Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els macrofestivals amenacen la platja de Tavernes de la Valldigna

L'Ajuntament de Tavernes (la Safor) pretén celebrar dos esdeveniments de música en una zona pròxima al Lloc d'Interès Comunitari (LIC) de les Dunes de la Safor, indret protegit per la Xarxa Natura 2000; i sobre uns terrenys protegits per la legislació autonòmica. A principis d'estiu, s'hi havien projectat fins a quatre macrofestivals, dos dels quals ja s'han retirat, gràcies "a la pressió exercida pels col·lectius veïnals i ecologistes", asseguren des de la plataforma Per una vall digna i Acció Ecologista-Agró

L'Iboga Summer Festival celebra enguany la huitena edició | Arxiu

Un, dos i fins a quatre macrofestivals han escollit els terrenys del Programa d’Actuació Integrada (PAI) Sector 17-Marenys 2A, a la platja de Tavernes de la Valldigna (la Safor), com a escenari per a la seua celebració. Són l’Octopus Festival, el Zevra Festival, l’Iboga Summer Festival i el Mediterránea Festival. El primer ja ha estat cancel·lat, segons els seus promotors, per motius econòmics; i el segon ha decidit canviar d’ubicació per la “manca d’espai”. Els dos restants encara hi estan programats i pretenen reunir milers de persones: l’Iboga, que va acollir 20.000 assistents en l’última edició, està previst per als dies 27, 28, 29 i 30 de juliol; i el Mediterránea, que va rebre 30.000 visitants, se celebrarà el 19 i 20 d’agost. L’Ajuntament de Tavernes ha donat el vistiplau i les entrades ja estan a la venda, tot i que la legislació ambiental i la pressió de col·lectius veïnals i ecologistes amenacen de cancel·lar-los. Els motius: les afeccions al Lloc d’Interès Comunitari (LIC) de les Dunes de la Safor, protegides per la Xarxa Natura 2000 i situades a escassos metres del recinte de concerts; i l’incompliment de dos plans de protecció autonòmics, segons afirma la Direcció General de Política Territorial i Paisatge de la Generalitat Valenciana.

La ubicació escollida per les empreses promotores —Iboga Experiencie SL i Mediterránea Festival SL— són uns terrenys privats que formen part del PAI Marenys de Tavernes. Es tracta d’una zona de camps de cultiu —molts d’ells abandonats— separada de la mar pel cordó de dunes. En aquesta superfície, de 515.080,44 metres quadrats i en l’actualitat en mans de particulars i entitats bancàries representades per la Sareb, la urbanitzadora Cavilga SA tenia previst alçar fins a 2.576 habitatges, dotacions esportives i hoteleres i un passeig marítim en primera línia de platja. Una actuació que hui dia, i després de l’esclat de la bombolla immobiliària, continua sense executar-se, condicionada a l’encara inexistent construcció d’una nova depuradora d’aigües residuals per part del Govern valencià.

“Les dunes i els corriols estan protegits i es podrien veure afectats amb aquests festivals. Encara que el recinte no s’ubique damunt les dunes, la gent obrirà camins i circularà lliurement per la platja. És una barbaritat”, adverteix Joan Sala, membre d’Acció Ecologista-Agró

L’anunci de l’Octopus, el primer festival que es va plantejar, a 150 metres de les dunes i amb una capacitat per a 15.000 persones i zona d’acampada, ja va fer saltar les alarmes en 2020. Des de llavors, s’ha desencadenat una forta oposició ecologista, protagonitzada pels col·lectius Per una Vall Digna, Acció Ecologista-Agró i No a l’Octopus. No estan en contra de la celebració dels festivals, sinó de la seua ubicació. “Les dunes de la Safor estan protegides i juguen un paper clau en la lluita contra l’erosió de les platges durant forts temporals i contra el canvi climàtic, per tant, no ens podem permetre la seua destrucció”, argumenten des de la plataforma Per una Vall Digna. De fet, la de Tavernes és una de les platges valencianes més afectades per la regressió. És per això que, de manera paral·lela a la celebració dels festivals i a la urbanització de la costa, l’Ajuntament ha impulsat un projecte per frenar el procés erosiu, així com l’elaboració d’un informe sobre aquesta matèria, que tampoc ha estat exempt de polèmica. L’encarregat de desenvolupar-lo és Vicent Esteban Chapapría, el catedràtic de Costes i Ports de la Universitat Politècnica de València (UPV) que va dirigir l’informe que conclou que l’ampliació del port de València no suposarà cap impacte mediambiental sobre les platges.

