Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

7 de novembre a Catalunya Nord, una Diada entre la reflexió pròpia i la solidaritat amb el sud

Fent equilibris entre l'ona expansiva del procés al Principat i la reflexió sobre el futur del mateix territori, el Col·lectiu 7 de novembre convoca un any més la mobilització entorn de la Diada de Catalunya Nord, que enguany reivindicarà els Països Catalans i reclamarà la llibertat dels presos i preses polítiques i exiliades

| Xarlena Bertrand

L’any 1984 col·lectius independentistes impulsaren al voltant del dia 7 de novembre la Diada de Catalunya Nord per a commemorar la signatura del Tractat dels Pirineus, que suposà l’annexió de l’actual Catalunya Nord al reialme de França. La mobilització anual serveix, a les associacions culturals i les organitzacions polítiques locals, per a reivindicar la catalanitat d’aquest territori sortint als carrers de Perpinyà.

Després d’uns anys en què la convocatòria es veia marcada per la polèmica reforma territorial a l’Estat francès, que diluïa les comarques catalanes en la nova regió Occitanie, enguany el Col·lectiu 7 de novembre recupera un lema que fa referència als Països Catalans: “Sem Catalunya Nord, fem Països Catalans”. I és que l’organització de la Diada ha volgut reivindicar-los en un context en què consideren que “cal refermar els vincles entre els territoris en totes les direccions”, segons explica Guillem Dalmau, membre del col·lectiu.

En aquest sentit, els actes començaran avui mateix amb un debat al Casal de Perpinyà titulat “El paper i la repercussió de les perifèries en el procés”, que comptarà amb la participació del politòleg menorquí Albert Pons, l’activista del País Valencià Maria Nebot, el periodista sud-català David Fernàndez i la professora nord-catalana Marta Serra.

El plat fort de la Diada serà dissabte, amb la manifestació que sortirà a les 16 h de la plaça Catalunya amb la participació de nombroses associacions culturals, organitzacions polítiques i col·lectius diversos

El plat fort de la Diada serà dissabte, amb la manifestació que sortirà a les 16 h de la plaça Catalunya amb la participació de nombroses associacions culturals, organitzacions polítiques i col·lectius diversos. La mobilització, impulsada en clau nord-catalana, també servirà per a denunciar l’exili i l’empresonament dels presos i preses polítiques catalanes. Mitja hora abans, el col·lectiu Angelets de la Terra ha convocat –davant del consolat espanyol de Perpinyà– una concentració solidària amb les represaliades a la qual també s’ha sumat el Partit Comunista Francès. A més, són nombrosos els autobusos previstos des de diversos indrets de Catalunya Sud, organitzats per a agrair l’aportació nord-catalana al referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre de 2017.

Al final de la manifestació s’ha previst un acte polític al peu del Castellet amb participants d’arreu dels Països Catalans. El cantautor Feliu Ventura, el periodista Tomeu Martí i el vicepresident d’Òmnium Cultural Marcel Mauri, que llegirà una carta de Jordi Cuixart escrita des de la presó, intervindran per cloure la manifestació. Com a novetat, enguany l’Ajuntament de Perpinyà ha autoritzat el tradicional desplegament de l’estelada al Castellet després de la negativa de l’any passat, quan va argumentar que era un monument històric i que calia vetllar per la seva neutralitat.

Finalment, com ja és habitual, la Casa Musical acollirà dissabte a la nit un concert que servirà per a cloure el Correllengua 2018. Hi participarà el grup perpinyanenc Yegg, els mallorquins Grollers de Sa Factoria i els valencians el Diluvi. Durant el concert, el Jove Moviment Feminista, presentat en societat durant la Diada de l’any passat, tornarà a muntar un punt violeta contra les agressions masclistes i LGTBfòbiques, una iniciativa inèdita ara fa un any a Catalunya Nord i que a poc a poc es consolida després de participar en diversos festivals.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU