Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Agents antidisturbis bloquegen una manifestació en defensa del Centre Social la Figatendra a Godella

“Careco especula, l’Ajunta ajuda”. Aquest era el missatge que es podia llegir a una de les pancartes que acompanyaren la manifestació que el passat divendres va tenir lloc a Godella (Horta Nord) per l’enderrocament del centre social la Figa Tendra. Sota el lema “La Figatendra resisteix” l’acte va estar convocat per l’assemblea del centre social “en record i reivindicació de l’espai, del seu injust enderroc i contra l’especulació al nostre municipi”, tal com explicaven al manifest de la crida. “Ens heu tocat la Figa” i “equip de govern, dimissió”, proclamaven dues pancartes més.

El recorregut es va iniciar a les 7 de la vesprada a l’ermita de Godella sota un ambient plàcid i festiu, animat per la batucada feminista Donakumbà. El grup estava compost per veïnes i membres d’una gran diversitat de col·lectius que acudiren a Godella per manifestar la seua solidaritat amb les afectades. Els lemes que cridaren les assistents criticaven l’actitud “còmplice” que ha mantingut l’equip de govern del municipi –un tripartit format per Compromís, el PSPV i Esquerra Unida– amb l’empresa que ha enderrocat l’espai. Les assistents expressaren en tot moment el seu malestar, provocat en gran mesura perquè la destrucció de l’espai es va donar sense un avís per part de l’alcaldessa –quan aquesta els va prometre que ho faria– i sense una ordre judicial prèvia per a desallotjar l’espai.

Pancartes critiques amb l’actitud de l’Ajuntament de Godella amb l’enderroc de La Figa Tendra a la façana de l’Ajuntament |Arxiu

La manifestació no va poder arribar al seu destí ja que tres furgonetes d’antidisturbis de la Policia Nacional espanyola els tallaren el pas a l’altura de les vies del metro. Els antidisturbis desplegats, junt amb les furgonetes, van crear una barrera per evitar que passaren les manifestants. Alguns d’ells argumentaren que no tenien permís per fer la manifestació, tot i que les organitzadores els mostraren la legalitat de l’itinerari, aprovat per la delegació de govern. Encara així, els agents continuaren negant la legalitat de la reivindicació, afegint aquesta vegada que una processó de la Setmana Santa anava a passar pel mateix tram i que “per motius ideològics”, les manifestants podrien tindre problemes. Finalment les acabaren coaccionant, arribant a amenaçar de multar a qualsevol que creuara les vies, identificant-les per un costat i empentant-les per un altre.

Des de l’organització, es va decidir fer mitja volta i tornar a la plaça de l’Ermita, des d’on havien eixit, per llegir el manifest. Un grup nombrós d’agents antidisturbis les escoltaren fins allà i rodejaren la plaça. Una vegada realitzada la lectura i finalitzada la manifestació, algunes assistents afirmaren que van ser seguides i identificades sense cap motiu aparent pels mateixos agents. Tanmateix, des de la Figatendra, amb un comunicat posterior a la concentració i publicat a les seues xarxes, declaren estar felices per haver-li retut homenatge a l’espai. Asseguren que “açò acaba de començar” i que “la lluita continua per tal de denunciar l’especulació urbanística i la inoperància i falta d’interès de l’equip de govern, a qui li demanem més que mai la seua dimissió”.

Accions “desmesurades” en defensa de l’especulació

“Excavadores pesants i furgonetes entraven en el que, des del 2014, havia estat un indret on els i les joves del poble i dels voltants podien autogestionar activitats sense dependre de ningú, on tenien la possibilitat de posar en marxa la seua creativitat o el seu interès per l’agricultura, on podien anar a dinar, a sopar, a passar estones d’oci escoltant els grups de música i els artistes que acudien a tocar.” Així començava el manifest que cridava a la mobilització del passat divendres. El centre social ocupat la Figatendra, emplaçat entre els municipis de Godella i Rocafort –a l’Horta Nord–, es troba a un ampli terreny que, segons el manifest, feia uns 30 anys que es trobava abandonat. És d’ençà que van entrar aquestes joves que es va dinamitzar amb un fum d’activitats, “el lloc es plenà de vida, de color i d’alegria juvenil, sent els mateixos veïns els que ens agraïen la nostra presència constant”, detalla aquest manifest.

Una setmana després de l’enderrocament, un nou contingent d’operaris amb una excavadora es va tornar a presentar a la finca, amb l’objectiu d’arrasar el que hi quedava, inclosa una figuera centenària, que finalment no van poder arrencar |Arxiu

Tot i la finalitat desinteressada, artística, no lucrativa i respectuosa amb l’entorn que de les activitats que es duien a terme en aquest espai, el propietari dels terrenys, Jorge Casanova Royo, va decidir destruir-lo l’últim dia del mes de març. Una setmana després de l’enderrocament, l’empresari va enviar de nou la màquina excavadora, algunes furgonetes –també s’hi van personar agents de Guàrdia Civil– amb la missió oficial d’anar a recollir les escombraries que s’hi havien deixat. No obstant això, a més de recollir les ruïnes, Casanova Royo havia enviat ordres d’arrasar amb tot el que quedava dempeus dins del terreny rural protegit. Fins i tot amb una figuera centenària, de la classe Burjassot blanca –actualment una espècia protegida–, que al final de la jornada no van aconseguir tombar.

Al manifest, el col·lectiu impulsor de la Figa Tendra denuncia “l’especulació descontrolada que pateix el poble de Godella, poble que algunes estadístiques van arribar a situar en un dels més rics de l’estat” i exposa que, al mateix temps, també la localitat també ha estat saquejada “per dues sentències sobre expropiacions del passat, amb les quals confraries religioses, polítics i empreses han resultat beneficiades a costa de la ciutadania”. En aquesta línia, el manifest assenyala “els casos del Parc de la Devesa, de la construcció de l’Aldi, les inundacions reiterades i irresoltes, les contínues amenaces de PAI [Plans d’Atenció Integral], autovies i autopistes dels darrers quinze anys” que, segons el col·leciu, són el clar reflex de com el poble de Godella continua sotmès a “constructores especuladores”.

De la mateixa manera, assenyalen a Careco, SL perquè “posseeix molts terrenys al poble, terrenys que, o bé urbanitza o bé deixa en abandó fins a trobar l’oportunitat. Com és el nostre cas”. Segons les membres de l’espai comunitari, “la constructora pretén esperar per si, en un futur, pot aconseguir que se li canvie la qualificació de rural protegit per així poder construir quelcom que genere diners”. Per aquesta raó, argumenten que “un grup nombrós de joves revitalitzant la zona no els convenia” i exigeixen “l’eixida immediata de totes aquestes constructores especulatives del poble de Godella”. Així mateix, asseguren que les màquines “no poden apagar la flama del jovent inquiet i combatiu” i afirmen, en el que vol ser un missatge d’esperança en els espais gestionats pel jovent i al marge de les institucions, que “tornaran a sorgir noves Terretes Comunitàries, sí o sí”.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;