Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Dues visions del turisme es confronten a Barcelona

Coincidint amb la Cimera Mundial del Turisme, des de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic i la plataforma Zero Port s'organitza una "contracimera veïnal" per qüestionar el model econòmic que proposen les administracions públiques i les empreses amb interessos al sector

Manifestació contra els impactes de la massificació turística l'any 2017 a la Rambla de Barcelona | Victor Serri

Només uns centenars de metres separaran aquest dimarts i dimecres 26 i 27 d’octubre dos esdeveniments relacionats amb el turisme que se celebraran a Barcelona amb perspectives totalment oposades. D’una banda, a la Llotja de Mar –el mateix edifici on es va celebrar el polèmic Consell de Ministres espanyol del 2018–,  la Cimera Mundial del Turisme, encapçalada per la Fundació Incyde de la Cambra de Comerç d’Espanya, l’Advanced Leadership Foundation i l’Organització Mundial del Turisme (OMT), que compta amb el patrocini d’ens com la Generalitat de Catalunya, Aena i el Banco Santander. De l’altra, a l’Escola Drassanes i l’Espai Veïnal Borsí, tots dos  situats al barri Gòtic, la contracimera veïnal “Propostes per al canvi de model de territoris turistitzats”, organitzada per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) i la plataforma Zero Port.

La crisi derivada de la Covid-19 afecta, i molt, el sector turístic: a l’Estat espanyol les cambres de comerç xifren les pèrdues en 8.000 milions d’euros. Les conseqüències de la pandèmia també han modificat el format de la no-trobada, que només serà presencial per als mitjans de comunicació acreditats, però que es podrà seguir en línia.

La crisi derivada de la Covid-19 afecta, i molt, el sector turístic: a l’Estat espanyol les Cambres de Comerç xifren les pèrdues en 8.000 milions d’euros

“Els reptes als quals s’enfronta el sector del turisme tant a Espanya com en la resta del món seran enormes pel que es necessitarà autèntic lideratge per a trobar solucions a curt i mitjà termini”, expliquen les organitzadores de les xerrades agrupades sota el paraigua “El futur del turisme”. A més de l’OMT, les altres promotores de la cimera són dues fundacions: Incyde i l’Advanced Leadership. La primera d’elles neix l’any 1999, depenent de les Cambres de Comerç de l’Estat espanyol, i està “dedicada al foment i a la formació de l’esperit empresarial”. Per la seva banda, l’Advanced Leadership Foundation, amb seu a Washington DC, “va ser fundada en el 2014 com una eina de desenvolupament professional dissenyada per a connectar les experiències universitàries amb l’inici laboral dels joves”, segons expliquen al seu web. A més de la seu als EUA, l’ALF disposa d’oficines a l’Argentina i a l’Estat espanyol i opera en més de vuit països “promovent aliances amb entitats internacionals públiques i privades de primer nivell”.

Presentació de la Cimera Mundial a l’antic recinte de l’Hospital de Sant Pau. D’esquerra a dreta: Pere Navarro, delegat Especial de l’Estat a la Zona Franca de Barcelona; Abigail Garrido, diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona; Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona; José Luis Bonet, president de la Fundació INCYDE i Jorge Brown, vicepresident de l’Advanced Leadership Foundation |Ajuntament de Barcelona

 

L’objectiu de la Cimera Mundial del Turisme, segons els seus promotors, és “reflexionar sobre els reptes que enfrontarà l’economia global a curt, mitjà i llarg termini congregant a algunes de les ments i institucions més importants del món per a albirar el futur”. En les ponències que s’han organitzat participaran polítics i càrrecs públics de diferents països i empresaris del sector turístic. La cimera ha estat inaugurada pel primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, el conseller d’empresa Roger Torrent i la ministra d’Indústria, Maria Reyes Maroto.


Contestació popular

“En aquesta cimera, que compta amb finançament públic, no s’ha convidat cap veu dels moviments veïnals, socials, ecologistes ni sindicals, no s’hi ha previst cap debat sobre la reconversió o reestructuració del sector. No s’ha après res dels darrers anys, és propaganda pura i dura, màrqueting turístic”. Així arrenca el manifest que serveix de presentació de la contracimera veïnal “Propostes per al canvi de model de territoris turistitzats”, antítesi de l’acte organitzat a la Llotja del Mar, i que ja han signat més d’una cinquantena d’entitats de la ciutat i el país. “Les organitzacions socials denunciem aquesta cimera, negacionista i grotesca, i volem donar espai a totes les veus que no combreguen amb les seves propostes economicistes, traslladar a la gent una reflexió necessària sobre l’actual model i les seves pràctiques depredadores, sobre la necessitat de diversificar l’economia i reduir el pes que hi té l’activitat turística”, continuen en el seu manifest.

Segons Daniel Pardo, membre de l’ABDT, “assistim a l’enèsima cimera sobre el turisme sense la participació de cap veu crítica, en un moment en què els efectes de la pandèmia evidencien els estralls del model turístic”

Segons Daniel Pardo, membre de l’ABDT, “assistim a l’enèsima cimera sobre el turisme sense la participació de cap veu crítica, en un moment en què els efectes de la pandèmia evidencien els estralls del model turístic”. L’activista es mostra molt escèptic amb una cimera, la de la Llotja de Mar, “que servirà per posar mil etiquetes noves al turisme, però que en el fons no canviarà res” i associa l’aparició de la contracimera amb la manifestació d’oposició a l’ampliació de l’aeroport del Prat que va tenir lloc a Barcelona el passat 19 de setembre.

A tocar de la Llotja de Mar, la FAVB, l’ABDT i Zero Port han preparat una sèrie de taules de debat que se celebraran els mateixos 26 i 27 d’octubre. Les taules se centraran en aspectes com les alternatives econòmiques al model turístic, la precarització laboral del sector, l’impacte climàtic del turisme o la problemàtica dels allotjaments turístics en relació amb el dret a l’habitatge i hi intervindran membres de col·lectius com l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), la PAH Barcelona, la Xarxa d’Economia Solidària o les Kellys, entre altres. “La intenció és generar espais de reflexió col·lectiva per pensar propostes de canvis de model, per definir els marcs on volem viure i conviure”, explica Pardo, qui assenyala les administracions com a principals responsables: “el sector públic és el gran aliat necessari del sector privat a l’hora de promoure un model econòmic que va en contra del bé comú”, conclou el membre de l’ABDT.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!