Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Ciberatac en cadena a la premsa digital transformadora de l'Estat espanyol

Des de divendres passat, l'acció combinada de milers de bots digitals ha afectat greument les edicions digitals de 'El Salto' i 'La Marea', així com altres mitjans com 'Arainfo' o 'Kaos en la Red' i el proveïdor que opera els seus servidors, Nodo 50. L'atac ha paralitzat pràcticament la difusió de contingut i la captació de noves subscriptores. Les publicacions afectades denuncien un atac a la llibertat d'expressió

| Arxiu

Diversos mitjans de comunicació amb base a Madrid han denunciat que estan rebent una allau d’atacs cibernètics de grans proporcions que estan impedint el funcionament normal de les seves edicions digitals des de divendres passat. L’agressió ha afectat de forma més directa les pàgines web d’El Salto i La Marea i el portal contrainformatiu amb seu a Terrassa Kaos en la Red, que des de divendres dia 19 a la tarda tenen severes dificultats per operar i publicar-hi res, i –excepte en moments puntuals– són inaccessibles per a les usuàries. De forma col·lateral, també ha afectat altres mitjans que, com els dos esmentats, s’emmarquen en l’espectre de la premsa crítica i transformadora: l’aragonès Arainfo així com diverses edicions locals de El Salto o el prestador de serveis d’internet Nodo 50, que opera el servidor de totes aquestes publicacions.

Va ser justament des del compte de Twitter de Nodo 50 que, el dia 19 al vespre, es donava a conèixer l’atac cibernètic, amb una piulada en la qual, amb certa ironia, es relataven els esforços per fer-hi front, però ja s’aventurava que podia incrementar-se el seu efecte durant els dies posteriors. L’endemà dissabte, la cooperativa d’advocats Red Jurídica confirmava que els mitjans afectats patien el que es coneix tècnicament com una operació de Denegació de Servei (DDoS), consistent en sobresaturar els servidors mitjançant peticions d’informació fictícies llançades des de multitud d’adreces IP diferents, mitjançant l’ús de perfils robotitzats (bots en l’argot digital). Pablo Elorduy d’El Salto explica que van rebre amenaces per part d’un usuari de Twitter, que finalment es va esborrar el compte, però de moment, estan deixant treballar Nodo 50 per resoldre la situació i intentar esbrinar-ne l’origen. Magda Bandera, directora de La Marea, afegeix que probablement emprendran alguna mesura judicial.

Segons que s’explica tant des de El Salto com La Marea, els atacs han afectat de forma especial les pàgines dedicades a tramitar subscripcions; curiosament, ambdós mitjans van posar en marxa el mes passat una campanya de subscripcions conjuntes

Des d’aleshores, els portals atacats se les han hagut d’enginyar per seguir difonent continguts i explicar a les seves lectores els efectes de la situació que estaven patint, mitjançant l’ús de les xarxes socials o altres solucions imaginatives com l’ús dels seus perfils a la xarxa professional Linkedin per difondre-hi articles. Segons que s’explica tant des d’El Salto com La Marea, els atacs han afectat de forma especial les pàgines dedicades a tramitar subscripcions; curiosament, ambdós mitjans van posar en marxa el mes passat una campanya de subscripcions conjuntes.

Un altre mitjà digital, La Última Hora, que dirigeix l’exmembre del Consell Ciutadà de Madrid de Podem, Dina Bousselham, també va denunciar fa uns dies, el 10 de novembre, que havia patit una agressió digital de característiques similars, l’impacte de la qual avalua en unes pèrdues de 70.000 euros.

Durant el dia d’ahir, tant El Salto com La Marea van difondre un comunicat, signat per la Plataforma de Mitjans Independents, en el qual es denuncia l’ús cada cop més freqüent “de fake news (notícies enganyoses), granges de bots i trolls que alteren l’ecosistema digital, fent-lo sovint irrespirable i afavorint l’expansió dels discursos d’odi i contra la llibertat d’expressió i la defensa dels drets humans”. També es reclama que els fets “s’investiguin adequadament, que les autoritats competents facin tot el possible perquè no puguin repetir-se” aquesta mena d’atacs.  No és la primera vegada que Nodo 50 denuncia atacs, el 2013 el proveïdor de serveis d’internet i les organitzacions allotjades també es van veure greument afectades, entre elles la Directa. Nodo 50 va rastrejar els atacs fins a arribar a l’origen: un membre de La Falange que va ser detingut.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU