Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Activistes de Barcelona se sumen a una marxa transeuropea en solidaritat amb el Kurdistan sirià

| Berta Camprubí

Una quarantena de persones s’han aplegat aquest matí davant el consolat turc de Barcelona, al passeig de Gràcia, per mostrar la solidaritat amb el poble d’Afrin (al Kurdistan Occidental, dins de les fronteres de Síria) el qual fa dinou dies que es troba sota l’atac de les forces armades de l’Estat turc. Aquesta és una de les diverses accions que els col·lectius en solidaritat amb el poble kurd han organitzat en les últimes setmanes i és la tercera visita a la seu consolar després de les que es van produir el 26 de gener i el 3 de febrer passats. També es van manifestar, dissabte passat, davant de la seu de la Unió Europea a Barcelona. “Venim aquí molts matins a repartir informació en diversos idiomes perquè tothom sàpiga quins són els plans genocides de Turquia d’intentar acabar amb la identitat dels pobles organitzats del nord de Síria”, explica Clara Torres, membre de la plataforma Azadi de solidaritat amb el poble kurd. El cicle d’accions és previst que acabi amb una manifestació unitària el dia 25 de febrer a Barcelona, amb sortida des dels Jardinets de Gràcia a les 12 del migdia.

Les convocants han fet un parlament en el qual han denunciat els bombardejos contra la població civil, les tortures, amenaces i poques garanties a presoneres de guerra i la substitució demogràfica a les zones ocupades. “Turquia diu que vol alliberar aquest territori del terrorisme per lliurar-lo a l’atenció dels refugiats i l’única cosa que estan aconseguint és generar més refugiats –ha apuntat Torres. Estan fent salvatjades en nom d’un argument humanitari.”

Segons una portaveu de la plataforma Azadi, Turquia “vol acabar amb la revolució social que està tenint lloc al Kurdistan sirià pel temor que tinguin un efecte crida entre els milions de kurds que hi ha a Turquia” |Berta Camprubí

Per aquests motius, s’ha exigit l’aturada dels atacs i de les convocants titllen d'”la invasió per part de Turquia” i les seves forces aliades al territori kurd. “Cap de les organitzacions internacionals està tenint una posició ferma contra aquest atac, perquè ja sabem que Turquia té molt de poder pel fet de ser la porta a Europa i fa de contenció dels refugiats que Europa no vol”, assenyala Torres en aquest sentit.

“Cap de les organitzacions internacionals està tenint una posició ferma contra aquest atac, perquè ja sabem que Turquia té molt de poder pel fet de ser la porta a Europa i fa de contenció dels refugiats que Europa no vol”

També s’ha reclamat l’alliberament d’Abdullah Öcalan, històric dirigent del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) que fa dinou anys que està empresonat a Turquia i un dels inspiradors del Confederalisme Democràtic, així com de la resta de presos polítics. Una altra de les demandes fetes avui davant el consolat turc a Barcelona ha estat la retirada del PKK de les llistes internacionals d’organitzacions terroristes i “el reconeixement de les organitzacions polítiques kurdes com a interlocutors vàlids en els processos de pau”. Segons Clara Torres, l’Estat turc “vol acabar amb la revolució social que està tenint lloc al Kurdistan sirià pel temor que tinguin un efecte crida entre els milions de kurds que hi ha a Turquia”.

D’altra banda, durant la concentració d’aquest matí també s’ha anunciat la presència de vint activistes catalanes en una marxa internacionalista en solidaritat amb la situació que viu el poble kurd i per les seves llibertats que partirà demà des de Luxemburg. Aquesta marxa passarà per Lausana, ciutat on es van signar els acords que van repartir el territori kurd en quatre estats, per Ginebra, on té seu l’Organització de Nacions Unides i té previst finalitzar el dia 17 de febrer amb una manifestació a Estrasburg, juntament amb representants de la diàspora kurda a Europa.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;