Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La manifestació pel 25 d’Abril recordarà Guillem Agulló i reivindicarà un País Valencià divers

A l'esquerra, Gustavo José Soriano Feliu, un dels investigats per les agressions del 9 d'octubre de 2017, i al fons a la dreta, Rubén Año Año | Arxiu

Representants de diverses organitzacions socials han acompanyat aquest matí Acció Cultural del País Valencià (ACPV) en la presentació dels actes previstos per la diada del 25 d’Abril a València, que culminaran amb la inauguració del Passeig Guillem Agulló al Jardí dels Vivers. La tradicional manifestació de la diada tindrà lloc el pròxim dissabte 21 d’abril a les sis de la tarda des de la plaça Sant Agustí sota el lema “País Valencià, un país obert”, i enguany reivindicarà la diversitat de la societat valenciana “front a les ideologies de l’odi” i recordarà totes les víctimes de la intolerància, segons han explicat els convocants hui en roda de premsa.

Membres del col·lectiu LGTBI Lambda, de la Comissió d’Ajut al Refugiat (CEAR), de la Plataforma Ciutadana Contra la Islamofòbia, de Ververipen-Rroms per la diversitat i altres entitats, han anunciat junt als representants d’ACPV, la seua adhesió a la convocatòria i han fet una crida a reivindicar la lluita antifeixista i la diversitat de la societat valenciana, “exemple de societat moderna, igualitària, que es reconeix en la seua història i llengua, i que alhora s’enriqueix amb les aportacions i els matisos de la pluralitat”.

La tradicional manifestació de la diada tindrà lloc el pròxim dissabte 21 d’abril a les sis de la tarda des de la plaça Sant Agustí sota el lema “País Valencià, un país obert”

El 25 aniversari de l’assassinat del jove antifeixista Guillem Agulló per un grup neonazi i l’auge del racisme i el feixisme a Europa han marcat, segons Toni Gisbert (ACPV), la necessitat d’aquesta confluència entre col·lectius per donar un caire diferent a la marxa del 25 d’Abril d’enguany.

Aquests i d’altres col·lectius han sigut els promotors de la iniciativa per dedicar un espai públic a Guillem Agulló a la ciutat de València, què dos anys després ha sigut acceptada per l’Ajuntament. Precisament ahir, 22 de març, l’alcalde Joan Ribó reivindicava al seu Twitter la memòria de Guillem i la “difusió als valors de llibertat, igualtat, diversitat, pluralitat i respecte”, alhora que anunciava el “gest” de dedicar-li un passeig als jardins de Vivers.

Tot i que la petició inicial fou d’un carrer a la ciutat, els col·lectius s’han mostrat satisfets d’haver obtingut resposta positiva de l’Ajuntament de València per primera vegada, 25 anys després de l’assassinat. Segons Gisbert, Guillem “també representa totes les víctimes de la intolerància”, i amb aquesta campanya s’ha demostrat que “no només és possible sinó positiu que col·lectius i persones tan diverses, que inclús abans no ens coneixíem, i que inclús tenim les nostres diferències, ara treballem per la diversitat i des de la pluralitat”. Les diverses organitzacions han destacat que han sabut col·laborar i treballar junts “com exemple del món que volem construir, on tothom tinga cabuda i no hi haja espai per a la discriminació”.

Agulló fou assassinat d’una ganivetada al cor l’onze d’abril de 1993 a Montanejos (Alt Millars), i des d’aleshores ha esdevingut un símbol de la lluita antifeixista i de la impunitat de l’extrema dreta a l’Estat espanyol

La manifestació, que recorrerà els principals carrers del centre de València, acabarà als jardins dels Vivers, on s’hi inaugurarà el passeig Guillem Agulló i es realitzarà un acte d’homenatge a totes les víctimes del feixisme.

Agulló fou assassinat d’una ganivetada al cor l’onze d’abril de 1993 a Montanejos (Alt Millars), i des d’aleshores ha esdevingut un símbol de la lluita antifeixista i de la impunitat de l’extrema dreta a l’Estat espanyol. Només un dels cinc acusats de l’atac mortal, Pedro Cuevas, va acomplir quatre anys de presó dels setze als què fou condemnat pel crim, i posteriorment, l’any 2015, fou absolt en el macrojudici pel cas Panzer junt a divuit altres acusats de pertànyer a una banda neonazi.

L’any 2016, les Corts Valencianes van homenatjar per primera vegada Guillem Agulló i van acordar dedicar cada 11 d’abril un premi a persones destacades en la lluita contra els crims d’odi que portaria el nom de Guillem Agulló. També diversos ajuntaments dels Països Catalans han dedicat espais públics a Agulló, com Sallent, Simat de la Valldigna, Vinaròs, Molins de Rei, Vic o Faura.

L’any 2016, les Corts Valencianes van homenatjar per primera vegada Guillem Agulló i van acordar dedicar cada 11 d’abril un premi a persones destacades en la lluita contra els crims d’odi

Per tal d’evitar que es repetisquen els actes violents protagonitzats per grups d’extrema dreta el passat 9 d’Octubre a València, els convocants de la manifestació han anunciat una propera reunió amb el Delegat del Govern per exigir un compromís ferm per evitar una situació semblant. Les denuncies de diverses víctimes d’agressions d’aquell dia han permès la identificació de gairebé una vintena d’ultradretans presumptes autors de les agressions. La causa es troba actualment encara en fase d’instrucció al jutjat número 15 de València.

Per la seua banda, l’organització independentista Arran ha convocat també una manifestació en homenatge a Guillem Agulló el proper 14 d’abril a Burjassot, poble natal del jove antifeixista. La marxa partirà de la plaça Emilio Castelar a dos quarts de sis de la tarda.

 

 

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;