Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

VÍDEO | El veïnat atura 'in extremis' els enderrocs al centre històric de Santa Coloma de Gramenet

Entitats i afectades acusen Núria Parlon d'actuar com "una piconadora". Convoquen una manifestació aquest dijous a les set de la tarda a la plaça de la Vila

Vuit del matí de dimecres 30 de maig al carrer del Pedró, a la Ciutat Vella de Santa Coloma de Gramenet. Veïns i veïnes treuen cadenes i cadenats, es lliguen a les portes i reixes de l’edifici del número 14, actualment buit i que havia estat la primera seu de l’Acadèmia Manent, escola de primària per on han passat nombroses generacions de colomenques. Malgrat haver-se avançat a l’arribada dels operaris de l’empresa d’enderrocs Garriga, aquest hi accedeixen per darrere i comencen a esbotzar a cops de mall una de les parets mestra. L’actuació forma part del PERI Ciutat Vella II, molt criticat per algunes entitats del municipi i que inclou la construcció d’un gratacel de tretze plantes a un dels extrems de la plaça de la Vila i l’enderroc de cases antigues però en bon estat de conservació.

Creix la indignació. La gent concentrada al carrer tomba les tanques d’accés al solar contigu i se situen sota la paret que pretenen enderrocar. Els operaris no tenen més remei que aturar l’actuació. Cap responsable de l’equip de govern de Núria Parlon s’apropa al punt de conflicte. Montse Oller, portaveu de l’acabada de crear plataforma Salvem la Ciutat Vella de Santa Coloma, denuncia que l’alcaldessa està actuant com “una piconadora”. Mentrestant, a la plaça de la Vila s’hi concentra més gent, famílies amenaçades de desallotjament, i d’altres que veuen perillar el jardí de casa seva. Carlos Villagrasa, defensor de la Ciutadania del consistori, parla amb les concentrades i els transmet la seva voluntat d’obrir un expedient d’ofici.

Tot seguit s’improvisa una assemblea i es decideix constituir una comissió de diàleg amb el consistori, alhora que d’altres persones opten per tancar-se a la casa on s’havien iniciat els enderrocs

Poc després arriba una patrulla de policies locals. “Venim en nom de l’ajuntament a comunicar-vos que hi ha la voluntat d’aturar les obres i dialogar”, els agents posen com a condició que es pugui entrar als immobles a netejar, no pas a enderrocar. Una dona encadenada a la reixa del solar expressa les seves desconfiances: “no cal que netegeu, ja ho farem nosaltres, i volem que vingui el regidor Jordi Mas (Urbanisme) a dir-nos-ho i si pot ser, per escrit”. Tot seguit s’improvisa una assemblea i es decideix constituir una comissió de diàleg amb el consistori, alhora que d’altres persones opten per tancar-se a la casa on s’havien iniciat els enderrocs. Els operaris recullen les eines i marxen.

A mitja tarda, el servei de premsa consistorial ha emès un comunicat on afirma que “SOM Gramenet [principal grup municipal de l’oposició, amb sis regidors] menteix i està fent un ús partidista sobre el reinici d’aquest projecte urbanístic, amb l’objectiu d’aturar la reforma d’una zona de la ciutat que és a l’espera d’aquestes obres des de fa més d’una dècada”. I afegeix: “l’Equip de Govern indica que els regidors de SOM Gramenet són especuladors i fan mòbing immobiliari quan diuen mentides als veïns i les veïnes afectats i els hi donen informacions errònies”. Des del consistori no s’ha respost a les preguntes de la ‘Directa’ –dues trucades i un correu electrònic–, que hi va contactar des d’un primer moment per conèixer la versió municipal del conflicte.

Entre el veïnat contrari a les obres ningú abaixa la guàrdia. Aquest dijous 31 de maig al matí es tornaran a concentrar per evitar la represa dels enderrocs, i a la tarda han convocat una manifestació que recorrerà el centre del municipi.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!