Dia 4 del nou rebut de la llum a l’Estat espanyol. El quilowatt hora en l’hora punta costa 29,99 cèntims, més que el doble que la mitjana de l’any passat. En els tres anys que du Pedro Sánchez al capdavant del govern espanyol, poques han estat les ocasions en què una mesura ha despertat una crítica tan unànime i compartida entre organitzacions i partits de totes les procedències ideològiques. La nova tarifa de la llum, que entrava en vigor l’1 de juny, després de diversos mesos consecutius d’increments en el preu de l’electricitat, amb prou feines ha trobat suports fora del govern. Les primeres manifestacions de rebuig tenen lloc aquest dissabte 5 de juny des de les 6 de la tarda a una vintena de capitals de l’Estat espanyol, a partir de convocatòries anònimes a través de les xarxes socials. Als Països Catalans, n’hi ha convocades a València, Castelló, Tarragona, Lleida, Barcelona i Palma.
En l’àmbit de les organitzacions polítiques d’esquerra, Unides Podem (que governa en coalició amb el PSOE a l’executiu estatal) s’ha quedat sola defensant una mesura que el ministre de Consum, Alberto Garzón, va definir per a posterior escarni generalitzat cap a ell com un “exercici de pedagogia”. L’eslògan de govern –”Estalviar et serà més fàcil”– no resulta massa creïble quan el mateix executiu va confessar que l’objectiu de la reforma no és “reduir el preu de l’electricitat de manera immediata”, sinó buscar un consum més eficient i distribuït per evitar pics i costoses inversions en infraestructures.
“Com a mínim, la CNMC hauria d’anunciar que s’han produït preus anòmals i iniciar una investigació, però fins ara no ha dit res”, assenyala Rubén Sánchez, de FACUA
Però no és només un problema de comunicació. El que hi ha darrere de la mesura és un cop tarifari en tota regla, que afectarà especialment les consumidores més vulnerables i beneficiarà, sobretot, a les grans elèctriques, tal com denuncia Rubén Sánchez, portaveu de l’organització de consumidores FACUA. I aquest cop de tarifa no es limita a la reforma que va entrar en vigor l’1 de juny, sinó que ve d’abans. Segons ha explicat el representant d’aquesta entitat a El Salto, el nou rebut “provocarà pujades directes a moltíssims consumidors”, però a això se li suma, apunta Sánchez, els increments en el preu de l’electricitat “que havien plantejat les elèctriques des dels mesos anteriors de forma aliena al Govern”.
Al maig, la factura de la llum ja va créixer un 45% respecte al mateix mes del 2020, una pujada que només es pot entendre com una estratègia de les elèctriques per “inflar els preus de forma deliberada”, assegura Sánchez. Un augment en els preus de l’electricitat que, segons aquest activista, va ser especialment “anòmal”, ja que es va produir en els dies previs a l’aprovació al Consell de Ministres, també l’1 de juny, de l’avantprojecte que pretén retallar en 1.000 milions els anomenats beneficis caiguts de cel de les companyies elèctriques. “Com a mínim, la CNMC [Comissió Nacional dels Mercats i la Competència] hauria d’anunciar que s’han produït preus anòmals i iniciar una investigació, però fins ara no han dit res”, assenyala. El resultat d’aquesta combinació és un “cop de tarifa brutal” que afectarà especialment a les llars amb menys recursos, segons Sánchez.
El nou rebut, explica Sánchez, només contempla possibilitats d’estalvi per als “consumidors que puguin adaptar els seus perfils de consum”. I a major nivell adquisitiu, més capacitat d’adaptació, continua, “perquè una família que tingui a casa seva un acumulador elèctric pot emmagatzemar l’electricitat en horari vall per després utilitzar-la en els horaris punta i pla, però la immensa majoria no té acumuladors; també hi ha moltes famílies de baix nivell adquisitiu que no tenen rentadores i rentavaixelles programables per posar-les a funcionar de matinada”.
Un dels principals arguments del Ministeri de Transició Ecològica per defensar el nou rebut és el fet que es reduirà la part fixa de la factura per donar-li més protagonisme a la part del consum. Però les veus crítiques amb el nou sistema de càlcul no és suficient per compensar l’increment del preu mitjà del quilowatt / hora que sorgeix amb aquest nou sistema. La baixada de la part fixa de la factura és “molt reduïda”, lamenta Sánchez, sobretot, postil·la, si es té en compte que durant el Govern de Mariano Rajoy aquesta ja havia pujat més d’un 100%.
