El passat 9 de maig, el Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat catalana convocava la subhasta pública d’un total de 47 immobles procedents d’herències intestades, és a dir, on les antigues propietàries havien mort sense deixar un testament específic. Els 47 habitatges estan situats arreu de Catalunya, a poblacions com Badalona, Tordera, Tarragona o Tremp. Amb l’objectiu d’aturar el procés, més d’un centenar de persones han okupat aquest divendres 15 de juny la conselleria d’economia i han afirmat que no abandonaran l’edifici fins que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, els ho garanteixi.
El bloc del carrer Llibreteria, situal al barri Gòtic, va ser retirat del catàleg de la venda pública per part de la Generalitat a principis del mes de juny, després de la pressió veïnal exercida per aconseguir-ho
La subhasta inclou deu habitatges situats a la ciutat de Barcelona, a més de l’edifici complet del número 16 del carrer Llibreteria. Aquest bloc va ser retirat del catàleg de la venda pública per part de la Generalitat a principis del mes de juny, després de la pressió veïnal exercida per aconseguir-ho. Un dels habitatges que sí que hi estarà inclòs és el situat al número 14 del carrer Blasco de Garay al Poble-sec. L’habitatge, però, va ser okupat pel Sindicat de Barri el passat 1 de juny. “Vivim en un context on l’augment dels preus del lloguer se situa al 10%, on en barris com el nostre les veïnes han de destinar una insuportable part del seu salari a pagar el lloguer, on hi ha més de 300 famílies esperant pis a la mesa d’emergència i on, per a respondre a tot això, només comptem amb un 1,3% d’habitatge públic”, argumentaven des del col·lectiu, exigint que aquest pis passi a ser habitatge social per a les persones que ho necessiten.
Des dels col·lectius en defensa al dret a l’habitatge afirmen que “aquesta decisió és una declaració de guerra a totes aquelles que patim l’exclusió habitacional”. Per això exigeixen que s’aturi immediatament tota la subhasta, “que la Generaltat abandoni la pràctica de vendre els habitatges que hereta i que es comprometi a ampliar el parc d’habitatge públic i assequible”.
Amb la venda dels lots subhastats, el govern català preveu obtenir “un mínim de 4.981.900 euros”, un import “que pot ser millorat a l’alça” en funció del resultat final del concurs. D’acord a la legislació, els fons aconseguits haurien de ser destinats a “establiments d’assistència social o a institucions culturals preferentment del municipi o la comarca on tenia la darrera residència el causant”.