Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un clam contra l'ampliació de l'aeroport i per un nou model econòmic aterra als carrers

Malgrat l'anunci del govern espanyol de retirar el projecte de reforma de l'aeroport de Barcelona, una multitudinària concentració a la capital catalana, amb una àmplia representació de col·lectius de defensa del territori del Baix Llobregat i de tot Catalunya, ha esdevingut un clam transversal per un model econòmic i social decreixentista i respectuós amb la vida, la salut i el medi ambient. A Palma, en paral·lel, també ha tingut lloc una concentració a les escales de la seu contra el projecte d'ampliació de Son Sant Joan

90.000 segons els col·lectius organitzadors; 10.000 segons la Guàrdia Urbana de Barcelona. Més enllà del tradicional ball de xifres d’assistència (que no permeten discutir que, Onze de Setembre a banda, ha estat una de les concentracions humanes més multitudinàries a Barcelona de l’era postpandèmica), la protesta d’aquest diumenge 19 de setembre a Barcelona contra els plans d’Aena d’ampliar l’aeroport del Prat ha esdevingut una demostració de transversalitat d’accents i de diversitat de lluites. Totes unides per la reivindicació d’un model econòmic i social que aposti pel decreixement i no pels interessos dels grans grups econòmics com a via per confrontar el perill de l’emergència mediambiental del planeta.

La concentració ha omplert bona part el carrer de Tarragona (amb la densitat laxa que imposen les recomanacions sanitàries) a partir de les 12 del migdia. Des d’un escenari, i a banda d’algunes actuacions musicals, i van anar intervenint representants d’una àmplia representació dels col·lectius que s’han adherit a la protesta, que tenia per lema “Menys avions, més vida”: des de grups ecologistes, de defensa del medi ambient i compromesos amb la protecció del territori, fins a altres molt més diversos, que proclamen el dret universal a l’habitatge digne, a l’agricultura i l’alimentació sostenible, el transport públic de proximitat o el decreixement turístic.

Una nodrida representació del Baix Llobregat va ser en bona part responsable de l’èxit de convocatòria. Una columna aplegada a la plaça de la Vila del Prat va fer el recorregut fins al parc de Joan Miró

Una nodrida representació del Baix Llobregat va ser en bona part responsable de l’èxit de convocatòria. Una columna aplegada a la plaça de la Vila del Prat a les 10 del matí va fer el recorregut fins al parc de Joan Miró seguint el traçat de la C-32 i la Gran Via de les Corts Catalanes, en la qual, a banda de pancartes al·lusives a diversos col·lectius que s’enfronten a agressions al territori a la comarca, també hi va participar una nodrida representació de la pagesia, que ha fet el trajecte amb desenes de tractors. En el tram final de la marxa s’hi va afegir una altra columna, en aquest cas procedent de l’Hospitalet de Llobregat. Però en l’acte final de la jornada també hi eren presents moltes persones i col·lectius procedents d’arreu de Catalunya (molt particularment de les comarques gironines), que van viatjar a Barcelona de forma organitzada, en tren, fins a l’estació de Sants, pròxima al lloc de concentració. Columnes del Maresme, del Vallès Occidental i Oriental, Osona i altres comarques s’hi han aplegat.

En paral·lel, també ahir al matí, va tenir lloc una concentració a l’escalinata de la seu de Palma per alçar la veu contra el pla d’ampliació de l’aeroport mallorquí, que el consorci Aena intenta impulsar des de fa més d’un any. Hi van participar unes 500 persones, segons l’organització, i l’acte ha finalitzat amb la lectura d’un manifest.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!