Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

Barcelona celebrarà la primera cursa antiracista de la seva història

L'esdeveniment organitzat per la cooperativa Top Manta se celebrarà al barri barceloní de Sants el diumenge 1 de juny i té com a objectiu denunciar els discursos d'odi i racistes en un moment en què l'extrema dreta va a l'alça

Fotografia conjunta de les entitats organitzadores de la primera cursa antiracista, el 3 d'abril a la Lleialtat Santsenca | Pau Coll (Ruido Photo)

El barri barceloní de Sants serà l’escenari el pròxim 1 de juny d’un esdeveniment inèdit a la capital catalana. La cooperativa Top Manta, amb el suport d’una cinquantena d’entitats, ha organitzat per aquesta data la primera cursa popular antiracista de la ciutat, que tindrà cinc quilòmetres i que s’espera que sigui una mobilització popular inèdita contra “els discursos d’odi i davant de l’auge de l’extrema dreta”.

Tal com relata l’organització de la cursa, “els manters porten tota la vida corrent”. Molts d’ells, expliquen, eren pescadors i van haver de fugir, sobretot del Senegal, davant de “l’espoli de les costes per part de grans empreses pesqueres de països rics”. Amb tot, un cop a Europa, han de córrer “davant de la policia, perseguits simplement per intentar guanyar-se la vida al carrer, davant de les opcions nul·les de tenir papers i regularitzar la seva situació”. En aquest sentit, la cursa antiracista de Barcelona vol deixar palès tota aquesta situació de racisme i alhora vol assenyalar que “córrer és una manera de dir que el racisme, l’extrema dreta i els discursos d’odi avancen”. Per sort, diuen, “més ràpid va la majoria social decent quan té objectius compartits, s’uneix i es fixa metes comunes”.

La cursa antiracista de Barcelona vol assenyalar que “córrer és una manera de dir que el racisme, l’extrema dreta i els discursos d’odi avancen”

Així, la cursa, que està oberta a tothom prèvia inscripció fins al 26 de maig, començarà a les deu del matí des del carrer de Sants a l’altura de les Cotxeres i després de passar per avinguda Madrid, rambla de Brasil, el carrer d’Alcolea i la plaça Espanya, tornarà al punt de partida. Segons expliquen des de l’organització les places, un total de mil, són limitades. En aquest sentit, durant la presentació de la cursa que ha tingut lloc a la Lleialtat Santsenca aquest dimecres, el col·lectiu Top Manta ha denunciat que no és la primera vegada que intenta organitzar una cursa d’aquesta mena, però que l’any passat l’Ajuntament hi va posar traves.

L’itinerari de la cursa serà de cinc quilòmetres i recorrerà el carrer de Sants, l’avinguda Madrid i el carrer d’Alcolea |Arxiu

 

A més, Top Manta ha dissenyat per a l’ocasió una col·lecció especial de roba batejada com Agua Running Club, els beneficis de la qual es destinaran a millorar les condicions del col·lectiu manter. “‘Agua’ és el crit que fem servir per avisar els nostres companys i companyes de l’arribada de la policia”, diuen per afegir “avui, s’ha convertit en un senyal de perill imminent, però també en un símbol de solidaritat i resistència”.


Córrer contra els discursos d’odi

El món està virant cap a un horitzó autoritari. Aquest és, sens dubte, un els elements que ha empès a la celebració de la cursa. Segons indiquen des de l’organització de l’esdeveniment, al món els discursos d’odi han augmentat en un 400% a les xarxes i només un de cada cinc habitants del planeta viu en “règims considerats plenament democràtics”.

A Catalunya, el 60% de les persones d’origen africà, llatinoamericà o àrab afirmen haver patit racisme al carrer, en serveis públics o a la feina

La situació té les seves derives a Europa on, segons l’Eurobaròmetre, quatre de cada deu ciutadans han presenciat discursos d’odi recentment. Alhora, les expectatives de vot de l’extrema dreta han crescut i el suport a formacions que abanderen discursos d’odi s’ha triplicat des dels anys noranta. Catalunya no és una excepció, denuncien des de Top Manta, ja que a més la institucionalització dels discursos d’odi, el 60% de les persones d’origen africà, llatinoamericà o àrab afirmen haver patit racisme al carrer, en serveis públics o a la feina.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU