Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Parlament de Catalunya aprova suspendre de sou i feina els sis mossos investigats per l’agressió racista al Bages

Per ara, el departament d'Interior només ha canviat de destinació els agents implicats a l’espera de la resolució judicial, però avui, la cambra catalana, a proposta de la CUP, insta el Govern a prendre unes mesures que contempla el mateix reglament de règim disciplinari del cos. La resolució ha comptat amb els vots a favor d'En Comú Podem i ERC, l’abstenció de Junts per Catalunya, PSC i PP, i els vots en contra de Ciutadans

| Àlex Verdejo

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va assegurar que quan tingués els noms i els cognoms dels autors i dels encobridors de l’agressió racista contra Wubi a Sant Feliu Sasserra (Bages), n’exigiria l’expulsió immediata, però va afegir que només ho podia dir un jutjat de Manresa. Ara bé, el que va obviar és que el reglament disciplinari dels Mossos d’Esquadra recull que el procediment penal no impedeix la instrucció dels expedients disciplinaris i mesures cautelars i que l’article 5 contempla la suspensió de funcions per més d’un any i menys de sis amb pèrdua de retribucions per la comissió de faltes molt greus. Entre aquestes, es troba tota actuació que, entre altres, signifiqui discriminació per raó de raça.

Les mesures contemplades en el cas de faltes molt greus són les que ha votat el ple del Parlament, arran d’una proposta de resolució presentada per la CUP amb l’objectiu de garantir una tolerància zero amb els abusos policials. Amb els vots favorables de la formació anticapitalista, En Comú Podem i ERC; l’abstenció de Junts per Catalunya, PSC i PP, i l’oposició de Ciutadans, la cambra insta el Govern de la Generalitat a suspendre de sou i feina els sis agents. La resposta de la conselleria liderada per Miquel Buch no s’ha fet esperar i, segons informava eldiario.es aquesta mateixa tarda, no suspendrà els agents, però mantindrà el canvi de destí.

Des que la Directa i Catalunya Ràdio van publicar la gravació d’àudio de l’agressió policial racista, la resposta dels agents al desenvolupament de la investigació ha generat polèmica. Els sis agents antidisturbis de les ARRO dels Mossos s’han negat a declarar i a practicar la prova pericial de reconeixement de veu que permetria identificar quins agents van vexar i humiliar i quins ho van permetre, sol·licitada pel jutjat d’instrucció 5 de Manresa. Alhora, els caps de l’ARRO de la Regió Policial Central han assegurat que no poden reconèixer les veus dels seus subordinats perquè tenen un tracte “ocasional” amb ells. Amb tot, segons va publicar eldiario.es, la defensa, en un escrit del 9 de juny, va sol·licitar al jutge “deixar sense efecte” la roda de reconeixement prevista perquè el jove pogués identificar els agents que van agredir-lo.

Des de SOS Racisme –entitat que s’encarrega de l’acusació contra els agents implicats–, Alícia Rodríguez ha denunciat que “el corporativisme” està obstaculitzant la investigació policial i “suposa una estratègia d’encobriment”. Una reacció, afegia, que s’han trobat en moltes ocasions. De fet, en un comunicat, l’entitat subratllava que  el cas de Wubi “ve determinat pel context de manca de mecanismes de control, impunitat, racisme i corporativisme policial en què els agents treballen”.

Durant el ple també ha quedat aprovada, en aquesta ocasió amb el vot favorable de Junts per Catalunya i l’oposició del PSC, una altra proposta de la CUP per crear una comissió d’investigació per analitzar els mecanismes interns de control, avaluació i correcció així com la possibilitat d’implementar mecanismes independents de control i fiscalització de les actuacions policials.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!