Tres dies d’artesania i menjar de proximitat, xarrades i tallers baix el lema “Lluites i Resistències”. És la proposta de la XXXI edició de la Fira Alternativa, ja històrica a València, que comença divendres 8 de juny. La Fira Alternativa ha sigut des del seu començament un espai de difusió del “treball artesanal, l’alimentació vegetariana i ecològica i el pensament crític que es reflecteix a través de les accions de les persones i col·lectius que participen, totes elles voluntàries”, com es pot llegir en la pàgina web de l’Associació Caleidoscopio, que des dels inicis organitza i coordina les activitats de l’espai.
“La Fira Alternativa es crea a partir de la necessitat de tindre un espai vàlid per a la trobada i exposició d’altres formes de viure i de pensar que troben en aquest indret la seua forma d’expressió i difusió més genuïna i coherent”, diuen els organitzadors. I afegeixen: “Enguany el lema escollit és el de ‘Lluites i resistències’, perquè l’essència de la Fira és justament la de lluitar per construir un món millor i, alhora, la d’ajudar totes les iniciatives que lluiten a resistir en un món hostil”.
Totes les paradetes gastronòmiques de la fira oferiran menjar vegetarià i de producció ecològica. Hi haurà dues carpes on es faran xarrades al voltant de diferents temes com la sexualitat i la diversitat funcional; l’amor romàntic i la prevenció de la violència de gènere o la critica al model d’oci actual, entre altres. També hi haurà una carpa on es projectaran documentals i vídeos de lluites i de denúncia fets per associacions i col·lectius. Un d’ells serà el de Guanyem el Futur, una campanya muntada per la plataforma Horta és Futur-No a la ZAL per recuperar el barri de La Punta. També es podrà veure Nazaret, 40 anys de lluita, un treball sobre les lluites veïnal d’aquest barri marítim de València.
Com en les edicions anteriors, hi haurà concerts i actuacions musicals. Albuferins, Las Mantequilla, Lilit i Dionís ompliran el cartell de divendres. Dissabte serà el torn de Marcel el Marcià, Rascanya, Jazzwoman, Leja & The Gentlemen i Mundo Chillón. Tancaran les propostes musicals del diumenge Urbàlia Rurana, la Muixeranga, Pepe Ruiz, Víctor Jimenez Quartet i Pan de Capazo.
La Directa participarà activament en aquesta edició, a més de la paradeta habitual. Serà el diumenge a la una del migdia amb el debat ‘Alternatives a l’especulació. Cessió d’ús, cooperativisme, parc públic d’habitatge, okupació’
La Directa participarà activament en aquesta edició, a més de la paradeta habitual. Serà el diumenge a la una del migdia amb una altra edició de Debats Directa. En aquest cas portarà amb el títol Alternatives a l’especulació. Cessió d’ús, cooperativisme, parc públic d’habitatge, okupació. Un espai de discussió organitzat pel nucli territorial del País Valencià arran de tots els articles publicats els darreres mesos al voltant de l’especulació amb l’habitatge a la ciutat de València. Hi participarà Elisabet Quesada del Solar Corona, històric espai del barri del Carme que finalitzarà les seues activitats com a conseqüència de la venda del solar. Un membre de l’espai Veïnal del Cabanyal parlarà de l’okupació com eina alternativa a l’especulació. Sandra Girbés representarà la Cooperativa d’habitatge en cessió d’ús La Borda de Barcelona, entitat que es planteja desmercantilitzar l’habitatge i evitar-ne usos especulatius. Les administracions públiques també tindran espai: per part de l’Ajuntament de València participarà la Regidora delegada d’habitatge Maria Oliver. El debat estarà moderat pel membre de la Cooperativa el Rogle Alfredo Artigas, entitat que treballa en la defensa del dret a l’habitatge al País Valencià, tant des de l’àmbit privat com des de les administracions públiques.