Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

El personal de muntatge del Sónar es manté en vaga "per la negativa de Fira de Barcelona a seure a negociar"

Finalitza sense acord la sessió de mediació entre el col·lectiu de 'riggers' (treballadores de muntatge d'instal·lacions efímeres) de la subcontractada per Fira de Barcelona i el consorci firal. Les empleades, assessorades jurídicament pel Col·lectiu Ronda, reclamen que en el nou concurs de licitació del servei que la Fira va convocar per sorpresa el 28 de juny s'hi inclogui les condicions del personal actual i que es reclami quin compromís d'assumir la subrogació del personal actual tindrà la nova concessionària. El conflicte esclata quan just demà havia de començar el muntatge de les estructures del famós festival de música electrònica

Protesta d'un grup de 'riggers' divendres passat al recinte firal de Montjuïc | Arxiu

El personal de muntatge d’estructures aèries efímeres per a esdeveniments i espectacles (riggers, en l’argot del sector) que treballa per a Fira de Barcelona, manté per ara la convocatòria de vaga a partir de demà, 11 de juliol, convocatòria que el col·lectiu de treballadores, agrupat al Sindicat de Riggers (SDR), ja va fer pública dijous passat. Justament demà s’ha d’iniciar el muntatge de totes les instal·lacions pel Festival Sónar de música electrònica, que s’ha de celebrar a les instal·lacions de la Fira a Montjuïc (Barcelona) i a l’Hospitalet de Llobregat, a partir del 18 de juliol.

La crida a la vaga es produeix en reacció al concurs de licitació del servei de rigging que Fira de Barcelona va decidir convocar el passat 28 de juny, “per sorpresa”, segons que explica Isaac Flix, muntador i membre del SDR. Els muntadors del consorci firal estan subcontractats a través d’una unió temporal d’empreses (UTE Rigging, integrada per les societats Azvi, SA i Rope Management, SLU) i tenen contractes fixos discontinus. “Quan acabi el contracte, aquesta societat deixa d’existir”, apunta Quim Español, advocat de la cooperativa de serveis jurídics laborals Col·lectiu Ronda, que assessora els riggers en aquest conflicte. El nou concurs ha estat convocat per al pròxim mes d’octubre.

El cas dels riggers de Fira de Barcelona és una excepció, ja que la majoria de treballadores d’aquest sector operen en règim d’autònom –”en realitat, falsos autònoms”, s’apunta des del Col·lectiu Ronda. Així passava en el hòlding firal, però fa algun temps el col·lectiu muntador van aconseguir que es reconegués la seva relació laboral i que se subscrivís un conveni col·lectiu. L’aglomerat de muntadors que treballen per la Fira és d’una cinquantena, però en els muntatges de més envergadura pot arribar a ocupar un centenar de persones.

El col·lectiu mobilitzat consideraria “una greu vulneració del dret a vaga” que Fira de Barcelona busqués personal substitut per garantir el muntatge del Sónar, com s’ha publicat aquests dies, i alhora creu que és impossible que és fes amb les garanties de seguretat mínimes

Tal com explica Quim Español, el conflicte laboral s’origina perquè el concurs de licitació del nou servei s’ha publicitat sense incorporar-hi “els requisits legals corresponents a la subrogació dels treballadors” que actualment desenvolupen aquestes tasques “per part de l’empresa que es faci càrrec de la contracta”. La Llei de contractes del Sector Públic estableix que, en el plec de condicions que s’adreça a totes les licitadores aspirants a l’adjudicació d’un servei, s’inclogui tota la informació pertinent sobre les condicions del personal laboral que en moment de convocatòria hi està adscrit i requereix també que en les ofertes s’hi expressi la voluntat o no d’assumir aquesta massa laboral. Encara que la subrogació no és un requisit obligatori,  que és un element a valorar.

Amb tot, des del Sindicat de Riggers es denuncia que el concurs convocat per Fira de Barcelona no compleix amb aquests requisits legalment establerts i “no fa cap mena de referència als treballadors”. Un personal que “en molts casos porta més de dotze anys treballant per a Fira de Barcelona i figura entre el més capacitat del seu sector”, apunta Isaac Flix, una especialitat laboral que, detalla, “obliga a treballar amb gran precisió i amb tempos molt ajustats. En vuit hores has de muntar tota la instal·lació d’un esdeveniment, vigilant molt perquè no falli res, i en tres hores desmuntar-lo. I amb el risc de treballar en alçada”.

Un grup de muntadors aquest matí davant de la seu de Fira de Barcelona, a la plaça d’Espanya de la capital catalana |Arxiu

La sortida a concurs, amb les condicions actuals, fa que “la continuïtat de la majoria de persones contractades estigui en greu perill”, assenyala Quim Español. Aquest matí hi havia convocat un acte de mediació als Serveis Territorials de Barcelona del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat catalana, per intentar un acord que desbloquegés la convocatòria de vaga. Però l’acord no ha prosperat, ja que, tal com assenyala l’assessor jurídic del col·lectiu vaguista “Fira de Barcelona no ha mostrat cap voluntat d’asseure’s a la taula a negociar, i nosaltres només volem negociar amb Fira de Barcelona perquè entenem que l’empresa subcontractada, que és qui ha vingut, no té capacitat negociadora ni pot assumir el que nosaltres reclamem”. A mitja tarda, la conciliació s’ha donat per conclosa i la convocatòria de vaga seguia en peu.