L’àrea protegida, d’unes 70 hectàrees riques en endemismes (espècies autòctones), alberga tots els cordons dunars encara existents a la comarca de la Safor. Està formada per dunes fixes, embrionàries, amb gespa i vegetació, i dunes mòbils, que són la llar de flora i fauna pròpies dels hàbitats litorals, com el corriol camanegre. Aquesta au —en perill d’extinció a causa de l’erosió del litoral, els forts temporals o la pressió urbanística— nia entre els mesos d’abril i agost a les zones dunars de les platges, un període que coincideix amb la celebració dels esdeveniments musicals. “Les dunes i els corriols estan protegits i es podrien veure afectats amb aquests festivals. Encara que el recinte no s’ubique damunt les dunes, la gent obrirà camins i circularà lliurement per la platja. És una barbaritat”, adverteix Joan Sala, membre d’Acció Ecologista-Agró, organització que no descarta interposar una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme “si els festivals tiren endavant”. En canvi, des de la Conselleria de Medi Ambient, en mans de Mireia Mollà (Compromís); i la regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament de Tavernes, encapçalada per Josep Llàcer (Compromís); consideren que no existeix cap risc, ja que el recinte s’ubicarà a “uns 300 metres” de les dunes i, per tant, “no cap l’elaboració de cap informe al respecte”, sentencia la Conselleria. Així mateix, el regidor afirma que els promotors van aportar un estudi i van consultar a la Conselleria per “justificar que no hi hauria cap afecció a la flora i la fauna de la zona”. Tot i això, l’Iboga ha anunciat en premsa que ha contractat un dispositiu de seguretat per vigilar les dunes.


La normativa autonòmica els qüestiona

A les afeccions a la zona dunar, se suma el possible incompliment del Pativel, el pla aprovat per la Generalitat Valenciana en 2018 per tal de protegir de la rajola fins a 7.500 hectàrees de la primera línia de costa. Segons la resposta de la Direcció General de Política Territorial, en mans de Rosa Pardo (Compromís) a un escrit d’Acció Ecologista-Agró i Per una Vall Digna, la celebració dels festivals en el sector Marenys 2 de Tavernes és incompatible amb la normativa autonòmica.

Els festivals s’ubicarien a una zona pròxima a les dunes de la Safor, protegides per la Xarxa Natura 2000 |Arxiu

 

El text, al qual ha tingut accés la Directa, assenyala que la zona on estan prevists els esdeveniments ocupa part de l’espai que protegeix el Pativel. Com quan va entrar en vigor aquest pla, ja s’havia aprovat el PAI Marenys, la mateixa legislació permet urbanitzar la zona per estalviar a l’Ajuntament el pagament d’indemnitzacions a les promotores, però aquesta seria “l’única actuació permesa”, assegura la directora de Política Territorial. I afegeix: “En cas de no executar les obres d’urbanització en els termes prescrits —cinc anys des de la instal·lació de la depuradora—, el sòl adquirirà la condició de sòl no urbanitzable de protecció litoral”. El regidor d’Urbanisme, però, entén que es tracta d’un sòl urbanitzable i, per tant, “tots els usos estarien permesos”. “En tot cas —insisteix— els festivals de música són esdeveniments temporals, alguns dels quals fa anys que se celebren”.

Segons la resposta de la Direcció General de Política Territorial, en mans de Rosa Pardo (Compromís), a un escrit d’Acció Ecologista-Agró i Per una Vall Digna, la celebració dels festivals en el sector Marenys 2 de Tavernes és incompatible amb la normativa autonòmica

L’escrit de la Direcció General de Política Territorial també subratlla que els terrenys on es pretén ubicar el recinte de concerts tenen una “perillositat d’inundació de nivell 5”, d’acord amb el Pla d’Acció Territorial sobre prevenció del Risc d’Inundació en la Comunitat Valenciana (Patricova). Aquest “prohibeix amb caràcter general les activitats que suposen una elevada concentració de persones, com seria el cas dels festivals de música descrits”, matisa Rosa Pardo. Amb la resposta de Política Territorial a la mà, els col·lectius ecologistes no entenen el perquè l’Ajuntament de Tavernes persisteix a donar suport a les empreses promotores. “Una vegada s’haja comès la il·legalitat, la responsabilitat d’afrontar les multes recaurà sobre les arques públiques”, adverteixen a través d’un comunicat.

Malgrat les consideracions de Política Territorial i de les entitats ecologistes, fa mesos que les màquines treballen per adequar els terrenys i instal·lar el recinte i la zona d’acampada amb la conformitat de l’Ajuntament. Segons manifesten des de Per una Vall Digna, moltes de les actuacions s’han dut a terme sense el permís de les persones propietàries del sòl i han ocasionat “danys a camps, camins, marges i séquies”, per la qual cosa, s’han interposat diverses denúncies.

Per a les ecologistes, la persistència de l’Ajuntament respon a una finalitat “molt clara”: “El condicionament d’un recinte que aculla macrofestivals en què la platja siga l’atractiu principal”. De fet, “alguns festivals ja estan anunciant DJ i activitats fora del recinte, en la platja, quan això estaria totalment prohibit”, reblen. “No ens agradaria que d’ací a quaranta anys tinguérem la certesa que el govern que hi ha ara va ser el que va obrir la veda a la degradació de l’ecosistema dunar de Tavernes de la Valldigna. Per tant, per una vegada, avancem-nos al desastre”, exigeixen.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!