Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Assajos contra el colonialisme mental

L’alliberament mental dels pobles africans i com aconseguir-lo. Aquest és el tema sobre el qual pivota Descolonitzar la ment, una recopilació d’assajos escrits per l’escriptor kenyà Ngũgĩ wa Thiong’o i publicada per Raig Verd. Tot i així, aquest llibre no només es dirigeix a qui habita l’Àfrica; també interpel·la el públic lector europeu i l’obliga a repensar la repressió que ha exercit i exerceix la societat de la qual forma part sobre les poblacions africanes.

Un exemple del mecanisme de colonització: 1936, 1945, 1917, 1789. Hi ha anys gravats al nostre cervell. Si ens preguntem, en canvi, què va succeir entre el novembre de 1884 i el febrer de 1885, la resposta estarà condicionada pel que digui Google. Durant aquests mesos, es va celebrar la Conferència de Berlín i, allà, les potències imperials van trossejar l’Àfrica i se la van repartir. Els efectes de la repressió cultural i militar del continent –el 20% del territori terrestre i més del 16% de la població mundial– són fruit d’aquella conferència que, per a la història europea, no és més que una nota a peu de pàgina del colonialisme.

Descolonitzar la ment –publicada l’any 1981 però encara ara d’actualitat–, Thiong’o ofereix quatre assajos en què l’experiència personal de l’escriptor, una de les veus més interessants del pensament i la literatura africanes, es barreja amb l’anàlisi al voltant de la llengua, el teatre i l’educació a l’Àfrica.

Segons el teòric kenyà, per combatre les urpes neocolonials, és necessari que la intel·lectualitat deixi d’escriure en les llengües invasores i recuperi la parla del poble; en el seu cas, el kikuiu. I també considera bàsic que els artistes reprenguin formes d’expressió pròpies de l’Àfrica i que els infants estudiïn la seva història i la seva cultura. En resum, descolonitzar la ment implica deixar de pensar i de mirar el món a través dels ulls de l’invasor.

LLIBRE
Descolonitzar la ment
Ngũgĩ wa Thiong’o
Editorial: Raig Verd
Pàgines: 240

 

Article publicat al número 436 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;