Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Escoles pròpies

Les fotografies del Joan Alvado tenen la bellesa polsosa, humida i penetrant de la terra. Imatges que palpen l’esçorça d’un arbre i que no amaguen els fems. Segueixen animals que trepitgen a pas ferm, s’aturen als ulls àvids que, malgrat la boira, aguaiten el ramat i rellisquen amb les gotes de pluja que a l’hivern es fan neu.

“La meua particular escola de pastors va ser el meu avi Germán. Amb ell he llaurat, podat, esbrossat, empeltat, veremat. I és així com s’inicia aquest llibre”, escriu Alvado, un llibre de poques paraules però precises, com ufalsraigràsmurriarblets i didorta, que Xevi Crosas (exalumne de l’Escola de Pastors de Catalunya) utilitza per evocar una manera d’entendre i viure el món.

Si fem passar les fulles del recull fotogràfic d’Alvado entre els dits, veurem que hi predomina la imatge fosca i un blanc que enlluerna i ens fa aclucar els ulls. Es tracta d’una visió particular del món. Tot i això, cal trencar la percepció estanca que ens parla de duresa
i fang, ja que l’ofici de pastor té molts dies de sol radiant i d’aire que bufa suau, carregat d’idees i noves visions, com les de l’alumnat de l’Escola de Pastors de Catalunya, que fa deu anys que confia i aposta per la pervivència i renovació de l’ofici.

“Camí de fang, saó del temps, petjant de nou sobre antics peus passats ahir. Arriba calm fins tanca breu on belen res llana i cabrum”, Feliu Ventura per a Escola de pastors.

Article publicat al número 464 publicación número 464 de la Directa

LLIBRE

Escola de pastors
Joan Alvado
Pol·len Edicions, 2018
49 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!