Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

#CooperacióLiterària, lectures amigues des del confinament 

En aliança amb divuit editorials, engeguem un cicle de recomanacions literàries en el marc de l’excepcionalitat que estem vivint i el greu impacte que comporta per als sectors més precaritzats del món editorial. En aquesta primera part, els suggeriments d'una desena de projectes

| Paula Zapata

Seguim teixint i reforçant aliances. Aquesta vegada, amb propostes literàries de la mà d’editorials amb les quals la Directa genera intercanvis anualment i es nodreix. Relacions simbiòtiques que ens ajuden a reforçar-nos entre projectes cooperatius que apostem per la transformació social.

Comencem el cicle amb les propostes de deu editorials: són projectes independents i cooperatius que aposten per la difusió d’idees crítiques, per la generació de debat i de coneixement, i per la transformació radical de la societat a través dels llibres. En aquesta primera part, són Pol·len Edicions, Descontrol Editorial, Edicions del Periscopi, Caliu Espai Editorial, Virus Editorial, El Gall Editor, Editorial Malesherbes, Quid Pro Quo Edicions, Triangular Edicions i Godall Edicions.

Amb més de quaranta dies de confinament sobre les espatlles i les persianes abaixades, els projectes de base que conformen l’engranatge fonamental de la cadena del llibre es troben en una situació encara més precària. Miguel Martín, de Virus Editorial, insisteix que “si en el dia a dia convencional ja tenim situacions molt precàries i hem d’anar molt amb compte amb la gestió de la nostra economia, en la situació actual molts projectes queden vora l’abisme. Tota l’activitat del món del llibre –llibreries, distribuïdores i editorials– ha quedat completament aturada”.  Des de Virus han renunciat a la venda en línia “per protegir i no exposar, en la mesura de les nostres possibilitats, la gent que treballa en els serveis de repartiment”, explica Martín.

És per això que, davant la situació de risc per a molts projectes independents i crítics amb el model capitalista de la cadena del llibre, Jordi Garcia, de Caliu Espai Editoria,l reivindica que “es necessita generar comunitats i buscar eixe suport mutu entre els cercles que donen suport a projectes que es consideren necessaris. A Caliu tenim una quota i 150 sòcies, i això és el que garanteix el projecte”. Moltes de les editorials han llançat campanyes per sumar suport en temps difícils.

 

 

Pol·len Edicions

Títol: El dia de les oques. Seguint els passos de Santi Brouard
Autoria: Adur Larra
Guió: Harkaitz Cano
Traducció: Ainhoa Aranburu i Farriol Macip
Pàgines: 144

El 20 de novembre de 1984, Santi Brouard va ser assassinat a trets a la seva consulta de pediatria. El secretari de Seguretat de l’Estat espanyol, Julián Sancristobal, va donar l’ordre i els diners al policia Rafael Masa, el qual va pagar a Luis Morcillo i Rafael Sánchez Ocaña per l’assassinat. La mort de Santi Brouard va causar una gran commoció al País Basc. President d’HASI, membre de la mesa nacional d’Herri Batasuna, tinent d’alcalde de Bilbo, parlamentari, Santi Brouard va ser una figura destacada en diverses famílies polítiques del País Basc. Aquest còmic recull aquestes i altres característiques més desconegudes del polític lekeitiarra, ja que també era un amic i metge proper, gran bromista, lector apassionat i amant de la llengua basca. Adur Larrea i Harkaitz Cano han aconseguit, a través de la ficció, recollir els fils de la vida i la mort de Santi Brouard, relligar l’acció pública i la vida privada, vincular el passat i el present per, així, dibuixar el relat viu d’una època, els anys vuitanta, que apareixen com a teló de fons.

 

 

Editorial Descontrol

Títol: Relats d’un educador social
Autoria: Ferran Castellnou
Pàgines: 144
Editorial: Editorial Descontrol

En aquest llibre trobareu relats d’un educador que ha transitat per aquest ofici en diferents etapes i serveis dins l’àmbit socioeducatiu. Mostra els neguits, les contradiccions i els interrogants que genera treballar des d’una mirada crítica en un sistema on la productivitat i la normalitat hegemònica predominen en les intervencions. L’autor, amb sinceritat, també ens explica com viu l’experiència d’estar a l’altra banda de la taula; quan el patiment és encarnat en primera persona i es necessita ser usuari dels serveis d’atenció a les persones. Així, aquesta obra està repleta d’intimitat i sinceritat sobre les vivències personals –i també col·lectives– d’un educador social.

 

 

Edicions del Periscopi

Títol: QualityLand
Autoria: Marc-Uwe Kling
Traducció: Ramón Farrés
Pàgines: 400

Hilarant sàtira hipercapitalista que ens situa en un futur pròxim en el qual feina, oci i relacions estan optimitzades per algoritmes. En Peter rep un paquet de TheShop que no ha demanat. Res estrany, tenint en compte que l’empresa d’enviament a domicili més popular del món s’anticipa als desitjos dels usuaris. Però quan decideix tornar-lo, posarà en qüestió els fonaments sobre els quals se sustenta el sistema, ja que podria demostrar que l’algoritme es pot equivocar. QualityLand és una novel·la molt divertida sobre les trampes de la digitalització.

