Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El veïnat de Gavà i Castelldefels uneix forces contra el Pla de Ponent en una marxa reivindicativa

Aquest dissabte, 13 de gener, l'associació Aturem el Pla de Ponent convoca el veïnat dels dos municipis del Baix Llobregat a manifestar-se per exigir la paralització d'una piscina olímpica i una estació de tren, dos projectes inclosos en l'anomenat pla urbanístic de Ponent, que amenaça els terrenys entre el turó del Calamot, la riera dels Canyars i el pla de Queralt

Manifestació contra el Pla de Ponent | Aturem Pla de Ponent

La nova mobilització ciutadana, que convoca al veïnat de Gavà i Castelldefels; arriba un any i mig després de l’inici del procediment jurídic en defensa de la preservació de l’entorn natural del turó del Calamot i els terrenys agrícoles al voltant de la masia de Ca n’Horta, amenaçats pel Pla de Ponent. D’aquesta manera, l’associació veïnal i ecologista de Gavà continua la seva lluita per protegir un corredor “vital” entre el massís del Garraf i el Delta del Llobregat.

El veïnat organitzat concreta en un comunicat que es tracta d’una manifestació cívica en contra del “desenvolupament urbanístic massiu amb impactes ambientals significatius”. “La marxa denuncia projectes innecessaris a la zona com la construcció d’una piscina olímpica en ple episodi de sequera o una nova estació de Renfe a només dos quilòmetres de les actuals estacions de Castelldefels i Gavà”, es pot llegir a la nota de premsa facilitada als mitjans de comunicació dies abans de la protesta. “Tant la piscina de Ca n’Horta com l’estació ‘fantasma’ de Renfe són actuacions que comprometen la viabilitat del corredor biològic Gavà-Delta a través de la riera dels Canyars”, denuncien.

L’execució del projecte suposarà que Gavà, Castelldefels i el barri de la Sentiu quedaran units en una mateixa àrea urbana, amb la urbanització de la muntanya i la zona agrícola situades entre la carretera de la Sentiu i la carretera C-245

Tanmateix, l’actual alcaldessa de Gavà, Gemma Badia (PSC), ha afirmat públicament que el Pla de Ponent preservarà el connector natural entre el Delta i el Garraf. Per a Badia, que considera que els boscos del Calamot no estan gens aprofitats, l’impacte és “el menor que es pot fer”. Segons el consistori local, l’espai natural tal com es troba en l’actualitat no genera beneficis econòmics ni és rendible en termes estrictament monetaris i el Pla de Ponent constitueix “una oportunitat única de recuperar l’espai natural i preservar-lo per al gaudi, alhora que permet donar les respostes necessàries per satisfer les necessitats futures d’habitatge”.

L’execució completa del projecte suposarà que els nuclis de població de Gavà, Castelldefels i el barri de la Sentiu quedaran units en una mateixa àrea urbana, amb la urbanització de la muntanya i la zona agrícola actuals situades entre la carretera de la Sentiu i la carretera comarcal C-245; i la consegüent afectació de l’últim corredor biològic entre el parc natural del Garraf i el Delta del Llobregat. “Amb aquesta nova mobilització volem tornar a deixar clara la nostra oposició i instar a les autoritats a reconsiderar aquest desenvolupament urbanístic sense sentit i preservar el medi ambient i els nostres recursos naturals”, declara Josi Cano, veïna de Gavà i membre de l’associació Aturem el Pla de Ponent. Cano afegeix que tenen clar que la mobilització popular és la força que els impulsa i la via judicial l’eina per aturar-ho.

El veïnat aplegat en l’associació denuncia que el projecte urbanístic residencial actual més gran del territori català implica la urbanització de 186 hectàrees, la tala de més de 12.000 arbres, la destrucció de més de 40 hectàrees de terres de conreu i la construcció de 4.896 habitatges, amb un increment previst de 12.500 nous habitants i 7.500 vehicles privats al municipi gavanenc.

