Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Sindicat d’Habitatge de la Verneda i la Pau atura el desnonament d'una família amb una filla de tres anys

Tot i que el pis del barri de la Verneda de Barcelona és del gran tenidor Talisman Capital i la família compta amb un informe de vulnerabilitat, la setmana passada va arribar l'ordre de desnonament. El sindicat d'habitatge del barri s'ha mobilitzat i ha aconseguit aturar-lo. El 2019, La propietat va ser objecte d'una campanya del moviment pel dret a l'habitatge perquè es negava a negociar lloguers socials per a 433 immobles que havia comprat a la Sareb

| Pau de la Calle

Tot ha anat molt de pressa. La setmana passada, Javi, Cris i la seva filla de tres anys van rebre una ordre de desnonament per avui dia 15 d’abril. La família va okupar un pis de l’empresa inversora Talisman Capital fa cinc mesos al barri de la Verneda de Barcelona, després de veure’s abocats a marxar de casa seva perquè no podien fer front al lloguer. Tots dos s’havien quedat sense feina.

Des del Sindicat d’Habitatge de la Verneda i la Pau denuncien que la propietat ha aprofitat un procediment judicial antic obert contra unes altres persones “per agilitzar-ho”: “Sabem que el procés està obert des de 2018 i que ja hi havia hagut diversos intents de desnonament”, explica Àlex, membre del Sindicat. Les anteriors inquilines van marxar després d’acceptar diners per part de la propietat -expliquen- però des de jutjats no s’ha tingut en compte. Finalment, però, gràcies a la convocatòria del Sindicat al número 90 de la Rambla Prim, la comitiva ha argumentat que no hi havia “dispositius policials suficients” i el desnonament s’ha ajornat, pendent de nova data.

Malgrat la teòrica suspensió extraordinària dels desnonaments d’habitatge habitual durant l’estat d’alarma, segons dades del Consell General del Poder Judicial, el 2020 només a Catalunya hi va haver 5.737 llançaments, quinze al dia de mitjana

Javi es pregunta “com pots ser que diguin que s’han aturat els desnonaments si fan fora gent de casa seva cada dia”. Malgrat la teòrica suspensió extraordinària dels desnonaments d’habitatge habitual durant l’estat d’alarma a l’Estat espanyol, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el 2020 només a Catalunya hi va haver 5.737 llançaments, quinze al dia de mitjana i la majoria per impagament del lloguer. Amb la normativa estatal, el Reial Decret 926/2020, és necessari acreditar una situació de vulnerabilitat econòmica a causa de la COVID-19, però la normativa catalana anava més enllà. El decret llei 17/2019 estipulava que els grans tenidors haurien d’oferir lloguer social a les famílies vulnerables, també a qui estigués okupant, però va ser tombat pel Tribunal Constitucional el passat mes de gener. A més, el decret llei 37/2020 ,“de reforç de la protecció del dret a l’habitatge davant els efectes de la pandèmia de la COVID-19”, que va entrar en vigor el passat mes de novembre, no ha evitat aquests mesos que des de jutjats s’ordenessin desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat en habitatges de grans propietaris. Alhora, Mossos d’Esquadra no ha tingut en compte les condicions de la normativa en els casos de desnonaments exprés i no estan sol·licitant informes a serveis socials.

 

Javi Cris i la seva filla són una família vulnerable, però tot i això, el Sindicat lamenta que la magistrada del jutjat de primera instància número 52 de Barcelona ha fet cas omís de l’informe de vulnerabilitat. Hi ha casos en què la presentació de l’informe sí que ha aconseguit aturar el desnonament, però sovint in extremis, el mateix dia de l’execució, amb tota la incertesa i patiment que comporta per a les famílies.


Un gran propietari amb pisos de la Sareb

En aquest cas de la Verneda, el gran propietari és una empresa inversora, Talisman Capital, que va tancar el 2019 amb més de 46 milions d’euros en actius. A finals d’aquell any, el Grup d’Habitatge de Sants va impulsar la Plataforma Trenquem Talisman per denunciar que es negava a negociar lloguers socials per a 433 immobles que havia comprat a la Sareb. El 2018, l’anomenat ‘banc dolent’, va vendre un paquet d’habitatges a Talisman vinculada al ‘servicer’ Ahora Asset Management, per només 40.500 euros de mitjana cada un i l’objectiu de l’empresa ha estat fer fora les persones que hi viuen per poder comercialitzar-los. La majoria de pisos, segons Sareb, ja tenien procediments judicials oberts per okupació.

Talisman Capital està  dirigida per Proyectos Anairda i controlada per aquesta, Ahora Asset Management i Real & Health SL. Francisco Javier Hernández Martín, que administra Anairda, és qui va signar l’operació de compravenda de la Sareb a Talisman i un dels fundadors del servicer independent Ahora Asset Management. Hernández Martín té un llarg recorregut pel sector i, segons consta al web d’Ahora Asset Management, va treballar per al Grupo Lar i a Aguirre Newman, la consultora immobiliària que va fundar el germà de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!