Silenci. Aquesta és la resposta que la coalició PSOE-Unidas Podemos ha brindat fins ara a la greu problemàtica que moltes llars es trobaran a finals del mes de març: el pagament de la mensualitat dels seus contractes d’arrendament d’habitatge corresponent a l’abril. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres espanyol d’aquest dimarts, Irene Montero i Salvador Illa no van avançar cap mesura per pal·liar aquesta problemàtica derivada de la crisi provocada pel COVID-19. Així doncs, qualsevol possible decisió in extremis sobre la matèria quedarà postergada a la següent trobada dels membres de l’executiu espanyol que se celebrarà el pròxim 31 de març.
Elida Rosa Romero, membre del Sindicat de Barri del Poble-sec, paga 600 euros de lloguer a un pis del fons d’inversió Divarian que comparteix amb la seva parella. Treballa des de fa quinze anys fent el servei domèstic d’una llar però des del passat dilluns dia 16 han prescindit dels seus serveis i encara no sap quant cobrarà aquest mes i si podrà fer front al pagament de la renda: “No em puc quedar sense menjar”, afirma neguitosa. “No sé com afrontaré el pagament del lloguer”, afirma la seva companya de col·lectiu Sole, treballadora autònoma que també s’ha quedat sense ingressos, motiu pel qual reivindica la suspensió del pagaments dels lloguers i que aquesta crisi “la paguin els rics”.
Com elles hi ha milers de persones que hores d’ara s’estan organitzant per intensificar la pressió social contra la classe política perquè prengui mesures. Més de quaranta mil persones ja han signat la petició per exigir al Govern espanyol la suspensió del pagament dels lloguers i dels subministraments bàsics (aigua, llum, gas) per les persones que perdin ingressos mentre duri l’estat d’alarma. La xifra d’adherides no para d’augmentar a cada hora que passa sota una consigna ben clara: “o suspenen els lloguers o no paguem”. Aquesta revolta d’inquilines s’està coent a partir de la iniciativa ¡Suspensión de los alquileres ya!, llençada per 25 col·lectius i organitzacions en defensa del dret a l’habitatge d’arreu de l’Estat espanyol, una quinzena de les quals arrelades a Catalunya com el Sindicat de Llogateres i Llogaters, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i diversos sindicats de barri, en el marc de la campanya promoguda per múltiples moviments socials que reclamen un pla de xoc social amb mesures d’emergència per pal·liar els efectes de la crisi.
Fins al moment, més de sis mil persones han contactat amb les impulsores per advertir que el pròxim 1 d’abril no pagaran el lloguer a causa dels estralls que el confinament ja està produint sobre les seves economies domèstiques
Fins al moment -data d’actualització- més de vuit mil persones –la meitat, del Principat– han contactat amb les impulsores per advertir que el pròxim 1 d’abril no pagaran el lloguer a causa dels estralls que el confinament ja està produint sobre les seves economies domèstiques. “Si no s’implementen les polítiques socials adequades per fer front a la crisi del coronavirus, estem en risc de caure en una nova crisi immobiliària”, asseguren al seu manifest, on recorden que els milers d’acomiadaments, ERTO i cessaments d’activitats d’autònoms i petits comerciants provocarà la disminució o pèrdua total d’ingressos de bona part de la classe treballadora. La iniciativa no demana una moratòria del pagament, que finalment suposaria tan sols l’ajornament de les obligacions, sinó la suspensió i condonació: “La moratòria recau de nou sobre les economies domèstiques de les famílies treballadores que han perdut els seus ingressos en benefici de l’economia rendista, majoritàriament basa en grans propietaris i fons voltors”. Tanmateix, conscients de la diversitat de casuístiques, demanen al govern de Pedro Sánchez que garanteixi que aquells petits arrendadors que es trobin en situació de vulnerabilitat es puguin beneficiar d’una renda mínima de quarantena.
Així mateix, la demanda de suspensió dels arrendaments no es limita només als habitatges, sinó que es fa extensible als espais de treball o locals comercials on l’activitat laboral s’hagi vist afectada. “Si el Govern no aprova aquestes mesures, serem nosaltres les qui les posarem en pràctica, perquè si una cosa tenim clara, és que aquesta crisi no la pagarà la població, com va succeir el 2008”, adverteixen amb rotunditat. Per garantir certa cobertura col·lectiva a qui se sumin a la vaga a partir de l’1 d’abril, llancen una caixa de resistència i fan una crida a les persones que no estan en risc de perdre casa seva que hi donin suport a través de la plataforma Goteo.
Cal tenir en compte que el 67,5% del total de desnonaments practicats a l’Estat espanyol l’any 2019 –un total de 36.467– ho van ser per impagament del lloguer, segons les dades del Consell General del Poder Judicial. De tots ells, Catalunya va ser el territori líder amb 8.427 desnonaments per aquesta causa i el País Valencià es va situar en la quarta posició d’aquest malaurat rànquing amb 4.486 execucions. Malgrat que els processos judicials han quedat momentàniament aturats i algunes ciutats han suspès els desnonaments, és possible que en un futur es puguin exigir judicialment les rendes i, en cas d’impagament, la propietat engegui un procés d’expulsió. Per aquest motiu, les organitzadores subratllen “el que guanyem dependrà de la força que tinguem i de quantes siguem. És el nostre moment per canviar les regles del joc i lluitar pels nostres drets. Si no podem pagar, organitzem-nos per exigir-ho”.