Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El hip-hop puja a l'escenari en suport a Palestina

El diumenge 29 d'octubre, la sala Paral·lel 62 de Barcelona acull un festival amb artistes com Ana Tijoux, Los Chikos del Maíz o Tribade en solidaritat amb el poble palestí. Els diners recaptats es destinaran a projectes materials sanitaris i psicosocials

| Ricard Novella

La comunitat del hip-hop es reuneix el diumenge 29 d’octubre per donar suport al poble palestí, arran dels bombardejos de l’exèrcit d’Israel a la Franja de Gaza. Sota el nom Hip-Hop x Palestina, Propaganda Pel Fet!, Comunitat Palestina de Catalunya, Prou Complicitat, Pallasos en Rebeldía, Paral·lel 62, No Callarem, Radio Raheem Records, Guspira, Say It Loud i Que Soni han aconseguit que un total de 24 artistes actuïn a la Sala Paral·lel 62 de Barcelona. El festival, que començarà a les set de la tarda, comptarà amb les actuacions d’Ana Tijoux, Hip Horns Brass Collective, Lágrimas de Sangre, Las Ninyas del Corro, Lia Kali, Los Chikos del Maíz, Masta Quba, Tribade i Valtònyc, entre altres. L’objectiu és recaptar fons per ajudar, en la mesura del possible, una societat civil palestina bombardejada i sense subministraments bàsics. Tot i que l’acció militar d’Israel –que ja ha provocat més de 7.000 morts– va començar el 8 d’octubre, després de l’atac de Hamàs, l’inici de l’ocupació es remunta a l’any 1948 i s’ha intensificat al llarg dels anys..

El hip-hop és un estil de música que sempre ha estat lligat a la reivindicació política i a una rebel·lia profunda. Segons Albert Costa, membre de la banda Hip Horns Brass Collective i del col·lectiu No Callarem, “és molt important que qui es dediqui a la música no es quedi callat i expressi el seu suport o idees polítiques, ja que hi ha molta gent que pren els artistes com a referents”. I és que aprofitar el seu altaveu per parlar d’injustícies és gairebé obligatori per tots aquells que es dediquen a rapejar, almenys així ho considera Masta Quba, rapera mexicana, qui assegura que tot allò hip-hop que no tracti temes socials no és hip-hop. “És responsabilitat de qui tingui el micròfon d’anomenar i polititzar-se”. A més, la cantant va ser una de les participants que va proposar a l’organització obrir el cartell a una major diversitat cultural d’artistes. Així doncs, al line-up confirmat en primer moment, s’hi van sumar altres músics, sobretot, provinents de la comunitat àrab, majoritària a Cisjordània i a la Franja de Gaza.

Segons Albert Costa, membre de Hip Horns Brass Collective i de No Callarem, “és molt important que qui es dediqui a la música no es quedi callat i expressi el seu suport o idees polítiques, ja que hi ha molta gent que pren els artistes com a referents”

Les entrades de l’esdeveniment tenen un preu de 15 euros i s’han esgotat en qüestió de pocs dies. Tot i això, tothom que ho vulgui pot fer la seva aportació a través de la fila 0, una línia de seients fictícia que permet realitzar un donatiu. Els diners aniran destinats, com explica Iván Prado de Pallasos en Rebeldía, a projectes materials sanitaris i psicosocials. De fet, la recaptació es dirigirà a entitats que tenen un ampli coneixement del territori afectat, com la Comunitat Palestina de Catalunya o el col·lectiu de Prado, que va estar duent a terme activitats circenses el passat mes de setembre a la Franja.

 

L’objectiu és que tota la suma de diners tingui l’impacte més gran possible per a la població palestina i la seva lluita, ja que les entitats col·laboradores tenen clar que la situació és catastròfica. No Callarem assegura que “el govern israelià està duent a terme una neteja ètnica, des de fa molts anys, i un genocidi contra el poble palestí, al qual s’ha de fer costat”. De la mateixa manera que Pallasos en Rebeldía constata “que es tracta d’un genocidi televisat i blanquejat que forma part d’un projecte militar d’intervenció a nivell geopolític”. Així doncs, com comenta Masta Quba, “això no és un xou ni un festival, ja que s’està gestionant un acte que sigui útil per aquells que viuen on s’està produint un genocidi”.

D’altra banda, no és la primera vegada que Propaganda Pel Fet! s’involucra a través de la música en projectes de reivindicació social. L’any 2018 va participar en la producció i distribució de la cançó, “Los borbones son unos ladrones”, que condemnava la repressió envers els rapers Pablo Hasel i Valtonyc, entre d’altres. També, van promoure la realització de “La terra per sembrar”, un tema en contra de la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu. Finalment, el juny de l’any passat la discogràfica catalana, juntament amb el moviment Regularización Ya, va estrenar Regulariza!, amb l’objectiu d’incentivar la recollida de firmes per aconseguir la regularització de més de mig milió de persones migrades que es troben en situació administrativa irregular a l’estat.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!