Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Aquest hivern, llegeix, surt i deixa empremta

En un moment d'imposició del dins, volem reivindicar el fora. El fora de les lluites, el fora del carrer, el fora de la comunitat. També volem reivindicar el fet de llegir com a via de sortida de la zona de confort. La 'Directa', Virus Editorial, Sembra Llibres, Angle Editorial i Raig Verd ens aliem per fer que la lectura deixi empremta i incentivar la subscripció de regal amb la campanya d’aquest hivern

| Victor Serri

A dins hi ha l’escalfor, la calidesa, l’olor, la humitat i fins i tot el color d’un refugi, d’una guarida, d’un cau; l’espai perquè hi passin les coses necessàries per reprendre el viatge. Dins hi ha seguretat, control. I des de dins, mires enfora. Allà on hi ha els reptes, les esperances i les pors, l’abisme, l’aire lliure, els sorolls, el ritme, el sacseig de la gent.

Què passa quan el dins es converteix en una amenaça? Què passa quan es confonen, es barregen, ballen i muten les diferents maneres de fer i d’estar entre el dins i el fora? Què passa quan ja no volem més estar dins i ens hi obliguen? Quan el dins esdevé una presó o un abisme i perd la seva funció curativa?

Els contes, els assajos, la ficció, la narrativa, la poesia i el teatre són sovint, juntament amb el periodisme, palanques que fan sortir. Vies per on escapar, per reconnectar o per reflexionar, per entendre millor la realitat o per agafar força i eines per combatre-la

Ja hem arribat a l’hivern. Entre mesures distòpiques, inestabilitat, riures, mirar cap a una altra banda i l’aclaparadora tempesta de notícies i pors, ens hem plantat ja a ple hivern. I s’hi està bé, dins. Però volem reivindicar el fora. El fora de les lluites, el fora del carrer, de la comunitat. El fora de l’apoderament col·lectiu dels inhumans desnonaments que, malgrat el fred i les pors anunciades, se segueixen forçant. Per confrontar la violència del que ens imposen a dins i a fora. I és, des dels vostres dins, des d’on us volem empènyer a sortir. 

Els contes, els assajos, la ficció, la narrativa, la poesia i el teatre són sovint, juntament amb el periodisme, palanques que fan sortir. Vies per on escapar, per reconnectar o per reflexionar, per entendre millor la realitat o per agafar força i eines per combatre-la. La lectura és art, és expressió, és empremta.

I amb aquesta idea sortim al carrer, als murs, amb la protesta entre les mans, per fer valdre la lectura literària i periodística com a eines que contribueixen a esquinçar les costures del refugi, la por, la solitud i l’individualisme. Llegeix, comparteix, parla d’allò que has llegit, escriu-ho. I fes-te propi el periodisme que trobaràs prop del carrer i confrontant les amenaces. Regala(‘t) periodisme Directa i endú-te un llibre a triar entre quatre propostes molt diferents, de registres literaris diferents, d’editorials properes.

Surt a fora i deixa empremta.

 

 

La promoció #RegalaDirecta d’aquest hivern funciona de la següent manera: es facilitarà un codi a la persona receptora del regal perquè, introduint-lo al web juntament amb les seves dades personals, pugui activar la subscripció sense cap cost. Aquest codi constarà a la targeta regal digital que rebrà a través d’un correu electrònic la persona que adquireix el regal, i també està pensada per funcionar com a postal on escriure unes línies i poder-la entregar com a avançament i explicació del regal, mentre arriba el llibre escollit. A la targeta regal hi ha els passos a seguir detallats per què la persona que rep el regal pugui fer efectiva la subscripció. 

L’enviament del llibre anirà a càrrec de l’editorial i trigarà uns dies des del moment que es fa el pagament, i pot ser que s’allargui pels fluxos d’enviaments que hi acostuma a haver en aquestes dates.

