Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

S'intensifica la lluita contra l'especulació urbanística a Gavà i el Baix Llobregat

El veïnat de Gavà i les poblacions adjacents torna als carrers per demanar que s'aturi el Pla de Ponent, macroprojecte urbanístic que preveu la construcció de gairebé 5.000 habitatges i amenaça el darrer corredor natural entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat

La zona afectada pel Pla de Ponent de Gavà | Victor Serri

Convocades per la plataforma Salvem el Calamot – Aturem el Pla de Ponent, les gavanenques i veïnes d’altres poblacions del Baix Llobregat contràries al pla urbanístic tenen previst concentrar-se el dissabte 3 d’octubre als carrers de Gavà per protestar contra l’execució d’un macroprojecte urbanístic que té prevista la urbanització de les gairebé 200 hectàrees que comprenen el turó del Calamot, la riera dels Canyars i el pla de Queralt, i la construcció de quatre nous barris amb un total de 4.968 habitatges. Es tracta del pla urbanístic residencial més gran del territori català, tot i que no és l’únic. Forma part de les desenes de projectes previstos en el Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM), basat en l’antic Pla General Metropolità de 1976, que en el seu conjunt pretén edificar 70.000 nous habitatges en tota la comarca del Baix Llobregat.

La concentració, inicialment prevista per al 14 de març i ajornada a causa de l’inici del confinament, finalment s’ha pogut organitzar sis mesos després amb totes les mesures preventives que demanen les administracions. El veïnat demana que s’aturin les obres i que es faci la consulta popular en què la plataforma pretén demanar a la ciutadania si dona suport al Pla de Ponent o no. Malgrat que la consulta encara està pendent de ser aprovada per l’Ajuntament, les activistes gavanenques tenen la intenció de realitzar-la de manera legal i consensuada amb l’administració municipal.

Les activistes estan trobant dificultats burocràtiques per impulsar una consulta popular, ja que els responsables municipals argumenten que les preguntes estan dirigides a obtenir una resposta concreta oposada a l’execució del pla urbanístic

La pressió popular va aconseguir endarrerir els tràmits un cop, tot aprofitant la crisi econòmica de l’any 2008, però ara estan en marxa les obres amb la fase inicial del barri de Can Ribes –el més proper al nucli urbà de Gavà– i les activistes s’estan trobant, a més, una sèrie de dificultats burocràtiques que de moment impedeixen la realització de la consulta popular. Actualment, els responsables municipals argumenten que les preguntes estan dirigides a obtenir una resposta concreta oposada a l’execució del pla urbanístic. Tanmateix, les membres de la plataforma gavanenca són optimistes de cara a la resolució final per part de l’administració i estan convençudes que tard o d’hora la consulta s’acabarà fent, amb les preguntes que s’acabin decidint d’acord amb els requisits tècnics exigits per l’administració. Jaume Grau, veí de Gavà, biòleg i coordinador comarcal d’Ecologistes en Acció, creu que “es tracta de traves administratives que se superaran i es podrà demanar al veïnat la seva opinió sobre el futur del turó del Calamot i la riera dels Canyars”.

Tot i aquest contratemps, i malgrat les dificultats afegides pel context de pandèmia, el veïnat partidari de la protecció dels actuals espais naturals no ha deixat de lluitar en cap moment. Les primeres setmanes de desconfinament, els mesos de maig i juny, una vintena de veïnes es van concentrar diversos cops davant les tanques de les obres de la segona promoció d’habitatges de Can Ribes, on van mostrar el seu rebuig de manera sorollosa: “Un batec en la tanca de les obres, concert acústic del clam de la natura, per aturar aquesta barbàrie especulativa”, resava la convocatòria de les activistes a les xarxes socials.

Concentració davant de l’Ajuntament de Viladecans durant la convocatòria de Salvem Can Sellarès |Roger Jiménez

 

Poc després, el 2 de juliol, centenars de veïnes de Viladecans i Gavà convocades conjuntament per les plataformes Salvem Can Sellarès i Salvem el Calamot – Aturem el Pla de Ponent van marxar des de la masia de Can Sellarès (a Viladecans) fins a l’Ajuntament de Gavà en protesta contra el Pla de Ponent i la urbanització del parc de Can Sellarès per construir-hi pisos. I el mes de setembre s’ha reprès la campanya informativa als carrers de la població baixllobregatina. La gavanenca Josi Cano, una altra de les promotores de la plataforma, tracta de convèncer les seves veïnes de la “necessitat de conservar els espais naturals amenaçats i de l’existència d’alternatives per fer front a una suposada urgència residencial sense aquest impacte ambiental, com l’ús d’habitatges buits en propietat de diferents entitats bancàries”.

El Pla de Ponent de Gavà forma part de desenes de projectes especulatius urbanístics previstos al Baix Llobregat dins del Pla General Metropolità de l’any 1976, actualitzat i revisat amb el Pla Director Urbanístic metropolità, encara en tràmit

El Pla de Ponent de Gavà forma part de desenes de projectes especulatius urbanístics previstos al Baix Llobregat dins del Pla General Metropolità de l’any 1976, actualitzat i revisat amb el Pla Director Urbanístic metropolità, encara en tràmit. Vint-i-sis gratacels a l’únic espai agrícola de l’Hospitalet, 4.968 habitatges i quatre nous barris al darrer corredor natural entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat, sis blocs de quaranta pisos cadascun a la pineda del turó del castell de Castelldefels, 2.377 nous habitatges a la zona agrícola i forestal d’Oliveretes (al peu del Montbaig), 261 habitatges en una riera de la serra de Collserola o l’enèsima ampliació de l’aeroport del Prat són només alguns del mig centenar de plans urbanístics previstos o ja en marxa, que sumen al voltant de 70.000 habitatges nous i centenars d’hectàrees de nous polígons industrials, amb afectació en gairebé la totalitat dels municipis del Baix Llobregat i al terme municipal de l’Hospitalet, inclòs administrativament dins del Barcelonès.

Per tal d’aturar el gairebé mig centenar de plans urbanístics que per a les activistes suposen una “amenaça de mort” per a la comarca, el 12 de març es va presentar la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet. Integrada per una quarantena de col·lectius i entitats de la comarca, demana una moratòria, un procés ciutadà participatiu i una reorientació de l’urbanisme metropolità. A més de tractar de coordinar les diferents lluites mediambientals i ecologistes de la comarca, la plataforma ha iniciat una sèrie de contactes amb les diferents organitzacions polítiques comarcals per tal de traslladar-los el seu neguit respecte de l’execució del PDU metropolità, en tràmit des del març de 2019. La quarantena de col·lectius i entitats adherits al manifest de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, entre els quals es troba Salvem el Calamot – Aturem el Pla de Ponent, pretenen així obtenir alguna mena de suport polític.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!