors fiscals d’arreu del planeta.
Vincle amb Pujol Ferrusola

La Directa va destapar el 2015, que Gustavo Buesa havia aconseguit que CiU li transferís una planta de tractament d’olis a Alcover, després de perdre les eleccions el 2003. Com a soci i amic de Jordi Pujol Ferrusola, i amb la mateixa empresa d’Alcover, Buesa va explicar al Parlament que el 2007 van construir plegats una planta de reciclatge d’oli a Mèxic i el fill de l’expresident va facturar uns 200.000 euros “ per al feina realitzada durant quatre anys”.

Gustavo Buesa en compareixença parlamentària el 2015

 

Un altre dels casos polèmics és el de l’abocador de Tivissa, a Ribera d’Ebre. El 2002, una empresa que Buesa compartia amb Josep Mayol en va guanyar l’adjudicació i quan van afrontar problemes de finançament per desenvolupar l’obra, Buesa no va dubtar en preguntar-li a Pujol: “Jordi, vols invertir en aquesta operació?”. Així van aconseguir 700.000 euros. Dos anys més tard, el 2004, varen comprar-li la participació per cinc milions d’euros i van vendre la major part del negoci a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), actualment accionista d’algunes empreses de Buesa. En tan sols dos anys, Jordi Pujol Ferrusola es va endur una plusvàlua del 715%.

L’empresa Recuperació de Pedreres SL, presidida per Buesa, s’ha vist immersa en una batalla judicial des de que va començar a gestionar l’abocador de Cruïlles Vacamorta, al Baix Empordà

Així mateix, l’empresa Recuperació de Pedreres SL, presidida per Buesa, s’ha vist immersa en una batalla judicial des de que començar a gestionar l’abocador de Cruïlles Vacamorta, al Baix Empordà. Després d’un periple judicial i cinc sentències, el Tribunal Suprem va dictaminar que el pla especial s’havia d’acompanyar d’un estudi d’impacte ambiental que no es va arribar a fer i la Generalitat va ordenar la seva clausura el 13 de novembre de 2014. Recentment, l’empresa ha interposat un contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per danys i perjudicis.

L’univers empresarial de Buesa se centra en neteja i residus, i també construcció, però el 2012, va impulsar el festival Costa Music a Lloret de Mar i l’any següent, ja va posar un peu en un dels principals festivals musicals de Barcelona. A banda de comptar amb aquest empresari, l’esdeveniment rep finançament públic. Per a l’edició d’enguany, el Departament de Cultura de la Generalitat ha aportat 150.000 euros en subvenció i 261.683 euros a retornar i l’Ajuntament de Barcelona l’ha finançat amb 40.000 euros.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;