Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Diversos col·lectius en defensa de la sanitat pública entreguen 60.000 signatures al Departament de Salut per "donar vida" a l’atenció primària

Les reivindicacions principals passen per una atenció sanitària en un màxim de 48 hores, visites de qualitat i personal suficient i estable sense sobrecàrregues de feina. Entre el 2010 i el 2015 es van perdre 3.000 professionals dels Centres d’Atenció Primària

Entrega de les signatures aquest matí al Departament de Salut de travessera de les Corts de Barcelona | Victor Serri

A finals de l’any passat, les professionals que fan possible l’atenció sanitària primària -metgesses, infermeres i administratives- van convocar una vaga inèdita a Catalunya vertebrada en l’exigència de més pressupost per tal de millorar l’atenció bàsica que afecta el conjunt de la ciutadania. Avui, diversos col·lectius agrupats en la campanya Donem vida a l’Atenció Primària i convocats pel Fòrum Català d’Atenció Primària, Rebelion Atención Primaria i la Marea Blanca de Catalunya han entregat més de 60.000 signatures al Departament de Salut per donar continuïtat a les demandes. Les reivindicacions principals passen per una atenció sanitària en un màxim de 48 hores, visites de qualitat i personal suficient i estable sense sobrecàrregues de feina. Pràcticament res no ha canviat doncs des de la vaga de finals del 2018: “seguim sense pressupost i sense personal suficient”, denuncien. Pel que fa als comptes, la Generalitat de Catalunya no va aconseguir els suports necessaris per aprovar els Pressupostos per al 2019, i per tant, s’han prorrogat els del 2017, perquè amb l’aplicació de l’article 155, no s’havien arribat a aprovar tampoc els del 2018.

Les deficiències actuals en l’atenció primària, que és la porta d’entrada al sistema sanitari, vénen de lluny. Entre el 2010 i el 2015 es van perdre 3.000 professionals dels Centres d’Atenció Primària (CAP) i van tancar una seixantena de serveis d’atenció continuada -domiciliària i d’urgències. En total, una retallada de 800 milions d’euros menys, segons el mateix Govern, dels quals només se’n van recuperar 140 milions el 2017 i 100 més compromesos arran de la vaga. Així doncs, Catalunya encara està ben lluny de la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que indica que un 25% del pressupost sanitari hauria d’anar destinat a la primària. De moment, se situa en el 15%.  Trini Cuesta de Marea Blanca puntualitza que dels 260 metges més promesos pel Departament a finals del 2018, “només n’han incorporat 60 i han optat per aconseguir que altres professionals facin hores extres pagades a la tarda”. Ahir, explica Cuesta, al seu CAP, a la metgessa que la va atendre se li acabava una suplència i li havien denegat un contracte: “En el meu centre ara, hi ha tres metges menys, per baixes, també de maternitat. Si actualment l’espera per ser atesa ja és d’entre deu i quinze dies, a l’estiu arribarà al mes”, lamenta.

 

L’entrega de signatures s’ha realitzat en el marc de la campanya Donem vida a l’Atenció Primària |Victor Serri

 

A causa de les retallades de professionals que es van produir fins al 2015 i que no s’han revertit, hi ha llargues llistes d’espera als CAP. Miguel Mansergas, usuari i membre de Rebelión Bellvitge, un dels col·lectius que ha estat recollint signatures, denuncia que als centres de l’Hospitalet de Llobregat, la mitjana d’espera per ser atès és d’entre quinze i trenta dies: “si tens una patologia que no pots aguantar, et veus obligat a anar a les urgències dels hospitals i aleshores es col·lapsen”, lamenta. A més d’un dèficit de metges general, Mansergas subratlla que no hi ha pediatres a l’Hospitalet, tot i que hi viuen 35.000 infants. Només hi ha el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) que té un acord amb l’Hospital de Sant Joan de Déu per al servei de pediatria entre les vuit del matí i les deu de la nit, fora d’aquesta franja, el contacte amb pediatria és telemàtica. “A més, l’altre dia, un usuari ens va explicar que va anar-hi amb el seu fill a les deu del matí i no hi havia pediatra”, afegeix.

Catalunya encara està ben lluny de la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que indica que un 25% del pressupost sanitari hauria d’anar destinat a la primària. De moment, se situa en el 15%

A Santa Coloma de Gramenet el temps d’espera no és tan llarg com a l’Hospitalet, però queda ben lluny del màxim òptim de 48 hores. Segons Maria Jesús Montes de Oca de Santako Diu Prou, has d’esperar com a mínim una setmana per veure el teu metge o metgessa de capçalera: “estem patint la deixadesa de la sanitat pública. No se substitueixen els metges i es fan concerts amb la privada”, denuncia. Actualment, és a través de l’Hospital Esperit Sant que es presten especialistes, però s’han quedat sense pneumòleg, segons l’administració,”perquè no hi ha un bon ecocardiograma”, una raó per la qual, indica Montes de Oca, també ens podrien retirar el cardiòleg.

Són molts els col·lectius i entitats que han estat recollint signatures a les portes dels CAP i hospitals per una millor atenció primària. A més de Rebelión Bellvitge i Santako Diu Prou, CE SAP Muntanya, Acampada Mar, Resistència Clínic, la Plataforma en defensa de la sanitat pública del baix Vallès o la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa, entre altres. Conjuntament, han entregat les firmes i han anunciat que sol·licitaran una trobada amb la Consellera de Sanitat, Alba Vergés.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!