A continuació avancem les sinopsis de cada llibre i l’enllaç que us portarà al formulari de regal, perquè pugueu triar quina la lectura voleu regalar aquest hivern:


L’altra banda de la muntanya
(Sembra Llibres), de Minna Salami 

Si durant segles només l’imperialisme i el patriarcat occidental ens han explicat el món, quantes formes valuoses i necessàries d’entendre’l ens han amagat? Què hi ha més enllà del racisme i el masclisme eurocèntric que ha colonitzat i dominat el planeta? Quin coneixement hi ha a l’altra banda de la muntanya? L’autora del premiat blog MsAfropolitan, Minna Salami, obre aquests interrogants en aquest llibre inspirador que explora qüestions centrals de la nostra societat com ara el feminisme, l’empoderament, el racisme o la descolonització, a més de l’art, la filosofia, la sexualitat, la mitologia africana o la cultura popular. El resultat és un mosaic d’assajos escrits amb la naturalitat d’una narradora d’històries. Una nova i potent veu literària que ens ofereix una alenada d’esperança en un món en crisi, a partir del diàleg entre la saviesa de les cultures ancestrals i els moviments emancipadors contemporanis. #RegalaDirecta

 

 


Orígens
(Angle editorial), de 
Saša Stanišić

Amb catorze anys Saša Stanišić va haver de fugir de Bòsnia a causa la guerra dels Balcans i construir una nova existència a Heidelberg (Alemanya), però ha tornat diverses vegades a Višegrad per retrobar la part de família que encara hi viu. A Orígens reconstrueix la singular relació amb la seva àvia Kristina, que lentament està perdent la memòria dels fets i les coses. Stanišić recupera fragments del seu passat familiar —muntanyes habitades per dracs, poblets de vida inalterada, el brot de l’odi ètnic i religiós, escenes de la guerra i la fugida, la vida precària dels immigrants— per dibuixar una geografia —alhora màgica i real— dels seus orígens. La mirada de Stanišić és sempre enjogassada, penetrant i emotiva, amb una capacitat extraordinària per narrar i enllaçar històries, com demostra l’imaginatiu final obert del llibre, en què el lector pot triar diferents destins per als personatges.
#RegalaDirecta

 

 

Manifest SCUM (Virus Editorial), de Valerie Jean Solanas 

“Si mai es manifesten, les SCUM ho faran passant per damunt de la cara vomitiva i estúpida del president; si mai fan vaga serà en la foscor, amb un ganivet d’un pam”. Publicat el 1966, el Manifest SCUM és un text radicalment viu, que entronca amb els debats i les inquietuds del feminisme contemporani: «El que alliberarà les dones del control masculí, per tant, és l’eliminació total del sistema laboral i monetari, no la conquesta de la paritat econòmica amb els homes dins del sistema». Molt més enllà del seu caràcter provocador, són plantejaments com aquest, superadors dels límits del seu temps, els que expliquen la seva pervivència al llarg de dècades. En un text curt i incisiu, Solanas desenvolupa una crítica radical de la masculinitat emmarcada en el model social capitalista i competitiu, mirant de prop l’home que tracta de «ser un individu transformant-se en un “individualista fort i atractiu”, un solitari, que equipara la solitud i la manca de cooperació amb la individualitat». Traduït per primera vegada al català en aquesta edició, el Manifest SCUM supera amb escreix la seva fama. És una pedra incòmoda de la literatura feminista, fins i tot pel feminisme de la dècada dels 1970; una denúncia a pit obert dels camins gastats i acotats per l’ordre patriarcal; una reflexió intel·ligent i astuta sobre les relacions de classe entre dones, la identitat masculina, les cases unifamiliars i el control patriarcal, l’art com a mecanisme de dominació i, sobretot, sobre la transgressió feminista.
#RegalaDirecta

 

La mà esquerra de la foscor (Raig Verd Editorial), d’Ursula K. Le Guin

L’Ai arriba al planeta Hivern amb la intenció que aquest s’aliï a la Federació Galàctica de mons habitats per éssers humans, l’Ekumen. L’habiten dues civilitzacions enfrontades i l’Ai haurà de trobar quina pot ser l’adequada per a l’aliança. A més, es troba una singularitat entre els éssers que hi viuen, no són ni homes ni dones, són hermafrodites que en el període de kèmmer o zel adopten un sexe o l’altre. La mà esquerra de la foscord’Ursula K. Le Guin, va canviar la ciència-ficció i el feminisme. L’obra tracta temes com la desigualtat de gènere, l’abús de poder, els interessos polítics i la manipulació mediàtica, i reflexiona sobre conceptes com el temps, les relacions i les condicions de supervivència. Le Guin aprofita al màxim els seus coneixements antropològics i filosòfics per escriure una obra que perdurarà en el temps.
#RegalaDirecta

 

 

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU