L’estudiantat universitari de Barcelona ha tornat al carrer per exigir que les polítiques públiques siguin un dels principals debats un cop estigui constituït el nou govern i que es comenci a revertir l’increment del 30% de les taxes. A tres quarts de vuit, unes 200 persones han començat l’acció pacíficament a la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR), situada a la Via Laietana, sota el lema “aquests preus no són públics”: una desena d’estudiants s’ha encadenat als laterals de l’edifici i també han bloquejat l’accés principal amb una cadena. Al mateix temps, quatre persones s’han lligat els braços fent servir dos bidons i s’ha tallat el trànsit.
L’acció no ha estat convocada per cap col·lectiu en concret, sinó que ha estat organitzada pel moviment estudiantil de tres centres universitaris: la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Barcelona. En un comunicat han explicat que els motius que els porten a realitzar aquesta acció són diversos. Addueixen la difícil situació econòmica que es troben les estudiants i com aquesta s’agreuja, ja que “des del moment que fem el nostre primer pagament per realitzar la selectivitat fins que sortim de les aules universitàries les barreres econòmiques que ens trobem es van multiplicant”. També denuncien els preus abusius dels transports i el que consideren més important, l’encariment de les taxes universitàries. “Des de l’any 2001 els preus de les matrícules han augmentat fins a un 143%, fet que no solament suposa que moltes de nosaltres treballem per pagar-nos la matrícula sinó que hi ha moltes joves que ja no poden accedir a la universitat”, afirmen.
“El que volem és exigir al nou govern que es formi que tingui les demandes estudiantils a primera pàgina i que respongui a la demanda que fem les estudiants”, ha dit una representant de l’estudiantat
“El que volem és exigir al nou govern que es formi que tingui les demandes estudiantils a primera pàgina i que respongui a la demanda que fem les estudiants, que és tenir una educació pública i de qualitat”, comentava des de la Via Laietana Mariona Motjé, una de les representants del moviment estudiantil. Per fer-ho, han assegurat que continuarien amb l’acció “el temps que calgui” o fins que es produís el desallotjament per part dels agents dels Mossos d’Esquadra.
El desallotjament s’ha produït cap a les 11 del matí, quan els mossos han desplegat el dispositiu. Agents de la BRIMO han acordonat la zona i han intentat desancorar les persones lligades mitjançant els bidons. Per les dificultats que comportava aquesta acció, els mossos han decidit deixar-la per al final del procediment. Un grup de persones ha optat per seure a la porta de la SUR i s’han viscut moments de tensió quan els mossos han carregat contra algunes de les estudiants. La resta han sigut retirades una a una i cap a les dotze del migdia només restaven a la porta les deu persones encadenades a l’edifici. Segons fonts de la Directa, s’han produït almenys dinou identificacions entre el grup que resistia. En tot moment, la unitat d’antiavalots ha provat d’impedir que els mitjans de comunicació presents en la zona poguessin enregistrar el moment del desallotjament. Per fer-ho, han utilitzat les dotze furgonetes del dispositiu com barreres.