Aquest dimecres s’ha presentat la campanya ‘L’Hospitalet en lluita per a un habitatge digne’ a la ciutat. El Sindicat de Llogateres de l’Hospitalet, l’Assemblea de Drets de l’Hospitalet i la PAH l’Hospitalet s’han unit per donar vida a aquesta nova plataforma amb l’objectiu de denunciar la urgència social que es viu a la ciutat respecte als desnonaments i la manca de solucions des de les administracions. Una de les seves principals exigències és una reformulació de l’atenció de Serveis Socials i la Mesa d’Emergència d’Habitatge de l’Hospitalet per tal d’agilitzar qüestions com ara els tràmits de demanda de lloguer social. La primera acció d’aquesta campanya ha estat sol·licitar oficialment, via instància, una reunió urgent amb el regidor responsable de l’Àrea de Benestar i Drets Socials, Jesús Husillos.
Cap a les 10 del matí, la plataforma en defensa dels drets de l’habitatge s’ha concentrat davant de l’Oficina d’Habitatge Municipal, al carrer Llobregat. Una vintena de persones ha manifestat el seu descontentament i reivindicacions davant la seu municipal referent en matèria d’habitatge. Un representant del col·lectiu ha pogut registrar dita instància en aquest equipament. A continuació, les activistes i militants, s’han desplaçat fins a l’Àrea de Benestar i Famílies del carrer Santiago de Compostel·la, al districte de Sant Josep, en una mena de manifestació amb una pancarta que deia: ‘L’Hospitalet en lluita per un habitatge digne’. En aquest indret, a la plaça de la Serp, membres del col·lectiu han llegit el seu manifest públicament.
Aquesta plataforma de nova creació posa l’accent en tres qüestions cabdals. La primera, la denúncia de “la inexistència de departaments destinats a la protecció dels drets a l’habitatge de la ciutadania”, per atendre casos vinculats a l’assetjament immobiliari amb un possible acompanyament psicològic de les víctimes; per iniciar expedients sancionadors contra les propietàries que incompleixen la llei; un departament que tramiti els programes de reallotjament de persones en situació de vulnerabilitat o un departament d’habitatge que s’impliqui als desnonaments acompanyant a les persones i fent mediació amb la comitiva judicial.
En segon lloc, la plataforma pel dret a l’habitatge digne demana “informació i transparència” al voltant de la Mesa per l’Emergència d’Habitatge donat que denuncien que tot i que els tres col·lectius afirmen saber que existeix aquest ens, “no hi ha tràmits per inscriure-s’hi i no hi ha informació sobre la selecció de casos i des de Serveis Socials o l’Oficina d’Habitatge no ens diuen res”.
Per últim, dins de la instància presentada aquest matí per aquesta plataforma en defensa de l’habitatge digne també afirmen que “Serveis Socials municipals no disposen ni de personal, ni de capacitat organitzativa suficient”. Concretament, entre les mancances del servei municipal, la plataforma destaca “l’endarreriment en la redacció dels informes necessaris en cas de desnonament per negociar un lloguer social amb la propietat o per presentar als judicis”, o que no hi hagi cap acompanyament de les treballadores socials als desnonaments.
Des de la plataforma afirmen que “l’Hospitalet no disposa actualment d’una estructura útil ni eficaç pels drets d’habitatge pels seus i les seves ciutadanes. Les persones amb exclusió social i residencial són els que més pateixen de la inoperància que hi ha des de les institucions i la insuficiència per cobrir la situació d’emergència social a la ciutat”.
*Article publicat originalment a Districte 7