Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Dos anys i mig en risc de desnonament, amb la cuina apuntalada, cablejat penjant i humitats

El Sindicat de Barri de Poble-sec denuncia que Juana Rodríguez pateix assetjament immobiliari des de l'agost de 2020 i que la propietat està incomplint "el seu deure de lloguer social". Després d'aturar-lo l’1 de febrer, el desnonament està previst per al dia 28 i avui han convocat davant l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona per exigir solucions

| Miquel Muñoz

El sostre de la cuina apuntalat, cablejat penjant, humitats i sense accés a aigua corrent ni llum. Així és com viu Juana Rodríguez des de fa més de dos anys al carrer Murillo del barri del Poble-sec de Barcelona. Des que la propietat va interposar una denúncia per finalització de contracte i impagament l’octubre de 2020, la veïna ha patit diversos intents de desnonament que el Sindicat de Barri de Poble-sec ha pogut aturar. El darrer, l’1 de febrer. El proper està previst per al 28. Per exigir una “alternativa digna”, avui el Sindicat convoca una concentració davant l’Institut Municipal de Serveis Socials, al número 344 del carrer València, on mantindran una reunió per trobar una solució per a Rodríguez.

Manuel, activista del Sindicat, denuncia que després de dos anys l’Ajuntament de Barcelona no ha fet res: “O els protocols no funcionen o és una mala praxi”, conclou. A més de demanar un lloguer social per a la veïna, el Sindicat va arribar a interposar una demanda per assetjament immobiliari que va ser desestimada el juny de 2021 pel jutjat d’instrucció número 24 de Barcelona, en considerar que “els fets no són constitutius d’infracció penal, però pot recórrer a la via civil”. No han obert aquesta via, però sí que van presentar una demanda per assetjament a l’Ajuntament, que pot sancionar aquests comportaments d’acord amb la llei de l’habitatge que els contempla com una infracció molt greu i preveu sancions d’entre 90.000 i 900.000 euros. El Consistori ha assegurat a la Directa que “el cas s’està treballant tant des de serveis socials com d’habitatge”, però no han confirmat si hi ha o no un expedient obert contra la propietat. Tot i que efectivament qui consta com a propietari de l’immoble és Ramón Centelles Montoliu, alhora és administrador únic de Centelles Montoliu S.L, una empresa dedicada a la compravenda, arrendament, tinença i administració de béns immobles.

Juana mòbing
Juana, del Sindicat de barri de Poble-sec, és un cas evident de mòbing immobiliari |Miquel Muñoz

Per ara, Manuel assegura que l’única oferta que ha rebut Rodríguez és una habitació temporal en una pensió fora del barri. A més, també denuncien que el jutjat ha volgut tirar endavant el desnonament malgrat que entre la documentació lliurada hi figura un informe de vulnerabilitat i documentació que “prova” que la propietat té més de deu habitatges i, per tant, és un gran tenidor. Juana Rodríguez té 69 anys i pateix una discapacitat del 78%. La seva salut ja era delicada, però arran de la seva situació residencial, ha anat empitjorant: “tinc una depressió, em marxa la memòria, no em puc concentrar i estic molt cansada”, explica. Compta amb poc més de 500 euros de pensió i són els diners que destinava pràcticament a pagar el lloguer, i cobria l’alimentació amb ajudes d’organitzacions.

Juana Rodríguez té 69 anys i pateix una discapacitat del 78%. La seva salut ja era delicada, però arran de la seva situació residencial, ha anat empitjorant: “tinc una depressió, em marxa la memòria, no em puc concentrar i estic molt cansada”, explica

La propietat assegura que el mes d’agost va enviar-li un burofax per informar-la que el 14 de setembre no renovarien el contracte i Rodríguez replica que mai el va rebre. Aquell agost de 2020, relata, sí que va rebre la visita d’uns obrers “enviats per la propietat”: “Van entrar maquinària i van arrencar la pica i la tassa del vàter. Em vaig quedar sense bany i havia d’anar a dutxar-me fora”. En una segona visita dels obrers, Rodríguez denuncia que van empaquetar-li pertinences, van destrossar-li mobiliari i la cuina va acabar apuntalada. El Sindicat també va denunciar a l’ajuntament “que s’havia actuat sense permís d’obres”. De fet, el mes de maig, el consistori va confirmar a la Directa que “en aquest pis, no consta cap tràmit respecte a unes obres”.

 

Aquell estiu, la inquilina va personar-se al despatx de la immobiliària, on li van confirmar que el contracte no se li renovaria i que havia de marxar. Des d’aleshores, assegura que l’han estat “assetjant” per telèfon amb “missatges i trucades” i pesa sobre ella una denúncia per impagament: segons la propietat, va deixar de pagar el mes d’agost del 2020; segons Rodríguez, el novembre. A la demanda consta que el deute és de 1.694,46 euros, més el que es generi “amb posterioritat a la interposició de la demanda”.

Des del Sindicat de Barri de Poble-sec exigeixen l’aturada “immediata” del desnonament i reclamen a l’ajuntament que apliqui la llei per tal que el propietari compleixi amb el “seu deure de lloguer social i repari els danys causats amb el mòbing i imperfectes generats”. En el moment de publicar l’article, aquest mitjà no havia aconseguit contactar amb la propietat.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!