Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Cuidem Benimaclet denuncia que Metrovacesa va cometre "frau de llei" en la tramitació del PAI

L'assemblea veïnal fa pública una auditoria que demostra que Metrovacesa no tenia el percentatge mínim de propietats que determina la llei per a poder ser agent urbanitzador o constituir-se com a Agrupació d’Interès Urbanístic. Segons denuncien des de l'equip jurídic de Cuidem, “aquesta troballa permet afirmar que la mercantil va manipular la documentació acreditativa de la propietat” que va presentar a l'Ajuntament

Cuidem Benimaclet es concentra davant de l'Ajuntament de València, després de presentar 1.000 sol·licituds més per frenar el PAI de Benimaclet | Arxiu

L’assemblea veïnal Cuidem Benimaclet, que treballa per fer front el Programa d’Actuació Integrada (PAI) de Benimaclet, ha fet pública una auditoria on denuncia “frau de llei i mala praxi” a l’hora de tramitar l’acceptació del projecte urbanístic impulsat per Metrovacesa. Aquesta va ser declarada com a Agrupació d’Interès Urbanístic (AIU) per a procedir a l’edificació dels terrenys del PAI. El projecte urbanitzador que promou contempla una inversió de 280 milions d’euros en una superfície de 269.775 metres quadrats a Benimaclet, amb l’objectiu de construir 1.345 habitatges, zones verdes i dotacions per a ús públic.

Mitjançant l’anàlisi de 151 notes simples del registre de la propietat número 9 de València, parcel·les cadastrals, evolució dels terrenys i de les titularitats dominicals dels xicotets, mitjans i grans propietaris dels terrenys del PAI; l’auditoria demostra que Metrovacesa no té el percentatge mínim requerit —50% de titularitat i més del 40% de les parcel·les registrals— que determina la llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) per poder ser agent urbanitzador, ni tan sols Agrupació d’Interès Urbanístic. Això “suposaria que la mercantil va manipular la documentació acreditativa de la propietat”, tal com defenen des de Cuidem. Aquesta documentació l’empresa la va presentar a l’Ajuntament i va passar al Servei de Programació Urbanística, depenent de la Regidoria d’Urbanisme, qui consideren que “no la va verificar correctament”.

Mitjançant l’anàlisi de 151 notes simples del registre de la propietat, l’auditoria demostra que Metrovacesa no té el percentatge mínim requerit que determina la llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) per poder ser agent urbanitzador

Aquesta auditoria, realitzada pel mateix equip jurídic que va dissenyar la desclassificació per al PAI de Benimaclet com a eina legal per aturar el projecte, es publica en resposta a la sentència 03/05/2023 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que obliga l’Ajuntament a tramitar el PAI. Tal com relaten des de l’assemblea veïnal, ha tardat dos anys a eixir, i a més, sostenen que durant el procés “la jutgessa de caràcter progressista que portava l’assumpte ha sigut substituïda per un altre ponent més garantista dels interessos de la promotora”.

D’altra banda, Metrovacesa va demanar a l’Ajuntament una indemnització de 110.000 euros per no haver-se produït una patrimonialització del sòl. “El jutjat no ha acceptat la indemnització perquè demostra que la teoria de la desclassificació i la patrimonialització són legals”, raonen des de l’equip jurídic de Cuidem. És a dir, si no ets agent urbanitzador, quan no s’ha patrimonialitzat, transformat el terreny, o portat a terme el PAI, tot i les despeses econòmiques que s’hagen produït, no existeix el dret a la indemnització.

La sentència també reconeix que l’Ajuntament “disposa d’àmplia discrecionalitat” a l’hora d’admetre o no a tràmit les propostes que facen els particulars sobre els terrenys i “no està obligat a atendre els desitjos d’una mercantil, sinó a defensar l’interès general”, tal com apunta Cuidem Benimaclet. No obstant això, des del gabinet de premsa de l’Ajuntament de València, prefereixen no fer cap declaració “mentre no tinguen tota documentació per poder estudiar i valorar el que Cuidem ha presentat”. Aquest mitjà s’ha posat en contacte amb la regidoria d’Urbanisme (PSOE), però en el moment de publicar l’article no ha obtingut resposta.

L’auditoria, sostenen, “demostra que els moviments socials i la lluita anticapitalista que s’està portant a terme a Benimaclet pot desmuntar els fraus de Metrovacesa al barri”

La realització d’aquesta auditoria és la punta de llança de tota una ofensiva contra un segell urbanístic, que fa més de trenta anys que està “assetjant el barri de Benimaclet”, denuncien des de Cuidem. L’auditoria, sostenen, “demostra que els moviments socials i la lluita anticapitalista que s’està portant a terme a Benimaclet pot desmuntar els fraus de Metrovacesa al barri”. Des de l’assemblea veïnal, reivindiquen la lluita enfront de tot un sistema “a favor de la mercantil Metrovacesa”. Exposen que aquesta ofensiva està reflectida amb els incendis provocats a horts ocupats en terrenys del PAI, intents de talls de séquies històriques o, fins i tot, la infiltració d’un agent del Cos de la Policia Nacional espanyola al col·lectiu.

Des de Cuidem Benimaclet també tracten de donar suport a les famílies que “no havien volgut formar part de l’Agent Urbanitzador i que s’havien quedat desemparades”. I és que en cas que Metrovacesa aconseguira el 50% de les titularitats, la resta de particulars que s’oposen al Programa d’Actuació Integrada estarien obligades a construir als seus terrenys.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!