Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Cerberus, el guardià de l'inframón del capital

És un dels grans fons d'inversió del món. A més del sector immobiliari, té inversions en supermercats, deute, tecnologia, atenció sanitària, energia o armes. Amb seu a Nova York i entramat empresarial als Països Baixos –on estalvia impostos–, el futur de centenars de famílies als Països Catalans en depèn. El moviment pel dret a l'habitatge català l'ha desafiat amb la campanya 'Guerra a Cerberus' per aconseguir que aturi els desnonaments i compleixi la llei que estableix l'obligatorietat de concedir lloguers socials a famílies vulnerables

Acció de la campanya 'Guerra a Cerberus' a la seu d'Haya Real Estate | Victor Serri

Pren el nom del gos de tres caps amb cua de drac que, segons la mitologia grega, feia guàrdia a les portes del regne d’Hades, l’inframon. De la tercera avinguda de Nova York, on el fons d’inversió Cerberus Capital Management té la seu, és difícil calcular quants caps surten i quants regnes domina. Els va conquerint o abandonant en funció de l’oportunitat de negoci. Ara mateix, resseguint dades mercantils, la Directa calcula que té el control pràcticament total de 2.000 filials i que des del 2011 ha participat o encara participa en més de 8.000 empreses. A partir de 2013 –quan les entitats financeres van començar a obrir la porta a empreses inversores i fons estrangers per desempallegar-se dels actius acumulats– els seus tentacles s’han estès a l’Estat espanyol i per això s’ha convertit en objectiu del moviment pel dret a l’habitatge, que li ha declarat la “guerra”.

Per darrere de Blackstone i per davant de Lone Star, és un dels principals compradors de totxo de la banca a l’Estat espanyol, segons la consultoria Axis Corporate. A través de la immobiliària Haya Real Estate –on un dels fills de l’expresident José María Aznar és conseller–, gestiona la immobiliària de Bankia des de 2013, actius de Cajamar i de la Sareb des de 2014, de Liberbank des de 2017, de Banco Santander des de 2018, i del BBVA i el Banc de Sabadell des de 2019. En total, 15.874 habitatges al conjunt de l’Estat, sobretot concentrats a Catalunya i el País Valencià.

Resseguint dades mercantils, la Directa calcula que té el control pràcticament total de 2.000 filials i que des del 2011 ha participat o encara participa en més de 8.000 empreses

Moltes famílies mai n’havien sentit a parlar fins que van descobrir que casa seva estava en mans de Cerberus. Les propietats que venien del BBVA, a través de Divarian –80% Cerberus i 20% del banc,– i les provinents del Banc de Sabadell, a través de Promontoria Challeneger I –80% Cerberus i 20% del banc. Clàudia Ruscalleda, portaveu de la campanya, explica que tenen constància de més de 200 casos, la majoria de Divarian. Amb la indumentària de les granotes vermelles, que ja són marca de la campanya, el 30 de novembre van ocupar la seu d’Haya Real Estate a l’avinguda Josep Tarradellas de Barcelona per reclamar que aturi els desnonaments, que compleixi la Llei 24/2015 –obligatorietat de fer lloguer social quan es tracta de gran tenidor i família vulnerable– i que designi un interlocutor vàlid per negociar. La Directa ha intentat contactar amb Haya Real Estate, però no ha estat possible.

De moment, el monstre inversor liderat per Stephen A. Feinberg no ha fet cap concessió i continua centrat en el rendiment dels 37.336 milions d’euros invertits en actius de crèdit, capital privat i béns immobles. Soila Omaira és una de les noses per al rendiment de Cerberus. Viu a Granollers i va topar amb el seu desnonament de sobte, sense previ avís. Mai havia deixat de pagar el lloguer del seu pis, però la propietària sí que havia deixat de fer-ho al BBVA, amb qui tenia la hipoteca. Finalment, el llançament no es va executar, però ella –que s’acabava de separar– amb la seva mare de 85 anys, dues filles i una germana, es va quedar sense contracte. Ha patit tres intents de desnonament i fa un any va rebre una carta que anunciava el seu nou interlocutor: Divarian, la immobiliària controlada per Cerberus. Dins la seva unitat familiar és l’única que treballa i, per tant, compta amb la documentació de serveis socials que li atorga el dret a un lloguer social. La situació d’incertesa i patiment li ha provocat una depressió: “Estic sola amb quatre persones a càrrec, desemparada. Jo vull pagar, uns 300 o 400 euros, però Divarian no contesta”. Ara mateix, tal com va publicar la Directa, 38 famílies amb menors d’edat a la Pobla de Vallbona es troben en situacions similars a la d’Omaira.

Activistes dins la seu d’Haya Real Estate el passat 30 de novembre a Barcelona |Victor Serri

 

Als afores d’Amposta, Claudia Cervesato –en atur de llarga durada– i el seu marit –amb una discapacitat del 50%– està més a prop d’aconseguir un lloguer social. Però no se’n refia, l’esperen des del passat mes de febrer. Originalment, varen contractar la hipoteca amb Caixa Penedès, després va passar a mans del Banc de Sabadell –que va concedir-los una dació en pagament i un lloguer social– i, el 2019, va acabar formant part de la xarxa de Cerberus, a través de la filial Promontoria. Tot i la Llei 24/2015 vigent, el 20 de febrer, el fons d’inversió va anunciar que no renovaria el contracte. Han enviat tota la documentació, però avui dia continuen en precari. “Diuen que estic en llista d’espera, però jo crec que volen guanyar temps per si cau algun article de la llei per fer-nos fora”, sospita Cervesato. La PAH Terres de l’Ebre té set casos de famílies afectades per Cerberus i algunes sota amenaça imminent de desnonament.

La branca immobiliària a Europa canalitza els beneficis de les filials a través dels Països Baixos, un estat amb una fiscalitat baixa que ha esdevingut l’escala europea més freqüentada per evadir impostos

Els casos que deriven del BBVA i del Banc de Sabadell representen un dels milers de caps d’un dels grans fons del món. La branca immobiliària a Europa canalitza els beneficis de les filials a través dels Països Baixos, un estat amb una fiscalitat baixa que ha esdevingut l’escala europea més freqüentada per evadir impostos corporatius, a través del que es coneix com a sandvitx holandès. A Baarn, una petita ciutat a 45 minuts d’Amsterdam, s’ubica Promontoria, un entramat d’almenys 59 filials que controlen els actius immobiliaris de Cerberus al continent europeu. De fet, Haya Real Estate depèn directament de Promontoria Holding 62 B.V.

Més enllà de l’immobiliari, amb capital que prové de fons de pensions, fundacions, asseguradores o fons patrimonials, Cerberus també fa negoci en molts altres sectors. En l’alimentari controla la segona cadena de supermercats més gran dels Estats Units, Alberstons, i el 2014 va fusionar-la amb Safeway. Des de 2017, el fons és propietari del negoci europeu de material d’oficina de Staples, que també té la seu de l’entramat empresarial als Països Baixos. Fins fa uns mesos, controlava l’empresa espanyola d’energies renovables Renovalia, que ha venut aprofitant les bones perspectives de negoci, però manté una part de negoci en energia verda als EUA, a Àustria o al Regne Unit, entre d’altres, i té participacions en empreses petrolieres i gasístiques. Els serveis sanitaris privats també són font de beneficis, especialment els laboratoris dentals als Estats Units.

Acció de la campanya ‘Guerra a Cerberus’ a la seu de la seva immobiliària, Haya Real Estate, a Barcelona el passat 30 de novembre |Victor Serri

 

El fons també compta amb un currículum de delictes variats comesos des de l’any 2000, segons la base de dades Violations Tracker de l’organització estatunidenca Good Jobs First. Setanta-tres infraccions relacionades amb l’àmbit laboral, 26 amb el medi ambient, dos en matèria de competència, cinc en la protecció del consumidor i una en la contractació pública. Almenys en una ocasió ha comès frau i ha estat sancionat amb 278 milions d’euros. Al capdavant de tot, el multimilionari Stephen A. Feinberg, qui va ser un dels donants per a la campanya electoral de Donald Trump el 2016 i, dos anys més tard, el president va seleccionar-lo per dirigir el seu consell assessor d’intel·ligència.


El negoci del deute

La relació de Cerberus amb les corporacions és polièdrica. No només es dedica a adquirir participacions i a vendre-les quan la meteorologia de les finances li és favorable, sinó que fa negoci amb el deute d’empreses en dificultats. “Oportunitat global de morositat”, així és com llegeix els contextos de crisi econòmica i per això ha invertit més de 26.000 milions en la compra de deute emès per empreses a través de títols que cotitzen en els mercats a tipus d’interès variable.

No només es dedica a adquirir participacions i a vendre-les quan les finances li són favorables, sinó que fa negoci amb el deute d’empreses en dificultats

Els límits del deute com a font de negoci són generosos. Des de 2015, la firma estatunidenca té entre les seves filials l’espanyola Gescobro, especialitzada a recuperar deutes i crèdits morosos bancaris de consum i d’empreses. Li ha anat molt bé. La facturació s’ha multiplicat i el 2019 Gescobro va obtenir uns beneficis nets pràcticament d’1,2 milions d’euros, per això ha decidit no desprendre-se’n.


El cap armat

Durant molts anys, Cerberus ha estat propietari del fabricant del fusell automàtic AR 15, que es va utilitzar a la matança de Newton, als Estats Units, el 2012. Havia adquirit Bushmaster el 2006 i amb altres firmes del sector va crear Freedom Group, que posteriorment va passar a dir-se Remington Outdoor, un gegant armamentístic. Després de l’assassinat de 26 persones a l’escola primària Sandy Hook, el fons d’inversió va deixar clars els seus principis en una nota de premsa: “Com a firma som inversors, no homes d’estat ni responsables polítics. El nostre paper és fer inversions en benefici dels nostres clients que comprenen tant fons de pensions de bombers, professors, policies, així com altres treballadors municipals i sindicats, altres institucions i persones individuals”.

Entre la gegantina xarxa de mercantils hi figura DynCorp, una empresa contractista de Defensa que ha format policia iraquiana i ha donat suport a les tropes nord-americanes a l’Afganistan

Després d’anys de bonança, d’una facturació milionària in crescendo, el fons, sota l’impacte de la matança, es va comprometre a iniciar un procés per vendre la inversió a Freedom Group, que va trigar encara anys a fer-se efectiva. No va ser fins al 2018, amb la fallida de l’empresa que va passar a estar en mans dels creditors, quan se’n va acabar desprenent. Així i tot, la seva relació amb les armes no està en venda. Des de 2010, entre la gegantina xarxa de mercantils hi figura DynCorp, una empresa contractista de Defensa que ha format policia iraquiana i ha donat suport a les tropes nord-americanes a l’Afganistan. També conserva participacions a Firearms Training Systems, que es dedica a produir sistemes interactius de simulació per a l’entrenament d’armes, i a Meggitt Defense Systems, especialitzada en el disseny, desenvolupament, integració, producció i suport, entre d’altres, de sistemes de manipulació de municions i sistemes de puntuació d’armes.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!