Les set activistes encausades per tallar les vies de Ferrocarrils de la Generalitat Catalana (FGC) el 8 de març del 2018, durant la primera convocatòria de vaga feminista, han estat condemnades a un any i mig presó i a pagar més de 26.000 euros d’indemnització a l’empresa ferroviària pels “perjudicis econòmics” estimats arran de l’acció.
També són condemnades a un any i sis mesos d’inhabilitació per exercir el dret de sufragi passiu, és a dir, que no podrien concórrer com a candidates en processos electorals, i a pagar els costos del judici. Encara estan pendents de saber en quants diners més es tradueix.
La sentència té en compte un atenuant per dilació indeguda del procés judicial, obert fa sis anys. Ara bé, el grup de suport critica que reconèixer la tardança no redueix els costos econòmics associats al fet de ser un llarg procés, que s’exigeix costejar íntegrament a les activistes.
L’acció de protesta judicialitzada va tenir lloc el 8 de març de l’any 2018 durant la primera crida a aturar-ho tot contra les violències masclistes
El seu grup de suport qualifica la sentència com la “condemna més greu al moviment feminista dels darrers anys”. “És un atac al dret a vaga de les treballadores i al dret a la protesta, dins de l’onada repressiva que vivim i per això animem a donar una resposta solidària, unitària, del moviment popular”, exposen des del grup de suport a les feministes encausades.
El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia s’ha referit a la condemna com a desproporcionada. A través de les seves xarxes socials, ha expressat preocupació pel que considera que és una mostra de les “pràctiques abusives” contra moviments socials, que Irídia adverteix que “limiten l’espai de la societat civil per exercir el dret a la protesta”.
La decisió del Jutjat Penal número 3 de Terrassa arriba quatre mesos després de celebrar-se el judici, a finals del mes de maig. Una de les advocades de la defensa, Laia Serra, valorava que el jutge d’instrucció, que pertany al Jutjat d’Instrucció número 5 de Rubí, va fer resolucions “absolutament desproporcionades”: “un altre jutge hauria arxivat el cas”, afirmava Serra els dies del judici, en declaracions a la Directa.
Diverses activistes van baixar a les vies del tren, a la bifurcació entre Barcelona, Terrassa i Sabadell i van aturar la circulació durant prop de dues hores
L’acció de protesta judicialitzada va tenir lloc el 8 de març de l’any 2018 durant la primera crida a aturar-ho tot contra les violències masclistes. Diverses activistes van baixar a les vies del tren, a la bifurcació entre Barcelona, Terrassa i Sabadell i van aturar la circulació durant prop de dues hores.
Agents dels Mossos d’Esquadra van identificar nou activistes, de les quals set van ser acusades de desordres públics i sabotatge en infraestructures ferroviàries. La Fiscalia va demanar tres anys de presó per les activistes i, posteriorment, FGC es va presentar com a acusació, amb un informe tècnic que calculava una pèrdua econòmica associada a l’acció. La xifra en 26.100,34 euros, la quantitat que se’ls reclama com a responsabilitat civil.
L’advocada de les feministes, Laia Serra, confirma que recorreran a l’Audiència de Barcelona la sentència, que considera fruit d’una “manca de cultura judicial del dret a la protesta”. “Tenim esperança que els magistrats i magistrades tinguin la perspectiva internacional i de drets que no ha tingut el Jutjat Penal número tres de Terrassa”, explica.
La lletrada també es mostra crítica amb la posició de la Fiscalia mantinguda durant el procés, amb la petició de tres anys de presó per les activistes. “És una criminalització del dret a la protesta de les dones que s’organitzen per dir que no estan anant bé les coses i interpel·len actors socials”, exposa Serra.