El moviment juvenil End Fossil Barcelona ha ocupat l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) per denunciar “la passivitat de les universitats” davant la crisi climàtica i la presència de bancs i empreses fòssils en els centres educatius. No es tracta d’una acció aïllada, sinó que aquesta tardor, milers d’estudiants de països d’arreu del món estan ocupant centres universitaris i educatius per exigir la fi de l’economia fòssil i justícia climàtica. En aquest sentit, han anunciat que al llarg de la setmana se sumaran a la protesta estudiants de Madrid, Granada i Galícia.
Una trentena de persones han accedit a l’edifici de la plaça Universitat de Barcelona quan passaven pocs minuts de quarts de dotze i des d’allà han fet una crida a la comunitat estudiantil perquè se sumi a l’acampada indefinida. Mentre que un grup ha pogut accedir i encadenar-se amb tubs a les escales que condueixen al Rectorat abans que el servei de seguretat de l’edifici n’hagi tancat les portes d’accés, un altre es troba al pati i, durant el matí hi han desplegat sis tendes d’acampada.
Han organitzat xerrades amb la participació de CGT Bus, Batec, ODG, Ecologistes en Acció, Zeroport, Entrepobles, Futuro Vegetal, Sindicat de Llogateres, MasLesVinyes, Anticapitalistes i Scientist Rebellion
Al llarg de la tarda i de cara a l’endemà han organitzat diverses xerrades amb la participació de CGT Bus, Batec, Observatori del Deute en la Globalització, Ecologistes en Acció, Zeroport, Entrepobles, Futuro Vegetal, Sindicat de Llogateres, MasLesVinyes, Anticapitalistes i Scientist Rebellion. La vesprada de dimecres la clouran amb un sopar popular i la plantada de més tendes. Des de l’inici de l’acció, ni periodistes ni estudiants tenen accés al vestíbul, on només hi són les persones encadenades i responsables de la direcció de la UB.
End Fossil Barcelona subratlla que la presència de determinades empreses dins de la universitat “xoca amb els valors que els seus propis estatuts diuen representar”, entre els quals hi ha la justícia, el respecte del medi ambient i del desenvolupament sostenible, la difusió de coneixements científics i l’autonomia universitària.
Entre alguns exemples, esmenten el fet que el Banc Santander ha finançat el sector dels combustibles fòssils amb 42.912 milions de dòlars entre 2016 i 2021 i és l’entitat de l’Estat espanyol que més inverteix en carbó, petroli i gas, segons l’informe “Banking on Climate Chaos”. O que Repsol, que emet 10,7 milions de tones de CO2 l’any, tingui en marxa una càtedra. Una de les portaveus del moviment, Sara Santana, explica que demanen a les universitats que estiguin “a l’altura del moment”. “No és possible que una universitat com la UB, continuï albergant empreses fòssils com Repsol o el Santander. No té cap sentit que continuem sense donar una educació que realment reconegui el moment i plantegi alternatives”, rebla.
Com a moviment internacional, la veu dels estudiants s’està fent sentir a diferents punts del món. La universitat de Pennsilvània (Estats Units) està ocupada des del 14 de setembre o la de Göttingen (Alemanya), des del passat 24 d’octubre. L’acció de Barcelona suma aquesta voluntat de ser-hi durant una llarga temporada, amb l’objectiu de conscienciar la societat i d’aconseguir compromisos ferms per part de la direcció de la Universitat de Barcelona. Per ara, no consta que s’hi hagi personat cap efectiu policial uniformat.