L’espantall de l’esquirolatge

L’actual conflicte laboral pot afectar de forma immediata el festival Sónar, les instal·lacions del qual s’havien de començar a preparar demà mateix. Des del col·lectiu vaguista es remarca que “en cap cas tenim cap voluntat de perjudicar el Sónar, esdeveniment amb el qual molts de nosaltres tenim prou afinitat”, i també que “en cas que s’assoleixi un acord a temps, manifestem el nostre compromís de complir el termini perquè tot estigui a punt el dia de la inauguració”, apunta Isaac Flix. En canvi, atribueixen a la manca de voluntat negociadora del consorci firal la situació d’encallament actual. “Això s’arreglaria molt fàcilment –apunta Quim Español–. Entenem que ara mateix potser no s’és a temps de modificar la licitació del concurs abans de demà; però un compromís escrit de modificar-lo seria suficient”.

Els representants dels riggers mobilitzats també precisen que la postura que públicament ha adoptat la direcció del Sónar vers aquest conflicte ha estat sempre respectuosa amb la nostra posició. En canvi, atribueixen a Fira de Barcelona (consorci públic del qual formen part l’ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Cambra de Comerç de Barcelona) les notícies que han aparegut aquests últims dies, que aventuraven la possibilitat que es pogués contractar una altra empresa o personal autònom per complir el compromís de muntar el festival musical en cas que la convocatòria de vaga es mantingui. Aquesta situació suposaria, segons Quim Español, “un cas flagrant d’esquirolatge, a part d’una mesura totalment prohibida per la regulació laboral, ja que suposa una greu vulneració pel que fa al dret fonamental a la vaga”. Però des del col·lectiu de riggers també es pensa que “serà molt difícil que ho puguin fer. Hi ha molt pocs professionals especialitzats, uns 300 a tot l’estat, i som un sector molt cohesionat, ja que molts ja ens han expressat la seva solidaritat”.


Actualització: un jutjat desestima aplicar mesures cautelars i permet que altres empreses facin el muntatge

La jornada de dijous 11 de juliol, amb la vaga sol·licitada pel col·lectiu rigger ja vigent, va començar amb algunes desenes de treballadors concentrats davant de les oficines de Fira de Barcelona, a la plaça d’Espanya, just en un dels sectors on s’havia de començar el muntatge de les instal·lacions del festival Sónar, afectat per la convocatòria. A mig matí, fonts del Sindicat de Riggers explicaven que personal d’una empresa portuguesa del mateix sector, que respon a la raó social Evil Angel Rigging, amb seu a Lisboa, del tot aliena a la concessió, havia estat contractada per muntar les estructures aèries de la cita musical.  Durant les hores següents, les mateixes fonts sindicals apuntaven a dues empreses més, amb seu a Barcelona, que estaven col·laborant amb el muntatge, Rigging Bcn i Fluge.

Representants del Sindicat de Riggers amb el seu advocat, Quim Español (Col·lectiu Ronda) en roda de premsa el dilluns 15 de juliol |Eloi Latorre

Fonts de Fira de Barcelona, per la seva banda, van reconèixer la substitució tot argumentant que una clàusula del contracte amb la concessionària del servei, UTE Rigging, contempla la possibilitat de buscar una alternativa en cas que la tasca no es pugui dur a terme. Quim Español, del Col·lectiu Ronda, assessor jurídic del col·lectiu en vaga, considera que “tècnicament això pot ser cert, però no hi pot haver una clàusula que estigui per sobre d’un dret fonamental com és el dret a la vaga. Aquesta clàusula respon al fet que, per raons operatives, UTE Rigging no pogués prestar un servei, cosa que no ha passat mai en els anys que ha durat l’adjudicació”. L’advocat dels riggers mobilitzats recorda que “UTE Rigging és una empresa que només treballa per a Fira de Barcelona i també és el seu únic proveïdor pel que fa a serveis de rigging“.

El dimarts 16 de juliol, sis dies després de l’inici de la vaga, el Jutjat del Social número 27 de Barcelona ha decidit desestimar la demanda de mesures cautelars sol·licitada pel col·lectiu de treballadors en vaga i avala d’aquesta forma la contractació d’altres empreses per part de Fira de Barcelona. El dictamen judicial argumenta, entre altres raons, que la demanda dels vaguistes faria que els drets d’una minoria passessin per davant de les usuàries del festival i de “l’interès general” que representa per a Barcelona un esdeveniment cultural i econòmic com el Sónar. Per cert, el magistrat titular d’aquesta dependència judicial és de fa alguns mesos el jutge Santiago Vidal, que hi ha estat destinat fa poc després d’una inhabilitació de dos anys per participar en la redacció d’un projecte de constitució per a una república catalana independent. Fonts del Sindicat de Riggers han assegurat que “respectem les decisions del jutge, encara que creiem que s’estan vulnerant els drets de tots els treballadors” i que “continuarem mobilitzant-nos fins que aconseguim que Fira de Barcelona s’assegui a la taula a negociar”.

La denúncia per vulneració del dret a vaga sí que va ser admesa a tràmit el dia abans pel mateix jutjat, que va fixar la vista sobre les mesures cautelars reclamades pel col·lectiu vaguista pel dia seguent.  “Reclamem que es prenguin totes les mesures per tal que es garanteixi el dret a fer vaga”, explicava el mateix dilluns Quim Espanyol: unes mesures que podrien passar des de l’ordre d’aturar els treballs de preparació del Festival Sónar a càrrec de terceres empreses fins a fer desmuntar el que fins ara s’ha instal·lat. Amb tot, des del Sindicat de Riggers, s’apunta que “el nostre objectiu en cap cas és aturar el Sónar sinó garantir la continuïtat dels nostres llocs de treball, i lamentem molt la situació que s’està produint”, de manera que “per part nostra seguirem amb voluntat de negociar amb Fira de Barcelona sigui quina sigui la decisió judicial”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU