Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El centre social L’Obrera de Sabadell activa la resistència per evitar el desallotjament

Durant tot el cap de setmana han organitzat activitats per frenar el llançament previst pel dilluns 6 de novembre. L’espai, que es va okupar el 2015, s’ha convertit en un projecte social, cultural i esportiu referent a la ciutat

Centenars de manifestants el dilluns 6 de novembre es concentren a l'espera de l'arribada de la comitiva judicial | Roser Gamonal

Un gimnàs popular, una escoleta, un hort autogestionat o un menjador popular podrien quedar-se sense llar el pròxim 6 de novembre. El jutjat de primera instància número 6 de Sabadell ha ordenat el desallotjament del centre social L’Obrera, que es va okupar el primer de maig de 2015 i en l’actualitat acull un ampli ventall de projectes.

Després de més de cinc anys d’una batalla judicial que ha arribat fins al Tribunal Suprem, el jutjat ha desestimat la paralització del llançament i l’ha fixat a un quart de deu del matí amb “l’auxili de la força pública” si és necessari. A partir d’avui, divendres 3 de novembre, L’Obrera ja dona el tret de sortida a un programa d’activitats per evitar-ho. El No passaran fest inclou conferències, concerts, àpats i la participació del lluitador d’arts marcials mixtes, Abner Lloveras, i els humoristes Joel Díaz i Manel Vidal. El diumenge han organitzat una acampada al centre social i convoquen tothom a dos quarts de sis de la matinada. “Esperem una gran afluència de gent, no només de Sabadell sinó de Catalunya i d’arreu de l’Estat”, explica Marina Jiménez, membre de L’Obrera.

El diumenge han organitzat una acampada i convoquen tothom a dos quarts de sis de la matinada. “Esperem una gran afluència de gent de Sabadell, de Catalunya i d’arreu de l’Estat”, explica Marina Jiménez

L’afluència que pronostica Jiménez guarda relació amb la rellevància que ha adquirit el centre social per als barris del Sud, per al conjunt de la ciutat de Sabadell i més enllà. L’antic concessionari de cotxes i prostíbul s’ha convertit en un projecte social, cultural i esportiu, i el gimnàs popular El Rukeli, a la planta baixa, és un punt de trobada de gimnastes d’arreu de l’Estat espanyol que acudeixen a les vetllades semestrals. A més, l’estiu passat, des del gimnàs van organitzar un Casal d’Estiu que va acollir una trentena d’adolescents i joves. Un altre dels projectes principals de L’Obrera és l’escola popular La Madrasseta, que ofereix cursos de repàs escolar, de castellà i de català.

Vetllada de gimnasos populars el 6 de novembre de 2021 al gimnàs Rukeli del centre social L’Obrera de Sabadell |Carlos Baglietto

 

Cada divendres el centre social es converteix en un espai cultural obert i gratuït. Els anomenats “Divendres de L’Obrera” acullen xerrades, presentacions de llibres, actuacions musicals, teatre i debats. Per Marina Jiménez, L’Obrera “és un puntal de la lluita per la recuperació dels espais comuns” i “representa un espai molt important per a la zona sud de Sabadell, on manquen serveis públics gratuïts”.

Quan es va okupar el 2015, l’immoble del número 142 de l’avinguda Barberà feia vuit anys que estava en desús i era propietat de Cajamar. El 2020, però, l’entitat bancària va vendre l’edifici a Nedax Constructora SL, amb qui L’Obrera ha intentat negociar: “Només ens van oferir un possible ús d’una part molt petita de l’immoble a un preu incert i, a més, havíem d’abandonar l’espai durant un temps indefinit perquè volien construir pisos”, relata Jiménez.

El 13 d’octubre, L’Obrera va presentar un últim recurs extraordinari per frenar el desallotjament que invoca el dret a la cultura, però ha estat desestimat per la propietat i el jutjat

Per part de l’Ajuntament actual tampoc han obtingut cap compromís. A diferència del juliol de 2018, la majoria del ple municipal no va donar suport a la moció de suport per vetllar per la continuïtat del centre social, el setembre de 2022. Mentre ERC i La Crida van tornar a votar-hi a favor, el PSC i Ciutadans ho van fer en contra i Junts es va abstenir.

El passat 13 d’octubre, L’Obrera va presentar un últim recurs extraordinari per frenar el desallotjament, que ha estat desestimat per la propietat i el jutjat. L’escrit invoca el dret a la cultura, posa en valor l’activitat que desenvolupa el centre social com “digne de protecció o tutela judicial efectiva” i insta la suspensió temporal fins que “es pugui trobar per la via amistosa i extrajudicial una solució a la continuïtat de tota l’activitat que desenvolupa L’Obrera en les instal·lacions del local”. A més, la defensa subratlla que la propietat només demana la recuperació de l’immoble “sense aportar un sol motiu que sostingui la seva petició”.

L’empresa d’un exregidor de CiU

L’empresa propietària Nedax Constructora és dirigida i administrada per Pere Casajoana Singla, qui va ser regidor d’Urbanisme i Obres per CiU a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, així com vicepresident de Promusa, la Societat Municipal d’Habitatge de l’Ajuntament de Sant Cugat.

La propietat de l’immoble on es troba el centre social forma part del Grupo Nedax que ofereix serveis immobiliaris, promoció i construcció. Les seves promocions es troben a Sant Cugat del Vallès, Sant Antoni de Calonge, Molins de Rei i Mollet del Vallès.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!