Després de presentar la versió il·lustrada del text de Les bones bestioles de la poeta Joana Raspall, l’editorial Dimoni Pelut insisteix ara amb el llibre Soc una dona de l’escriptora i dramaturga, Maria Aurèlia Capmany, i una de les veus més genuïnes del feminisme a casa nostra durant la segona meitat del segle XX.
En aquest cas, les il·lustracions van a càrrec de Jorgina Juvé, que ha trobat el punt exacte entre la força que desprèn el text i la frescor i originalitat amb què Capmany ens parlava de la meravella i importància de ser una dona en un món d’homes. L’original literari no només comparteix el goig de ser dona, sinó que també ens interpel·la a pensar i fer valdre per sobre de tot, quin tipus de dona/persona volem ser. Tota una declaració d’intencions perquè, des de ben menudes, se’ns plantegi l’alegria de ser persones crítiques i lliurepensadores, que tinguin el poder de decidir qui o què volen ser.
Encara que l’edició estigui enfocada als infants –gràcies a les il·lustracions plenes simbolisme i temperament– també enganxa al públic adult, ja que els dibuixos combinats amb els versos de la Capmany, més vigents que mai, ens fan repensar la dona que som o volem ser
Encara que l’edició estigui enfocada als infants –gràcies a les il·lustracions plenes de color, simbolisme i temperament de Jorgina Juvé– també enganxa al públic adult, ja que els dibuixos combinats amb els versos de la Capmany, més vigents que mai, ens fan repensar la dona/persona que som, serem o volem ser.
Cal destacar la tasca de l’editorial Dimoni Pelut de recuperació de referents de la nostra literatura i posar-los a l’abast de la quitxalla mitjançant aquestes edicions plenes de força. Ja que en pro de noves fornades, o referents estrangers, sovint deixem massa de banda i no donem a conèixer a la mainada les grans pensadores del nostre entorn que formen part del passat més immediat. És important aquesta recuperació, perquè aquestes dones són referents no només de la literatura sinó com a persones lluitadores i crítiques. Conèixer les figures de Maria Aurèlia Capmany o de Joana Raspall pot donar nous referents als infants i als adults, en aquest camí tan complex, i que mai acaba, que és la construcció del seu jo social i personal.