Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El mitjà aragonès 'AraInfo' denuncia un atac a la seva llibertat de premsa i al dret a la informació

Inversiones Empresariales Ebro anuncia accions legals contra 'AraInfo' i dos dels seus periodistes, mitjançant una denúncia que es produeix com a reacció a les informacions publicades per aquest mitjà sobre dues subvencions atorgades per l'Ajuntament de Saragossa a aquesta empresa

| Arxiu

L’empresa Inversions Empresarials Ebre ha presentat un escrit de conciliació en el qual anuncia accions legals contra AraInfo i contra dos dels seus periodistes i cofundadors, Chorche Tricas i Iker González. També inclouen en la causa el regidor de Saragossa en comú (SeC) en el consistori saragossà, Suso Domínguez, per un suposat delicte d’injúries i calúmnies i revelació de secrets. La denúncia es produeix arran d’unes informacions publicades per aquest mitjà lliure de l’Aragó el mes de novembre passat.

En concret, Inversiones Empresariales Ebro ha sol·licitat una rectificació pública a AraInfo de les notícies L’Ajuntament de Saragossa (PP) subvenciona amb 70.000 euros a una franquícia de pols actualment tancada i Altres 65.000 euros de subvenció per als amics de Chueca. De moment, el procediment està en fase de conciliació, l’acte de la qual se celebrarà dimecres que ve, 6 de març, en els jutjats de Saragossa. En cas de no quedar satisfeta en les seves pretensions, l’empresa ja ha anunciat que presentarà una querella en la qual sol·licitarà la imposició de la pena corresponent, que segons el Codi Penal pot arribar fins als dos anys de presó i una multa de milers d’euros.

El consell i l’assemblea d’AraInfo “rebutgem de pla les acusacions i anunciem que no rectificarem. Sabem que som un oasi a Aragó, dels pocs mitjans crítics amb el poder. Per això, considerem aquesta denúncia com un intent per a acoquinar-nos en un nou atac per via judicial a la llibertat de premsa i el dret a la informació”. Al seu torn, asseguren que “si no publiquéssim no seria per prudència sinó per por, i està en la idiosincràsia de la premsa lliure vèncer aquesta por i defensar el dret a publicar de la millor manera possible: publicant”.


Un context de persecució

Als articles publicats a AraInfo s’expliquen les quantitats subvencionades i els objectius presentats per a la concessió d’aquestes subvencions per part d’Iniciativas Empresariales Ebro, incloent-hi aspectes com a mínim rocambolescos: un passeig comercial i un servidor web que no existeixen. A més, s’inclou la comunicació rebuda per AraInfo, via correu electrònic, de la marca Loco Polo —la marca usada per Iniciativas Empresariales Ebro en la primera subvenció— aclarint que “no té cap vinculació ni ha estat informada sobre la sol·licitud de subvenció realitzada”.

Als articles publicats a ‘AraInfo’ s’expliquen les quantitats subvencionades i els objectius presentats per a la concessió d’aquestes subvencions, incloent-hi un passeig comercial i un servidor web que no existeixen

Des del mitjà afirmen que “complint amb la nostra obligació d’oferir informació veraç, de qualitat i contrastada, aportem context suficient perquè la nostra comunitat lectora i la ciutadania en general tinguin les eines per a formar-se la seva pròpia opinió en benefici d’una societat democràticament madura”. Per això van considerar rellevant que al capdavant de l’empresa denunciant es trobi el fill del fundador de Escuela y Despensa, associació social, cultural i empresarial, després fundació, de la qual també va ser tresorer. Ells van ser qui van interposar el contenciós contra el Centre Social Comunitari Luis Buñuel, que va acabar sent desallotjat el febrer de 2023 per l’Ajuntament de Saragossa, aleshores liderat Jorge Azcón (PP) —ara president del Govern d’Aragó—, i per l’actual alcaldessa de Saragossa, Natalia Chueca (PP). De la mateixa manera, han detallat com Saragossa en Comú ha demanat explicacions per aquesta subvenció sense trobar resposta del Govern municipal.

Els atacs a la llibertat de premsa han estat una constant durant els últims anys a l’Estat espanyol. Els exemples que trobem a l’hemeroteca són abundants: el de la periodista de Diagonal (ara El Salto) Ter García el 2014, el del fotoperiodista Raúl Capín el 2016 o el de Verónica Landa —periodista d’Izquierda Diario— el 2018. El juny de 2023, el mitjà de comunicació Argia va comparèixer en roda de premsa —després de difondre el comunicat Periodisme no és delicte— per a denunciar l‘intent de censura d’una multinacional minera. Al novembre d’aquest any, la Directa llançava el comunicat Periodisme no és terrorisme després de la imputació del seu periodista Jesús Rodríguez en el cas del Tsunami Democràtic.

Recentment, hem conegut que Carlos Sosa, director de Canàries Ara, mitjà associat a eldiario.es, s’enfronta a vint-i-tres anys de presó. El passat 15 de febrer, es va celebrar el judici contra el periodista José Manzaneda, víctima d’una altra denúncia per injúries, calúmnies i incitació a l’odi, de la qual finalment ha estat absolt “emparat pel dret fonamental a la llibertat d’expressió”. I aquest dijous, 29 de febrer, després de declarar en el jutjat dos dies abans, va ser arxivada la querella per injúries contra el director de Nortes, Diego Díaz, per un article d’opinió. Tampoc podem oblidar els casos de Pablo González i de Julian Assange.

‘AraInfo’ llança la campanya #AraInfoSinMordazas per la llibertat d’informació, mitjançant la qual demanen el suport de la seva comunitat i de totes aquelles persones i col·lectius que defensen el periodisme crític i independent

“En la majoria d’aquests processos-mordassa contra mitjans i periodistes, la fi última és la intimidació. L’objectiu és silenciar, espantar i censurar. La conseqüència és el desgast dels recursos humans, econòmics i psicològics dels mitjans i periodistes víctimes d’aquests atacs”, advertia en 2022 Reporters Sense Fronteres. En 2018, l’IPI (International Press Institute) va posar el focus en l’atemptat contra la llibertat d’informació que suposen les querelles a periodistes. Quatre anys abans, l’IPI ja havia liderat una missió internacional per a analitzar l’impacte d’aquestes querelles sobre la llibertat de premsa. L’informe que va seguir a aquesta missió va concloure que “les lleis d’injúries i calúmnies d’Espanya no compleixen amb els estàndards internacionals sobre llibertat d’expressió”. L’informe també va reflectir la preocupació per “la vulnerabilitat en la qual es troben aquells mitjans locals i alternatius que manquen dels recursos financers i jurídics” davant l’ús d’aquesta mena de lleis contra els seus periodistes.

“El grau de vulnerabilitat dels mitjans lliures depèn en gran manera del suport mutu, i creiem fermament que si intenten censurar a un mitjà, perdem tots els mitjans”. Això és el que afirmen des d’AraInfo i per aquest motiu llancen la campanya #AraInfoSinMordazas per la llibertat d’informació, mitjançant la qual demanen el suport de la comunitat que fa possible aquest mitjà —les seves persones subscriptores, col·laboradores i lectores— i de totes aquelles persones i col·lectius que defensen el periodisme crític i independent.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU