Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Formació per a un periodisme inclusiu

Disseny de Sandra Moreno | Sandra Moreno

Totes les situacions estan travessades i totes les persones estem construïdes per les desigualtats estructurals derivades del sistema de domini cisheteropatriarcal. I aquestes desigualtats, com si es tractara d’un efecte dòmino, ens porten intrínsecament a visibilitzar-ne d’altres –per ètnia, edat, procedència, idioma, etc.– que conformen les interseccionalitats. Sense una mirada interseccional, és inassolible practicar un periodisme amb subjectes cada vegada més plurals. Per això, a la Directa defensem que qualsevol persona que es dedique al periodisme, a donar veu a les realitats silenciades, a contar històries o a capturar-les amb un objectiu, ha de tenir formació en aquesta perspectiva.

El periodisme interseccional ens ajuda a crear un pensament crític, que ens permetrà qüestionar la realitat que fins ara se’ns ha mostrat des del poder androcèntric i caminar cap a la transformació social i la fi de les desigualtats. És una manera d’interpretar aquesta realitat complexa, defensar el nostre posicionament polític i fugir de la pretensió d’una falsa objectivitat. Amb la perspectiva interseccional com a eina periodística, serem capaces de recuperar totes i cadascuna de les històries oblidades i visibilitzarem les múltiples discriminacions d’una societat masclista, racista i classista.

Amb la perspectiva interseccional com a eina periodística, serem capaces de recuperar totes i cadascuna de les històries oblidades i visibilitzarem les múltiples discriminacions d’una societat masclista, racista i classista.

Aquest és el camí que volem que la societat recórrega i nosaltres en volem formar part. Per això, els dies 22, 28 i 29 de febrer, a La Rebel (Benimaclet, València), el nucli territorial de la Directa al País Valencià organitza amb molta estima una Escola Directa sobre periodisme i fotoperiodisme amb perspectiva interseccional. Tres jornades de formació organitzades gràcies al treball en equip i a la participació de dues periodistes, Anna Celma i Berta Camprubí, i una fotògrafa, Sira Esclasans, de la Directa; de les periodistes Anna Gimeno i Remei Castelló; d’Andrea Momoitio, de Pikara Magazine, i de Naiara Gutiérrez, de CEAR-Euskadi. Aquesta Escola Directa serà un granet de sorra més per practicar un periodisme cada vegada més inclusiu i, en definitiva, per a la transformació social.

Article publicat al número 493 publicación número 493 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!