L’emancipació del jovent és cada cop més difícil davant l’atur juvenil i la precarietat laboral. Tanmateix, als Països Catalans hi ha molts habitatges buits fruit de l’esclat de la bombolla immobiliària. A Sabadell, l’octubre del 2016, un grup de joves va decidir okupar un immoble que feia més de cinc anys que estava en desús. L’edifici, que està en mans de la immobiliària Solvia, del Banc Sabadell, va convertir-se en un espai d’aprenentatge i cohesió social que van anomenar Habitatge Alliberat Assata Shakur, en honor a l’activista nord-americana del Black Panther Party.
Després de més de vuit anys sense mostrar interès per l’immoble, Solvia en reclama la propietat i ha iniciat aquest gener els tràmits per desallotjar l’habitatge. Arran de les denúncies de l’entitat bancària, s’ha obert un procediment judicial que amenaça les membres de l’Assata Shakur. El judici s’havia de celebrar el passat dimarts 30 de gener, però Banc Sabadell l’ha suspès per obrir un “procés de mediació”, ja que, segons explica Eloi Pareja, membre del col·lectiu, els fa mal que “embrutin la seva imatge”.
Membres del col·lectiu okupa, juntament amb el Casal de Joves La Xesca (que també okupa un espai de Solvia), van ocupar durant dues hores una oficina del grup bancari a la cocapital vallenca
A Sabadell, algunes entitats bancàries com Bankia o el grup Banco Popular (actualment absorvit pel Banc Santander) reclamen la propietat de diversos pisos hipotecats que han de ser desallotjats. La PAHC Sabadell dóna suport a les famílies que reben les ordres de desallotjament i, en diverses ocasions, aconsegueixen aturar-los gràcies a la presència d’activistes d’aquest col·lectiu, que continua mobilitzant-se activament des de fa més de cinc anys, els dies fixats pels jutjats per fer-lo efectiu.
Ahir dilluns, 12 de febrer, com a acció reivindicativa i de denúncia, les joves de l’Habitatge Alliberat Assata Shakur, juntament amb el Casal de Joves La Xesca van ocupar durant dues hores una de les oficines del banc a Sabadell. La Xesca, un casal jove autogestionat de Sant Cugat, és un espai que també és propietat de Solvia. Des d’aquests dos col·lectius s’assegura que “hem demostrat que és possible escapar de la lògica mercantil imperant” i s’anuncia que pretenen, a través de l’okupació, “construir alternatives” al model actual. Les joves de l’Assata Shakur adverteixen que seguiran amb les reivindicacions i que no deixaran “d’embrutar-los la imatge [a Banc Sabadell]”. En el comunicat que han publicat explicant l’acció d’ahir, denuncien l’existència de milers de pisos buits als Països Catalans i els elevats beneficis que generen les entitats bancàries cada any, en especial Banc Sabadell que, segons que detallen, representen en el darrer exercici un 12,8% més que els de any anterior.
Les joves implicades en el col·lectiu defensen que, amb el suport de les assemblees d’Arran Sabadell, van okupar l’espai per denunciar la dificultat d’accés a l’habitatge per part dels joves, l’especulació i la gentrificació que està patint el centre de Sabadell, a més d’evidenciar les pràctiques d’aquest grup bancari. Asseguren que el conflicte resideix en “la incompatibilitat entre beneficis privats de la banca i les necessitats bàsiques de les persones”.
La immobiliària Solvia té tretze pisos a la ciutat, en venda o en lloguer. L’Assata Shakur, situat al carrer de Garcilaso, apareix exposat al web de la immobiliària amb una quota de lloguer de 1.300 euros al mes i amb data de construcció del 2011. Al Vallès, no és un cas aïllat. Altres centres socials autogestionats com el Kasalet, a Terrassa, tenen també oberts procediments judicials.