Ferran Aisa (Barcelona, 1948) acaba de publicar el seu darrer llibre sobre ECN 1 Radio CNT-FAI Barcelona, puntal comunicatiu durant el període revolucionari (setembre 1936 – juny 1937).
Durant la dècada dels anys 30, la ràdio es va anar convertint en un mitjà de masses. Les obreres escoltaven a casa, als sindicats, als ateneus i a altres centres culturals les al·locucions radiofòniques de les més de seixanta emissores del dial.
ECN 1 Radio CNT-FAI Barcelona va iniciar les seves emissions el 3 de setembre de 1936, i formava part de les Oficines de Propaganda de la CNT-FAI, organisme creat en plena etapa revolucionària amb l’objectiu de coordinar la propaganda de l’organització confederal.
Aquesta estació radiofònica va ser la veu més important del proletariat català. En un primer moment va començar a emetre a les cinc de la tarda, i més tard va ampliar el seu horari d’emissió de quarts de deu del matí i fins a mitjanit.
Com a conseqüència dels fets de maig de 1937, l’emissora va ser clausurada per les autoritats republicanes. La darrera emissió va ser el 15 de juny de 1937.
És un llibre que estàvem esperant que es publiqués. No existia cap treball previ d’aquestes característiques que agrupés les al·locucions, entrevistes i reportatges emesos per l’emissora confederal durant els seus nou mesos d’existència a les ones.
Destaca l’al·locució de Buenaventura Durruti pronunciada des del front d’Aragó el 10 de setembre de 1936, als micròfons de ràdio CNT-FAI: “¡Al fascismo no se le discute, se le destruye!”.
Podem trobar una conferència radiada per l’anarquista americana Emma Goldman i les diverses intervencions de Federica Montseny a la ràdio confederal, la conferència del poeta León Felipe al cinema Coliseum o l’al·locució de l’escriptor alemany Thomas Mann sobre la situació política el març de 1937, el recital poètic de l’escriptora i metgessa Amparo Poch i de la poetessa Lucía Sánchez Saornil. Les conferències del pedagog Joan Puig Elias o les al·locucions del metge Fèlix Martí Ibáñez també hi són presents.
Aquesta obra és una mostra documental de primer ordre per estudiar, interpretar i entendre la revolució llibertària a Barcelona durant el curt estiu de l’anarquia a través de les veus de les seves protagonistes que en Ferran ha tingut l’encert de recopilar en aquest llibre.
LLIBRE
ECN1 Radio CNT-FAI Barcelona. La voz de la Revolución
Autoria: Ferran Aisa
Editorial: Entreambos, 2017
Pàgines: 734
*Article publicat originalment al número 444 de la ‘Directa’