Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un any i mig amb la cuina apuntalada, cablejat penjant i humitats

Des del Sindicat del Poble-sec de Barcelona denuncien que Juana Rodríguez pateix assetjament immobiliari des de l'agost de 2020, quan uns operaris es van presentar a casa seva i van iniciar unes reformes amb ella a dins. Justament aleshores va ser quan la propietat va comunicar-li que no li renovaria el contracte de lloguer

Juana, del Sindicat de barri de Poble-sec, és un cas evident de mòbing immobiliari | Miquel Muñoz

El sostre de la cuina està apuntalat des de la tardor de 2020 i la casa sembla que estigui enmig d’una reforma congelada: poc mobiliari, humitats, cablejat penjant, plàstic en alguna finestra i algunes maletes fetes. “Vaig demanar que no em tractessin així, que havia estat pagant, havia complert sempre”, explica desconcertada Juana Rodríguez. El desconcert i l’angoixa formen part de la seva vida quotidiana des de l’agost de 2020, quan uns operaris es van presentar a casa seva, al barri del Poble-sec de Barcelona, i alhora la propietat va decidir no renovar-li el contracte de lloguer. Des de fa uns mesos, a més, denuncia que no pot utilitzar ni la dutxa ni la pica de la cuina perquè fa goteres al pis de baix.

Pel Sindicat de barri del Poble-sec el que viu Rodríguez és assetjament immobiliari. Tanmateix, la demanda que van presentar va ser desestimada el juny de 2021 pel jutjat d’instrucció número 24 de Barcelona en considerar que “els fets no són constitutius d’infracció penal, però pot recórrer a la via civil”. De moment, no han emprès una altra via perquè s’estan assessorant, no obstant això, lamenten que “és difícil posar una denúncia per mòbing perquè no tenim proves suficients”.

La veïna del Poble-sec té 66 anys i viu al número 15 del carrer Murillo des de setembre de 2017. Va treballar durant molts anys fent neteja i, amb el suport del seu fill de divuit anys, va anar pagant les quotes mensuals de més de 565 euros

La veïna del Poble-sec té 66 anys i viu al número 15 del carrer Murillo des de setembre de 2017. Va treballar durant molts anys fent neteja i, amb el suport del seu fill de divuit anys, va anar pagant les quotes mensuals de més de 565 euros. La propietat assegura que el mes d’agost va enviar-li un burofax per informar-la que el 14 de setembre no renovarien el contracte i Rodríguez replica que mai el va rebre. Aquell agost de 2020, relata, sí que va rebre la visita d’uns obrers “enviats per la propietat”: “van entrar maquinària i van arrencar la pica i la tassa del vàter. Em vaig quedar sense bany i havia d’anar a dutxar-me fora”. En una segona visita dels obrers, Rodríguez denuncia que van empaquetar-li pertinences, van destrossar-li mobiliari i la cuina va acabar apuntalada.

Aquell estiu, la inquilina va personar-se al despatx de la immobiliària, on li van confirmar que el contracte no se li renovaria i que havia de marxar. Des d’aleshores, assegura que l’han estat “assetjant” per telèfon amb “missatges i trucades” i pesa sobre ella una denúncia per impagament: segons la propietat, va deixar de pagar el mes d’agost del 2020; segons Rodríguez, el novembre. A la demanda consta que el deute és de 1.694,46 euros, més el que es generi “amb posterioritat a la interposició de la demanda”. Alhora, sol·liciten el desallotjament de l’habitatge. Júlia Garcia, del Sindicat de barri de Poble-sec, explica que el 8 de juny del 2021 es van reunir amb la propietat, però no van arribar a cap acord; també van denunciar a l’ajuntament “que s’havia actuat sense permís d’obres”. De fet, el consistori ha confirmat a la Directa que “en aquest pis, no consta cap tràmit respecte a unes obres”.

Juana mobbing
Juana Rodriguez compta amb poc més 500 euros de pensió per incapacitat |Miquel Muñoz

 

La salut de Juana Rodríguez ja era delicada, però arran de la seva situació residencial ha anat empitjorant. Actualment, té una discapacitat del 78% i continuen fent-li proves: “tinc una depressió, em marxa la memòria, no em puc concentrar i estic molt cansada”, explica plorant. Compta amb poc més 500 euros de pensió per incapacitat i aquesta és la quantitat que des que va emmalaltir va destinar a pagar el lloguer fins que va saber que la volien fer fora.

Juana té una discapacitat del 78% i continuen fent-li proves: “tinc una depressió, em marxa la memòria, no em puc concentrar i estic molt cansada”, explica plorant

L’Ajuntament de Barcelona reconeix que té coneixement de la seva situació a través de l’Oficina de l’Habitatge del Districte. Fonts municipals asseguren que, tot i requerir-ho a l’advocada d’ofici, de moment no han pogut conèixer el detall de la situació judicial ni accedir a la documentació que acrediti l’estat de l’habitatge: “sense documentació que serveixi com a indici de prova és molt difícil poder incoar un sancionador per assetjament o per tenir l’habitatge en mal estat”. Per ara, afirmen que li han traslladat informació sobre la mesa d’emergència i se l’ha instat a tornar a l’Oficina d’Habitatge per poder iniciar “els tràmits per fer les gestions pertinents”.

Tot i que la propietat de l’habitatge consta a nom d’un particular, Ramón Centelles Montoliu, darrere hi ha una societat limitada: Centelles Montoliu SL. Segons el registre mercantil, l’empresa es dedica a la “compravenda, arrendament, tinença i administració de béns immobles” des de l’any 2000. A banda de l’administrador, com a apoderat hi figura Ramon Centelles Castillo, qui, segons el registre de la propietat, és titular de diversos habitatges, principalment a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!