 

Procediment jurídic en marxa

El 15 de febrer de 2022, Aturem el Pla de Ponent va presentar una petició de nul·litat, que va ser desestimada per l’Ajuntament de Gavà l’1 de juliol del mateix any. Aleshores, la comissió jurídica, assessorada per l’expert en dret urbanístic Eduard de Ribot, va dictaminar que en la resolució de l’alcaldia s’havia produït indefensió i l’associació va interposar un recurs contenciós administratiu, amb què es va posar en marxa el procediment jurídic. Cano considera que si el pla s’arriba a executar en la seva totalitat tindrà un impacte “bestial” en tots els sentits, des de la pèrdua de 40 hectàrees de conreus fins a un major risc d’inundacions, a més de la desaparició de flora catalogada i fauna protegida; així com un considerable increment de CO₂ a l’entorn, entre d’altres.

La Plataforma Aturem el Pla de Ponent insta les autoritats a reconsiderar el desenvolupament urbanístic en favor de la preservació del medi ambient i dels recursos naturals locals |Aturem Pla de Ponent

 

Ara, les activistes denuncien que l’administració municipal vol promoure la construcció d’un complex de quatre piscines a la zona de Ca n’Horta “sense tenir en compte l’actual situació de sequera”. En resposta a l’elevat consum d’aigua del sector de la construcció, la plataforma ciutadana Aigua és Vida ha demanat aplicar una moratòria urbanística i aturar el creixement urbanístic al litoral català i revertir els plans urbanístics de l’àrea metropolitana de Barcelona. Josep Maria Comas, membre de l’associació i vocal de la secció Natura de la Unió Muntanyenca Eramprunyà, creu absolutament innecessària una nova piscina quan ja hi ha dues piscines municipals i una altra inutilitzada, al complex esportiu de Can Sellarès. Comas i Cano recorden que Gavà ja disposava d’una piscina pública descoberta a Can Sellarès, compartida amb el municipi veí de Viladecans, però que “paradoxalment”, “l’Ajuntament de Gavà va decidir tancar-la i edificar pisos”.

Des d’Aturem el Pla de Ponent proposen que s’estalviï aquesta inversió milionària i que els diners es destinin a millorar la xarxa ferroviària

D’altra banda, des d’Aturem el Pla de Ponent proposen que s’estalviï aquesta inversió milionària i que els diners es destinin a millorar la xarxa ferroviària. El mes de maig de 2023, una avaria a l’estació de Gavà va provocar l’aturada temporal de la línia 2 de Rodalies. A més, per al veïnat organitzat la construcció implicaria la destrucció de l’entorn històric de la masia de Ca n’Horta, construcció del segle XVII que constitueix una de les més emblemàtiques del municipi. Un altre indret històric afectat per les obres seria un antic poblat ibèric, que es troba a la zona del turó del Calamot on l’ajuntament té previst construir un Centre d’Atenció Primària. Comas assegura que l’Ajuntament de Gavà té constància de l’existència del jaciment arqueològic, però que no té cap intenció de conservar-lo perquè no el considera rellevant.

L’associació veïnal té previst finalitzar la marxa a l’indret on el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible —anteriorment presidit per la socialista Raquel Sánchez, antiga alcaldessa de Gavà i una de les principals promotores del Pla de Ponent— ha anunciat que construirà una nova estació a només dos quilòmetres de les estacions de Gavà i Castelldefels, en una parcel·la de propietat municipal que recentment ha estat objecte de talls d’arbres i arbustos per procedir als mesuraments topogràfics. “No és necessària cap nova estació quan tens la de Castelldefels a només vuit minuts a peu i la de Gavà a deu”, coincideixen Cano i Comas.

A més de l’ecologisme comarcal i els mitjans de comunicació i representants públics locals, amb aquesta nova convocatòria, Aturem el Pla de Ponent espera mobilitzar una “àmplia diversitat ciutadana d’ambdós municipis”. L’objectiu: expressar la seva oposició al Pla de Ponent i instar les autoritats a reconsiderar aquest desenvolupament urbanístic en favor de la preservació del medi ambient i dels recursos naturals locals.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!