“És hora que el Govern deixi de posar el pes de la transició ecològica a les llars més vulnerables i afronti una veritable reestructuració de sistema energètic”, diu Lorena Cabrerizo, d’Anticapitalistes
Lorena Cabrerizo, membre d’Anticapitalistes (associació política d’esquerres que l’any 2019 es va desmarcar de Podem) assenyala que aquesta mesura suposa “un nou incompliment de Govern de coalició” que” premia els més rics i castiga els que menys tenen”, mentre els guanys de les grans elèctriques augmenten. “És hora que el Govern deixi de posar el pes de la transició ecològica a les llars més vulnerables i afronti una veritable reestructuració de sistema energètic”, assegura. “Per 2023, prometen acabar amb els beneficis caiguts de cel de les elèctriques”, però “la realitat és que des de fa dos dies estem pagant un 41% més en la nostra factura”, conclou Cabrerizo.
“La casa per la teulada”
Per a l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) el nou rebut comportarà “un increment exponencial de les primeres factures”. L’opacitat del model i del sector elèctric, així com la falta de preparació prèvia de la ciutadania i un desconeixement generalitzat sobre el nou model, pot portar a la paradoxa que els majors augments es donin entre les famílies més vulnerables. L’APE posa un exemple sobre el grau de coneixement de la població sobre elements bàsics del mercat elèctric: tres de quatre llars desconeixien fa mig any la diferència entre el mercat regulat i el mercat lliure.
Aquest previsible augment en el rebut de la llum en les famílies més vulnerables pot derivar en un creixement dels impagaments i dels deutes, segons l’entitat que denuncia els efectes de l’anomenada pobresa energètica, cosa que pot portar al fet que aquestes llars “quedin encara més desprotegides” una vegada que acabi la moratòria de talls de subministraments prevista per al 9 d’agost. “També s’obre la possibilitat que moltes famílies que han anat pagant les seves factures amb dificultats no puguin fer front als pròxims rebuts”, s’adverteix des de l’APE.
Per a l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) el nou rebut comportarà “un increment exponencial de les primeres factures” i amb ell, un possible augment dels impagaments i la desprotecció de famílies més vulnerables
El col·lectiu sosté que el nou model de rebut –que persegueix disminuir la demanda d’electricitat a les hores punta– és clarament discriminatori, ja que se sustenta, en la pràctica, en “els que més difícil ho tenen” i que les llars amb més recursos tindran capacitat per a triar si utilitzen els trams o no, però en tots dos casos podrien afrontar el pagament de la factura; en canvi, les famílies vulnerables estaran obligades a utilitzar-los si no volen pagar més, una diferència que podria ser “determinant”, s’afirma des de l’APE, en la seva capacitat d’afrontar el pagament dels rebuts i la continuïtat dels subministraments.
L’estalvi –si no es torna a disparar el preu majorista de l’electricitat, és clar– és possible amb aquesta nova estructura del rebut, però requereix concentrar entre el 40% i el 50% del consum en l’horari vall, és a dir, a la nit o els caps de setmana. Un factor que pot xocar amb el fet que el 64% de la població viu en pisos, es recorda des de l’APE: “Li estem dient a una família que per estalviar haurà de posar la rentadora o el rentaplats a la nit o els caps de setmana sense tenir en compte la convivència amb el veïnat del bloc i els problemes associats als sorolls, paret amb paret, terra amb sostre. Es tracta de la clàssica mesura presa en els grans despatxos sense conèixer la realitat dels barris”.
“Potser el govern hauria d’haver treballat des del principi en les reformes en profunditat [del sistema elèctric] abans de situar tota la responsabilitat en la ciutadania del carrer, que amb prou feines s’endinsa en una nova crisi”, diuen des de l’APE
La nova factura –denuncia igualment aquest col·lectiu– situa “gran part de la responsabilitat en el preu final de les factures en les famílies i no en el model energètic i les seves deficiències i els períodes horaris no tenen en compte la realitat social de la ciutadania”. Un fet que, per a aquesta entitat, suposa “començar la casa per la teulada”. El govern hauria d’haver començat, més aviat, amb les altres dues mesures que ha anunciat gairebé al mateix temps: acabar amb els “beneficis caiguts de cel” de les elèctriques, que podria reduir en un 4,8% la factura elèctrica, o amb la creació de Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric, amb el qual pretén deixar fora de la part fixa del rebut 7.000 dels 17.000 milions de costos regulats, cosa que abaratiria el rebut de la llum.
“Potser el govern hauria d’haver treballat des del principi en aquestes dues reformes i preparar-ne altres en profunditat abans de situar tota la responsabilitat en la ciutadania del carrer, que amb prou feines va endinsar-se en una nova crisi socioeconòmica arran de la pandèmia”, apunten.
Article publicat originalment a El Salto Diario.