Un llibre són unes pàgines enquadernades amb moltes taques de tinta. Un llibre pot ser milers de coses: un pamflet, una novel·la de fulletó, una bona novel·la, un conte per anar a dormir, un assaig, uns poemes, uns poemes cursis… Un llibre ens pot parlar de nosaltres, del nostre poble, dels nostres carrers o del punt més llunyà del món. Un llibre pot inventar-se tot un món, fer-nos creure en l’esperança o desesperar-nos. Un llibre són totes les coses que volem que siga. Però un llibre és, sobretot, un objecte fràgil. Si hi ha foc, es crema. Si hi ha aigua, es mulla. Si hi ha humitat, es floreix.
Els llibres es perden, s’extravien, els prestes i no tornen, es guarden a biblioteques que uns fanàtics poden cremar o destruir, s’emmagatzemen en un espai on pot arribar una riada i que no quede cap llibre dempeus. Així és. Treballem amb un objecte valuós, però tremendament fràgil. I, al mateix temps, que poderosos poden arribar a ser!
Els llibres es perden, els prestes i no tornen, es guarden a biblioteques que uns fanàtics poden cremar, pot arribar una riada i que no quede cap llibre dempeus
No tenia clar com us podia parlar de les editorials, les llibreries o les biblioteques de les zones afectades per la dana al País Valencià. La ràbia em puja per l’estómac cada vegada que pense en tot el que ha passat des del 29 d’octubre. La ràbia i la desolació. Pense en la gent que ha mort, en la gent que ho ha perdut tot per un sistema que prioritza anar a treballar a cuidar dels treballadors, un sistema que nega el canvi climàtic per a fer negoci mentre els episodis climàtics seran cada vegada més extrems, un sistema que té al capdavant de les institucions negacionistes, ineptes i incompetents que no han protegit els ciutadans. I enmig de tota aquesta ràbia, però també amb l’esperança per la resposta dels milers de voluntaris, de la gent dels casals i ateneus dels Països Catalans, d’iniciatives com Suport Dana i la cultura tocada de fang.
El món del llibre ha vist com han quedat malmeses desenes de llibreries, algunes biblioteques, magatzems i editorials
Una cultura, i en concret el món del llibre, que ha vist com han quedat malmeses desenes de llibreries, algunes biblioteques, magatzems i editorials. Un món fet de paraules que ha quedat emmudit. Però les taques persisteixen. Unes taques que ens centren. Que ens fan entendre el món on vivim. I ara i ací us faig una crida. Visiteu les llibreries dels vostres barris i pobles, busqueu les campanyes d’ajuda del Gremi de Llibrers del País Valencià, busqueu les editorials valencianes als prestatges que tingueu a la vora. Ara més que mai, se’ns ha demostrat que parlar de l’ara i l’ací és vital, també per denunciar negligències, per ajudar els nostres veïns i veïnes. I això ho fan espais com les llibreries i biblioteques i, també, les editorials del nostre país. Així que en poder llevar el fang, llegim llibres.