Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El cas iDental: 42.000 persones afectades a Catalunya, milers de deutes i problemes de salut

L’Associació Nacional d’Afectats per iDental (Adafi) calcula que només a Catalunya hi hauria 42.000 persones perjudicades per irregularitats en els contractes dels crèdits bancaris, la interrupció dels tractaments pagats i males praxis. A més, ahir van detenir antics gestors de la cadena de clíniques per intentar orquestrar una nova trama

| Arxiu

La notícia de les detencions ahir de deu persones vinculades a iDental continua engreixant la trama. Els antics gestors de la cadena de clíniques dentals intentaven orquestrar una altra estafa similar a través del grup Institut Odontològic Associats (IOA). El cas iDental actualment es troba sota investigació del jutge José de la Mata de l’Audiència Nacional espanyola i podria tractar-se de la macroestafa sanitària més gran de l’Estat espanyol en les darreres dècades.

Les 24 clíniques iDental que hi havia arreu de l’Estat espanyol van tancar durant el darrer any deixant milers de pacients amb tractaments a mig fer i centenars de denúncies per mala praxis i estafa. Les clíniques de Tarragona, Barcelona i Girona sumen unes 42.000 persones afectades a Catalunya, mentre que la xifra a l’Estat puja fins les 400.000, segons estimacions de Associació Nacional d’Afectats per iDental (Adafi).

L’advocada Laura Lacueva qualifica el modus operandi de les clíniques com a “molt agressiu, publicitant-se com a ‘clíniques socials’ als mitjans de comunicació i dirigint-se a persones vulnerables”

L’advocada Laura Lacueva de Legales Sin Fronteras, entitat que assessora les afectades, qualifica el modus operandi de les clíniques com a “molt agressiu, publicitant-se com a ‘clíniques socials’ als mitjans de comunicació i dirigint-se a persones vulnerables” a les quals, un cop a les clíniques, “se’ls presentava un pressupost del tractament inflat, assegurant que entre el 60% i el 90% del cost seria cobert per una suposada subvenció i se’ls feia signar un crèdit per finançar-lo”. Aquestes subvencions provenien, segons la seva publicitat, de la col·laboració econòmica amb diverses ONG com la Creu Roja o Càritas.

Ple a l’Ajuntament de Tarragona del mes de setembre on es va aprovar una Declaració Institucional en suport a les afectades per iDental

 

La llarga llista de denúncies interposades per les pacients d’iDental també inclouen possibles irregularitats administratives relacionades amb els contractes dels crèdits amb les financeres, les quals, segons Lacueva, “no comprovaven les dades de les persones sol·licitants fins al punt de donar-se casos de persones que amb pensions de viudetat de 250 euros se’ls inflaven els ingressos fins a 1.200 euros”. També s’hi exposen afectacions de salut de tots els nivells de gravetat, “com perdre una peça sana, perforació de timpans, complicacions greus en l’aparell digestiu per no poder mastegar i, fins i tot, casos d’infecció per Hepatitis B per manca d’esterilització dels instruments quirúrgics ”.

Centenars d’afectades arreu de l’Estat espanyol s’han organitzat en l’Associació Nacional d’Afectats per iDental (Adafi) amb la reivindicació que des de les institucions es tracti el cas com “l’estafa i massacre sanitària més gran a l’Estat espanyol en les darreres dècades”. Més enllà de la causa judicial en marxa que, tal com afirmen Legales Sin Fronteras, probablement trigui anys en resoldre’s, es troben amb necessitats a cobrir urgentment com recuperar els historials de les pacients, requisats per la Policia Nacional espanyola i actualment sota custòdia dels Departaments de Sanitat autonòmics, fer els peritatges pertinents, els quals cada afectada ha de pagar de forma particular, o, especialment, la congelació dels crèdits amb les financeres.

Moltes de les afectades són persones amb baixos recursos econòmics i segueixen fent-se càrrec del pagament de tractaments que no s’han finalitzat o que fins i tot no s’han començat

Aquesta última problemàtica, explica Lacueva, és d’especial importància en la situació actual. Moltes de les afectades són persones amb baixos recursos econòmics i segueixen fent-se càrrec del pagament de tractaments que no s’han finalitzat o que fins i tot no s’han començat. Malgrat que les clíniques estan tancades i sota investigació judicial, les financeres segueixen cobrant les quotes a les pacients. L’advocada reclama que, “en virtut de la Llei de Contractes de Crèdit al Consum 16/2011 de 24 de juny, se’ls reconegui el dret a deixar de pagar les quotes dels préstecs”. Respecte les denúncies interposades per estafa en els contractes de crèdits, Lacueva denuncia que “des de les clíniques es va tractar de manera brillant legalment, ja que en firmar les pacients assumien la responsabilitat de les possibles irregularitats que hi pogués haver en el contracte”.

El congelament dels crèdits és una de les principals reclamacions que l’Associació d’afectades està traslladant a les institucions públiques. En el cas del Parlament de Catalunya, s’han reunit amb els diversos grups polítics per tal que s’apliqui aquesta llei i es descarregui les afectades del pes del pagament dels crèdits. Alhora, també demanden un acompanyament i que es consideri el cas iDental com a emergència sanitària i per tant, la sanitat pública es faci càrrec de la situació de les persones amb afectacions sobre la seva salut. Altres comunitats autònomes com Múrcia i Andalusia ja han fet passos en aquesta direcció. Com a part de la seva campanya de pressió a les institucions, l’Associació d’afectades convoca concentracions en diverses ciutats arreu de l’Estat espanyol el pròxim 20 d’octubre.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU