Sota el nom de Benvinguda Internacionalista i poques hores abans de l’1-O, Barcelona ha acollit a unes quantes desenes de representants de diverses organitzacions o associacions en defensa dels drets civils i la democràcia. Reunides a l’Institut del teatre, col·legi electoral que està obert on s’hi ha dormit i amb estudiants informant a la porta sobre els punts de votació i les diverses formes de procedir davant els esdeveniments de demà, les representants han manifestat el seu suport a l’autodeterminació de Catalunya i també dels Països Catalans.
L’èxit de la convocatòria ha fet que les organitzadores hagin hagut de canviar la sala de l’acte, que inicialment s’havia de celebrar en una de les aules d’estudi escènic del teatre, i això ha fet que s’iniciés amb més de mitja hora de retard. Finalment, l’acte Benvinguda Internacionalista s’ha celebrat al teatre Ovidi Montllor, la sala de teatre amb la que compta el centre.
L’èxit de la convocatòria ha fet que les organitzadores hagin hagut de canviar la sala de l’acte, que inicialment s’havia de celebrar en una de les aules d’estudi escènic de l’Institut del Teatre
Durant la presentació de l’acte han parlat de la força de Catalunya davant de la lluita pels drets humans. Han agraït la presència de totes les organitzacions i la portaveu de Sodepau ha esmentat que aquest volia ser “un acte popular, senzill, vestit des de baix i amb caràcter de benvinguda”. “La vostra presència és cabdal” ha aportat el portaveu del Ciemen. Les entitats que han organitzat la trobada han estat la Intersindical Alternativa de Catalunya, Ciemen, Sodepau i Irídia Centre per la Defensa dels Drets Humans.
Feliu Ventura també ha participat de l’acte amb aportacions musicals per fer present també al País Valencià en aquesta lluita. “No és una qüestió de llengües ni de cultures com estem veient, és una qüestió de solidaritat i internacionalisme”, ha comentat abans d’una de les seves cançons per donar pas a més intervencions.
Les organitzacions internacionals i d’altres pobles catalans que han participat de la trobada han estat la Fundació Iratzar (SORTU), la Fundació Ezkerraberri (ARALAR), la Fundació Alkartasuna (EUSKO ALKARATSUNA), Alternatiba, la Fundació Ipar-Hegoa (LAB), la Fundació Manu Robles Arangiz (ELA), el Bloque Nacionalista Galego, Anova-Irmandade Nacionalista, la Fundació Nexe (País Valencià), la Fundació Emili Darder i Pere Mascaró (Mallorca), Sortu, EH-Bildu, el Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT), Podemos Andalucía, ANOVA, BNG, RETE DEI COMUNISTI, Libe RU, Eurostop, Jes’o Pazzo, Reel News, RISE, Socialist Scotish Party, V-SB, Québec Solidaire, Intersindical Valenciana, Corriente Sindical Asturias, CUT Aragón, CUT Galicia, CIG, STEI Intersindical Balears, Izaskun Askapena, Jaiki Hadi i AKAB.
“Per un cop passem de teoritzar a posar a la pràctica”
Totes elles han transmès emoció i orgull per la jornada que es viurà demà. “El poble català no camina sol, ens sentim orgullosament catalans i egoistament afirmem que la vostra lluita també és la nostra”, han comentat des de la delegació de Galícia mentre que des del País Basc s’han alegrat que “per un cop passem de teoritzar a posar-ho a la pràctica”. En aquest sentit, una altra de les fundacions provinents des del País Basc ha assegurat que han vingut també “a posar mans, braços i somriures” perquè la lluita del poble català també és la seva lluita. “Hem vingut també a aprendre com davant un estat que no coneix la democràcia, heu après a ser radicalment demòcrates”, ha afegit la portaveu de la Fundació Ezkerraberri.
“La història comença a canviar: les lleis s’han de començar a adequar a les necessitats de les persones i si la llei és injusta, aquí està el poble que des de baix i des de l’esquerra ho canviarem”, ha manifestat el portaveu del SAT que també ha tingut un record per a Andres Bóla que acaba de sortir de presó en tercer grau.
També hi ha hagut espai per parlaments d’organitzacions de l’altra banda del Mediterrani com ara la Rete dei Comunisti italiana o del nord d’Europa com Londres, d’on ha vingut una organització audiovisual anomenada Reel News que “difon a la classe obrera d’Anglaterra”. Des d’Escòcia, Rise ha rebutjat els greus atacs a la democràcia per part de l’estat espanyol. Per altra banda, el Scotish Socialist Party ha seguit la línia d’afirmar que el referèndum és “una tema de drets humans i democràcia”. “Heu lluitat molt dur i esteu esperançant a milers de persones arreu del món. La vostra llibertat serà el camí per la llibertat de tot Europa”, ha tancat.
“Hem vingut també a aprendre com davant un estat que no coneix la democràcia, heu après a ser radicalment demòcrates”, ha afegit la portaveu de la Fundació Ezkerraberri
Totes les intervencions han seguit amb frases esperançadores de l’estil “recordeu aquella frase de ‘Hi haurà un dia que, en aixecar la vista veurem una terra on posi llibertat’?, aquest dia és demà” o “Un ve aquí mort d’enveja”. Representacions de Gal·les, Flandes, Britània, o Alemanya també han participat de l’acte. Aquest últim ho ha fet en “catanyol” –com ell mateix ha dit– per mostrar respecte. “Aquest serà un aprenentatge per tots els moviments socials d’Europa amb totes les seves belleses i contradiccions”, ha compartit durant la seva intervenció.
Tot i anar en un mateix sentit, les diverses intervencions han tingut trets diferencials per la diversitat d’associacions que han vingut a Catalunya a fer d’observadores però també a treballar. És el cas d’una xarxa de metges i psicòlegs del País Basc que treballen amb gent que han patit repressió política o el grup audiovisual de Londres.