Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Felip VI visita Castelló entre mostres de rebuig, identificacions, escorcolls i càrregues policials

Aquest dijous, 6 de maig, la policia espanyola ha identificat i escorcollat les manifestants que s’han concentrat per mostrar el seu rebuig al rei espanyol Felip VI, que ha visitat Castelló per clausurar l'assemblea anual de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana. Durant la protesta, s'han produït diverses càrregues policials que han acabat amb desenes de ferides i tres detingudes, que han quedat en llibertat –dues amb càrrecs. Aquest divendres s'ha convocat una concentració davant els jutjats de la ciutat per demanar la seua absolució

Acció boicot visita del rei Felip VI amb motiu d'un acte amb la confederació d'empresaris. | Noa Tendero

L’actual rei emèrit Juan Carlos I va ser l’encarregat de col·locar la primera pedra de la Universitat Jaume I de Castelló, l’any 1993. Aquest dijous, 6 de maig, el seu fill i rei espanyol Felip VI, acompanyat pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; i els capitostos de l’empresariat espanyol i la patronal valenciana, han visitat la Universitat. El monarca ha clausurat l’assemblea anual de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), presidida pel vicepresident de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Salvador Navarro. Malgrat el fort dispositiu policial desplegat i la repressió viscuda al llarg d’una setmana d’agitació, les protestes no s’han fet esperar.

Ja fa dies que la cita és pública i tant entitats sobiranistes com diversos col·lectius de les comarques de Castelló, organitzats en l’anomenada Coordinadora antimonàrquica de la Plana, han convocat una concentració per mostrar el seu rebuig a la monarquia. Han demanat donar al rei la rebuda “que mereix” amb un crit per la República, les represaliades i la llibertat d’expressió, i ho han fet a partir de les 12 hores davant el paranimf de la Universitat Jaume I. “Ens sembla vergonyós el fet que la universitat pública accepte la visita del rei, una figura que no ens representa ni és benvinguda”, comenta una de les allà presents.

Un grup d’adeptes a la monarquia ha esperat la comitiva amb banderes espanyoles |Andreu Esteban

 

 

Dues hores abans de l’hora indicada, la policia espanyola, ja present en alguns accessos per vigilar qualsevol entrada o eixida de la universitat, ha començat a identificar i escorcollar algunes persones que pretenien eixir o entrar-hi. Al voltant de les dotze del migdia, les manifestants que han pogut accedir, acordonades pels agents, s’han concentrat sota el lema “Tombem el règim. Llibertat preses polítiques”, i s’han produït moments de tensió quan han avançat cap a la facultat de Ciències Jurídiques. A moltes altres se les ha identificat i se’ls ha prohibit travessar les portes d’accés per assistir a la mobilització, a l’hora que alguns agents s’introduïen en el tram que arriba fins a l’àgora de la universitat i obligava algunes assistents a tornar.

A mesura que les manifestants han avançat cap a la porta d’eixida, forçades per la policia espanyola, que pretenia traure-les de la universitat, s’han produït diverses càrregues i, una vegada fora, els agents han encapsulat la majoria d’assistents per identificar-les. Han impedit que la protesta continuara i, fins i tot, que una periodista d’aquest mitjà poguera desenvolupar la seua tasca. Dins del recinte universitari, de manera paral·lela, desenes d’estudiants, protegides per la policia, rebien el rei amb banderes espanyoles. Hi ha hagut tres detingudes i desenes de manifestants han resultat ferides després de la brutalitat policial. Hores després, totes les persones detingudes han quedat en llibertat, dues d’elles amb càrrecs. Aquest divendres al matí s’ha convocat una concentració per demanar l’absolució de les dues encausades i una que havia estat citada a declarar s’ha acollit al dret a no fer-ho. El fiscal ha formulat una acusació de deu mesos de presó per un delicte d’atemptat contra l’autoritat i deu més per lesions, alhora que una petició de 450 euros d’indemnització per al policia lesionat. El judici ha quedat assenyalat per al 20 de maig.


Setmana de repressió a Castelló

Durant la setmana, a través de les xarxes socials, els col·lectius convocants han fet difusió de la convocatòria contra la presència del rei a la Plana, amb els hashtags “Free Hasél”, “Borbons lladres”, “Amnistia social”, “No passaran” o “República”. També s’ha fet agitació als carrers i s’han posat cartells al recinte universitari i alguna de les principals avingudes de la ciutat, així com amb el desplegament d’una pancarta amb la imatge de Felip VI cap per avall a la Facultat de Ciències Humanes i Socials, que després va ser retirada.

Acció boicot visita del rei Felip VI amb motiu d’un acte amb la confederació d’empresaris |Noa Tendero

 

Els dies previs a la visita non grata del rei espanyol també han estat marcats per una desmesurada repressió contra les activistes antimonàrquiques. En la vesprada del passat dilluns, 3 de maig, almenys cinc persones van ser sancionades per un presumpte “delicte contra els béns públics”, segons explica a la Directa un dels sancionats. Es trobaven dins de la universitat quan els guàrdies de seguretat van acorralar-les i retenir-les el temps que sol·licitaven l’entrada de la policia espanyola en un recinte universitari. Un dels guàrdies, tal com explica el sancionat, va “requisar” el mòbil d’una de les activistes, tot i que segons l’article 32 de la llei 5/2014 de seguretat privada, un vigilant pot retenir una persona el temps mínim indispensable per a cridar la policia, així com efectuar controls d’identitat, però en cap cas, ni vigilants ni policies poden retenir el mòbil d’una persona.

Una altra activista denuncia l’actitud i comportament “violent” d’un dels vigilants de seguretat de la universitat, que, segons exposa, li va agafar pel coll i posar contra una barana per retenir-la mentre avisava la policia espanyola sota el pretext que “estaven posant cartells en contra de sa majestat, el rei”. La jove també denuncia els insults que van rebre ella i la seua companya per part d’un altre agent de seguretat. “Només falta mirar-vos les pintes per veure que no heu pegat un pal en la vostra vida” o “tracteu la gent que treballa en la universitat com si fórem merda” o “a veure si tractareu aquest tema [la retenció] com si fórem masclistes” —en referència a la campanya contra les violències masclistes a l’UJI— són alguns dels comentaris que els van proferir. A ambdues se’ls va interposar una proposta de sanció.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!