Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Desnonen una família amb quatre menors al Raval de Barcelona

Després de quatre intents paralitzats, col·lectius veïnals i pel dret a l'habitatge denuncien que en aquesta ocasió no s'ha realitzat cap mena d'avís previ. L'edifici on vivien és propietat de l'empresa Imerdia Spain S.L.

| Freddy Davies

Hafsa es dirigia a portar els seus quatre fills a l’escola quan a la porta del seu bloc, situat al número 99 de Nou de la Rambla, s’ha trobat amb la comitiva judicial acompanyada de la Brigada Mòbil i els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona que anaven a desnonar la seva família. El desnonament ja s’havia aturat en quatre ocasions: tres cops amb data tancada a la porta de l’edifici i l’última, amb data oberta, el dijous passat. Des d’aleshores no tenia cap avís. “Fins on sabem això és totalment irregular”, expliquen des del col·lectiu Stop Desnonaments del Raval, un dels col·lectius que juntament amb Ciutat Vella No Està en Venda i la PAH de Barcelona estan donant suport a la família.

Quan les activistes han arribat a la porta del bloc la comitiva judicial ja es trobava al pis i els agents antiavalots a l’entrada de l’edifici. “Considerem que els jutjats han actuat amb mala fe amb la família i això és una vulneració flagrant dels seus drets, ja que l’han deixat al carrer sense rebre cap avís”.

Durant tot el temps que han passat a l’habitatge han pagat regularment la seva renda, fins al moment que es va acabar el contracte

Al pis vivien fins aquest matí Hafsa i el seu marit, qui pateix una discapacitat, i els seus quatre fills. Durant tot el temps que han passat a l’habitatge han pagat regularment la seva renda, fins al moment que es va acabar el contracte. La família va voler renovar-lo, però la propietat  es va negar. Tot i això, Hafsa va intentar pagar les mensualitats mitjançant gir postals, que eren rebutjats. Després d’explicar la seva situació als serveis municipals, el seu cas va ser aprovat per la Mesa d’Emergència des de fa aproximadament set mesos, però la situació de saturació de l’administració ha fet que la solució no arribes a temps i la família es quedi al carrer.

Representants del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUES) l’Ajuntament de Barcelona es trobaven presents durant el desnonament. Quan ha finalitzat s’han dirigit a la família, però no han deixat que els membres dels col·lectius veïnals i pel dret a l’habitatge participessin en la reunió. És per això que han citat la família a la seu dels serveis socials del barri, on els han oferit “anar aquesta nit al CUES” i “demà buscar una solució”, segons ha informat la PAH mitjançant un tuit.


Imerdia Spain S.L., la propietària

Hafsa i la seva família vivien a la casa des de fa 18 anys, però ara fa tres anys la propietat de l’habitatge va passar a l’empresa Imerdia Spain S.L. Com a administrador únic de l’empresa es troba Zeev Roth i Miriam Orna Roth n’és l’administradora solidària. Segons Santi Mas de Xaxàs, membre de la PAH Barcelona, l’empresa és un fons d’inversió israelià “que no han tingut cura de la casa, ja que es troba en pèssimes condicions”.

Per a Mas de Xaxàs, casos com el de Hafsa posen de manifest “la incapacitat de l’Ajuntament de Barcelona per fer front a l’emergència habitacional de la ciutat, amb el col·lapse de la Mesa d’Emergència” de la qual el desnonament d’aquest matí “és una conseqüència”. Tot i això, assenyala la importància de recuperar la Llei 24/2015 “de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica”, actualment suspesa pel Tribunal Constitucional espanyol.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!