 

 

Caliu Espai Editorial

Títol: Onejar la bandera. El discurs nacional en temps de crisi 
Autoria: Col·lectiva
Pàgines: 144

Onejar la bandera és un recull de textos a través del qual es pretén explicar el canvi del discurs i de les pràctiques nacionalistes en un temps convuls com l’actual. Assistim a la transformació d’un nacionalisme més banal, desapercebut i concebut com a natural (mitjançant les banderes que onegen als edificis públics, la reproducció diària del mapa estatal en la previsió meteorològica, les pràctiques esportives de la selecció nacional…), cap a un altre més explícit que, en moltes ocasions, es presenta en la seua versió més violenta. En aquestes línies, s’analitza la situació dels nacionalismes als Països Catalans i en altres països per tal d’esbrinar les conseqüències d’aquest fenomen i com podem actuar per aturar l’avanç d’aquesta ideologia.

 

 

Virus Editorial

Títol: Las niñas salvajes
Autoria: Ursula K. Le Guin
Pàgines: 128
Editorial: Virus Editorial

Las niñas salvajes narra la història de dues joves nòmades que són raptades i criades en una societat d’espasa i seda. Les protagonistes –rebatejades com Mal i Modh– són desposseïdes de la seva cultura i socialitzades com a esclaves en una civilització de complexes jerarquies que se’ns antulla a la vegada aliena i familiar. Malgrat tot, les nenes conservaran una identitat dual que impregna la narració d’aquesta història a mig camí entre el relat de maduresa i el conte de fantasmes. Tot mostrant amb prosa sòbria i afilada les línies de contacte entre esclavatge, supervivència i parentesc, Le Guin ens llança una sèrie de preguntes sobre el poder, el gènere i l’economia, cap de les quals té fàcil resposta. Al cap i a la fi, en aquesta breu fantasia, fosca i arenosa, l’estabilitat en les condicions de vida suposa una tasca complexa: la negociació constant del grau al qual cadascú es doblega davant l’autoritat.

 

 

El Gall Editor

Títol: Les hores seques
Autoria: Aina Gomis Sintes
Pàgines: 92

Les hores seques és un conjunt de relats que comença en un vagó. Na Marina, protagonista de la història, reflexiona sobre la seva relació amb en Jaume, personatge que clou el llibre i a qui ella ha amagat un fet transcendental. En boca de quatre personatges relacionats per un secret, la novel·la aborda temes tan universals com l’amor, la culpabilitat, la maternitat, la mort o l’amistat.

 

 

 

Editorial Malesherbes

Títol: Extraordinàries
Autoria: Diverses autores (Maria Arazo, Elena Bartomeu Magaña, Àngels Blasco Ros, Roser Cabré-Verdiell, Esperança Carrió, Eva Espinosa, Gemma Martí O’Toole, Anna Martínez, Inés MacPherson, Muntsa Mimó, Gemma Nafria, Elena Polanco, Aina R. S., Laura Tomàs Mora, Cristina Xifra)
Pàgines: 312

Aquest volum recull quinze relats inèdits d’autores que estan a punt de fer un gran salt endavant. Una pinzellada de la literatura que vindrà, d’una banda perquè qui l’escriu són dones i de l’altra perquè s’endinsen en els gèneres fantàstics amb una clara voluntat de renovar-los. Són històries que eixamplen els límits de les literatures de la imaginació i en capgiren les convencions per oferir una perspectiva nova, més actual i més atractiva, d’alguns grans temes de la literatura de l’insòlit. Aquí hi trobareu paradoxes tecnològiques, dracs, detectius hàptics, dones d’aigua, marcians o futurs distòpics; tanmateix, aquests mons llunyans i aquests fets insòlits tan habituals en la cultura popular dels nostres dies us portaran a territoris inesperats i a situacions que mai hauríeu pogut percebre.

 

 

Quid Pro Quo Edicions

Títol: Assaigs sobre vida i natura
Autor: Gary Snyder
Traducció: Jose Luís Regojo Borrás
Pàgines: 117

Assaigs sobre vida i natura són quatre exemples extrets de The Practice of the Wild que reflecteixen les teories de Gary Snyder sobre la natura i la seva filosofia de vida en un entorn natural, salvatge. Són textos que ens proposen tornar al que és essencial de nosaltres mateixos, al que és proper, a casa nostra, al territori on vivim com a alternativa al caos ecològic i espiritual cap a on ens porten la globalització i l’economia de mercat.

 

 

Triangular Edicions

Títol: Nosaltres,els turistes
Autor: Jjou
Pàgines: 87

Nosaltres els turistes és un recull de relats més reals que ficticis que ens dibuixen els excessos i la falta de sentit comú del model turístic que ens imposen i en el qual basen la seva subsistència molts indrets del nostre país. Llibre escrit des de l’humor i el sarcasme que et farà obrir els ulls per identificar personatges que poden ser part d’aquestes històries quan passin pel teu costat.

 

 

 

Godall Edicions

Títol: Des que els nens diuen mentides
Autor: Uxue Apaolaza
Traducció: Pau Joan Hernàndez
Pàgines: 89
Editorial: Godall Edicions

Des que els nens diuen mentides és una boníssima ocasió per conèixer aquesta escriptora que només publica en èuscar. Aquests dinou contes són dinou cops de puny, uns més suaus, altres més forts. Ganxos essencials, plens de mala llet i un estil que, n’estem segures, us deixaran feliçment fora de combat, rendides a la veu potent d’Uxue Apaolaza (Hernani, 1981), publicada per primer cop en català.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU