Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El cinema rural i d'autor torna als Ports per reivindicar una comarca plena de vida

El Col·lectiu Moviment i Cultura i l’alberg La Pastora, a Vallibona (a la comarca dels Ports), organitzen aquest cap de setmana la vuitena edició de la Mostra de Cinema Rural Al Nostre Ritme on, a través del cinema, la fotografia i la música, es busca promoure l’estima pel món rural, així com generar un espai de debat i reflexió

L'alberg La Pastora acollirà aquest cap de setmana la vuitena edició de la Mostra de Cinema Rural Al Nostre Ritme | Arxiu

Augmentar l’oferta cultural alternativa de la comarca dels Ports, presentar projectes audiovisuals de proximitat, promoure l’estima pel món rural, facilitar l’accés al cinema més reflexiu i independent, així com oferir diferents punts de vista que poden enriquir la vida cultural i social del públic que hi assisteix. Aquests són els principals objectius de la Mostra de Cinema Rural Al Nostre Ritme, que enguany celebra la seua vuitena edició els dies 5, 6 i 7 de juliol, a l’alberg La Pastora, ubicat en l’hostatgeria de Sant Domingo, al terme municipal de Vallibona (Els Ports) i envoltat pel Parc Natural de la Tinença de Benifassà.

La mostra Al Nostre Ritme és hereva del Festivalet Al Nostre Ritme, esdeveniment multidisciplinari que reunia projectes musicals, cinematogràfics, teatrals i fotogràfics. Aquest el va organitzar l’Ajuntament de Villores des de 2011 fins al 2014, any en què el Col·lectiu Moviment i Cultura (COMIC) comença a organitzar a Villores la mostra de cinema, a la qual es va sumar, fa ara tres anys, l’alberg La Pastora, una cooperativa sense ànim de lucre que centra la seua activitat en l’educació ambiental, l’ecoturisme i el desenvolupament rural. “La mostra és una oportunitat per a compartir el territori on vivim, amb mancances, però també amb molts avantatges; i d’animar a la gent a vindre ací per a acabar amb el despoblament i recuperar els serveis”, reivindica Mario Escuder, un dels organitzadors de la mostra.

“La mostra és una oportunitat per a compartir el territori on vivim, amb mancances, però també amb molts avantatges; i d’animar a la gent a vindre ací per a acabar amb el despoblament i recuperar els serveis”

Les pel·lícules que es programen a la mostra “tenen com a tema central les diverses maneres de veure l’entorn rural”, explica Escuder. Per a ell, és imprescindible “projectar un cinema d’autor i amb valors, ja que en una comarca despoblada és molt difícil trobar una oferta cultural alternativa a la comercial”, subratlla. Per això, l’equip de La Pastora i COMIC no només treballen en la recerca de projectes audiovisuals de temàtica social, sinó també per a convidar als directors i directores cinematogràfics perquè “enriquisquen la mostra i es done peu al debat, a la reflexió i a la generació de consciència social”. A la mostra, a més, s’utilitza el sistema de taquilla inversa, per tant, cadascú pot fer l’aportació econòmica que desitge i contribuir a l’autogestió del projecte.

 

Homenatge fotogràfic per donar la benvinguda

La mostra de cinema donarà la benvinguda a les assistents amb l’elaboració participativa d’un mural fotogràfic en homenatge a dues dones, Josefa Gisbert i Agnès Varda. Gisbert, més coneguda com a Josefa del Mas de Prades, és l’última masovera de Vallibona, morta el passat mes de gener. “Per a mi, representa els orígens d’aquest territori. Ella vivia sola, no tenia família, però despertava alegria i simpatia per tots els costats”, recorda Escuder. La directora de cinema francesa Varda, que també ha mort aquest any, ha sigut una de les pioneres del cinema feminista i és considerada com “l’àvia de la Nouvelle vague”, un corrent cinematogràfic que reivindica la llibertat d’expressió i de producció fílmica. A la nit, es projectarà una de les seues pel·lícules, Visages villages, on Varda i el fotògraf i artista de carrer Jean René recorren l’interior de França, coneixent i retratant les històries de persones comunes.

La directora de cinema francesa Angès Varda, que també ha mort aquest any, ha sigut una de les pioneres del cinema feminista i és considerada com “l’àvia de la Nouvelle vague”, un corrent cinematogràfic que reivindica la llibertat d’expressió i de producció fílmica

Altres llargmetratges que formen part de la programació de la mostra són Aroak, documental basc dirigit per Alberto Fernández, qui tracta el cicle de la vida a través de les estacions i de les històries de 10 persones, connectades amb la terra i els animals; i Kanimambo, documental que narra les lluites de tres persones reals de Moçambic, convidant a una reflexió sobre la vida a l’Àfrica. També destaca el cinema de proximitat, representat en aquesta edició per tres projectes audiovisuals, que es visualitzaran el dissabte 6 de juliol a partir de les cinc de la vesprada. El primer serà Adelanto, curt dirigit per Hwidar Abdelatif, guanyador del Goya al millor curtmetratge de ficció al 2008 per la pel·lícula Salvador; després, Savis de l’horta, on el director David Segarra narra un viatge a la saviesa de la gent de l’horta, mitjançant la veu dels més majors, amb l’objectiu de recuperar l’autoestima col·lectiva; i, per últim, Segarra també projectarà el documental Terra de muixeranga. “És important donar l’oportunitat a la gent d’ací i que puguen vindre per presentar els seus projectes i, a continuació, fer un debat sobre cada projecció”, recalca Escuder.

La fotografia també arrencarà la jornada del dissabte. La fotògrafa Anna Soler proposa una ruta fotogràfica pels voltants de l’alberg, durant la qual “es contemplarà, se sentirà i, amb cada foto, es reinterpretarà cada lloc concret”, matisa l’organitzador. El diumenge, a les deu del matí, el públic també treballarà amb l’art fotogràfic en un taller de foto seqüència, de la mà de la cineasta Anna Soler, qui ensenyarà a contar una història amb una sèrie de fotografies i posant l’accent en els tipus de plans, els paràmetres fotogràfics o la composició. La vuitena edició de la Mostra de Cinema Rural Al Nostre Ritme finalitzarà a la tarda, amb l’actuació de la compositora, pianista i cantant Lu Rois.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!